Actualitate

CL şi-a dat acordul pentru înfiinţarea Liceului Maghiar Bistriţa începând cu anul şcolar 2015-2016

ACTUALIZARE Consiliul Local Bistriţa şi-a dat acordul de principiu pentru înfiinţarea Liceului Maghiar Bistriţa, începând cu anul şcolar 2015-2016, prin divizarea CN ”Andrei Mureşanu”, proiectul fiind iniţiat de consilierul municipal UDMR Antal Attila. Primarul Ovidiu Creţu a solicitat ISJ avizul conform.

Actualizare

Proiectul a fost aprobat cu 15 voturi ”pentru”.

”Nu ştiu de ce ne-am opune ca maghiarii să-şi facă şcoală în limba maghiară, în condiţiile în care numărul lor este suficient. La Bistriţa este o structură de profesori care predau limba maghiară, liceu unde se predă limba maghiară, iar cei din mediul rural şi-ar dori să vină aici. Cred că este o iniţiativă de lăudat şi de sprijinit”, a precizat primarul Ovidiu Creţu.

Ştirea iniţială

”Demersul domnului consilier Antal Attila vine ca urmare a solicitării Cadrelor didactice de la secţia maghiară a Colegiului Naţional ”Andrei Mureşanu”, a părinţilor şi a membrilor comunităţii maghiare din Bistriţa, având sprijinul cultelor religioase şi a societăţii civile maghiare din judeţ. Necesitatea înfiinţării unităţii de învăţământ cu predare în limba maghiară este motivată de dispersarea elevilor care studiază limba maternă maghiară în judeţ, existând astfel pericolului de desfiinţare a secţiilor maghiare, cauzat de scăderea efectivelor de elevi şi a reorganizării reţelei şcolare. Prin această iniţiativă se urmăreşte, de asemenea, reducerea abandonului şcolar prin „asigurarea unui set de facilităţi elevilor proveniţi din mediul rural (mai ales celor din învăţământul liceal) şi a celor proveniţi din familii cu stare materială precară prin atragerea de sponsori, burse speciale, ajutoare”. La această dată în municipiu funcţionează secţii cu predare în limba maghiară la Colegiul Naţional ”Andrei Mureşanu”, un număr de 306 elevi fiind înscrişi la cursurile de zi, astfel: ciclul primar – 104 elevi, ciclul gimnazial – 85 şi liceal – 117 elevi. Elevii îşi desfăşoară activitatea didactică în toate cele trei localuri ale colegiului, comasarea acestor clase într-o singură unitate şcolară constituind premisa pentru un învăţământ mai economic şi mai eficient. Astfel, se propune înfiinţarea, începând cu anul şcolar 2015-2016, a Liceului Maghiar Bistriţa, cu predare în limba maghiară, cu următoarea structură: ciclul primar – 5 clase, ciclul gimnazial – 4 clase, ciclul liceal – 8 clase, oferta educaţională urmând a fi adaptată, potrivit iniţiatorului, necesităţii comunităţilor locale”, spune primarul Ovidiu Creţu într-o adresă trimisă Inspectoratului Şcolar Judeţean, căruia îi solicită avizul conform cu privire la înfiinţarea liceului.

Totodată, municipalitatea va închiria un spaţiu în suprafaţă de 335 mp şi terenul în suprafaţă de 900 mp situat pe B-dul Republicii nr. 18-20, proprietatea lui Plăian Adrian Marian, în vederea înfiinţării Liceului Maghiar. Conform legislaţiei în vigoare, pentru înfinţarea unui unităţi de învăţământ este necesară asigurarea unui sediu unde să-şi poată desfăşura activitatea. Suma va fi de 10 lei/mp/lună pentru închirierea spaţiului şi 3,54 lei/mp/lună pentru închirierea terenului aferent, chiria totală fiind de 6.536 lei/lună. Contractul de închiriere se încheie pentru o perioadă de 4 ani, începând cu data de 01.09.2015 până la data de 31.08.2019, iar chiria lunară se va achita din bugetul local al municipiului Bistriţa.

Dacă proiectul va trece, reţeaua şcolară pentru anul 2015-2016 aprobată de CL în şedinţa ordinară din ianuarie 2015 se va modifica în mod corespunzător, după aprobarea de către Ministerul Educaţiei Naţionale a documentaţiei de înfiinţare a unităţii de învăţământ.

Liceul ”Hunyadi János” (Iancu de Hunedoara, Ban al Severinului din 1438, Voievod al Transilvaniei între 1441-1456 şi Regent al Ungariei între 1446-1452, mare comandant militar, tatăl regelui Matei Corvin, care a deţinut în proprietate şi domeniul Bistriţei) ar urma să funcţioneze cu următoarea structură: ciclul primar – 5 clase, ciclul gimnazial – 4 clase, ciclul liceal – 8 clase.

Începând cu anul şcolar 2016-2017 se doreşte şi crearea unei clase profesionale, ”pentru a acoperi cerinţele comunităţii maghiare din municipiu şi din judeţ, având în vedere că din a doua clasă de liceu de la secţia maghiară al CNAM sunt mai mulţi copii care nu ating nivelul cerut într-un liceu”.

Noul liceu ar urma să funcţioneze în clădirea localului III (fostul internat) al Colegiului Naţional ”Andrei Mureşanu” de pe strada Republicii.

”Liceul a mai funcţionat sub acelaşi nume ca şcoală maghiară în municipiul nostru în timpul celui de al doilea război mondial”, spune Antal Attila: ”Această clădire a funcţionat până în anii ’90 în regim de internat, ca pe urmă aici să funcţioneze clasele primare şi de gimnaziu al CNAM, dintre care 9 clase din cele 17 ale secţiei maghiare. Clădirile localului I şi II au fost reabilitate la standarde europene, valoarea acestora depăşind cu mult pe cea a localului III, solicitat pentru a se regrupa secţia maghiară într-o şcoală de sine stătătoare. Clădirea acestui local înseamnă 23,79% din totalul clădirilor şcolii. În localul I momentan funcţionează cele 8 clase de liceu de la secţia maghiară, urmând ca acestea să îşi desfăşoare activitatea în localul III, în locul lor trecând clase de la secţia română. Având în vedere că în localul I şi II în prezent nu vor încăpea toate clasele secţiei române, propunem ca soluţie folosirea în continuare al unui etaj al localului III al CNAM pentru clasele care ar rămâne descoperite. Credem că până la găsirea unei alte soluţii, aceste clase pot funcţiona în continuare împreună cu clasele maghiare, deoarece colaborarea a fost exemplară între acestea şi până acum. De asemenea, clădirea sălii de sport din curtea localului II şi III va fi folosit după un program comun de către clasele liceului maghiar şi clasele primare şi gimnaziale ale CNAM, stabilit de profesorii de educaţie fizică din cele două şcoli”.

Proiectul este susţinut de cadrele didactice de la secţia maghiară al Colegiului Naţional ”Andrei Mureşanu”, părinţii elevilor şi membrii comunităţii maghiare din Bistriţa, dar şi de cultele religioase şi societatea civilă maghiară din judeţ.

Motivele solicitării: ”Prin comasarea claselor cu predare în limba maghiară de la CNAM  într-o singură unitate şcolară se pot crea premisele pentru un învăţământ mai economic şi mai eficient. În acest fel se realizează şi o încadrare strictă în numărul de posturi didactice, didactic-auxiliare şi nedidactice. De asemenea, se reduce abandonul  şcolar prin asigurarea unui set de facilităţi elevilor proveniţi din mediul rural (mai ales celor din învăţământul liceal) şi a celor proveniţi din familii  cu stare materială precară prin atragere de sponsori, burse speciale, ajutoare. O astfel de instituţie şcolară ar putea atrage fonduri extrabugetare prin programe ce vizează educaţia  şi dezvoltarea infrastructurii şcolare cu ajutorul fundaţiilor din ţară şi de peste hotare. În urma analizei evoluţiei demografice a populaţiei şcolare locale şi zonale (în special cazul elevilor din învăţământul gimnazial şi liceal) constatăm o scădere a acesteia, de unde necesitatea unei instituţii de învăţământ  care să concentreze elevii care doresc să studieze în limba maghiară. Totodată, printr-o analiză atentă a claselor din şcolile din judeţ, aproape în fiecare clasă cu predare în limba română există 2-3 copii maghiari, pe care dorim să-i atragem spre o instituţie de învăţământ cu predare în limba maghiară. Datorită faptului că zona Bistriţei este o zonă cu populaţie maghiară dispersată (de exemplu, în municipiul Bistriţa ponderea populaţiei maghiare este de 6% cu tendinţă de scădere), se promovează astfel o măsură dinamică care să permită acoperirea echitabilă a zonei cu oferta  educaţională în special prin învăţământul învăţământul liceal şi pe urmă cel profesional. Ar putea fi atraşi astfel şi elevi maghiari din localităţile limitrofe municipiului Bistriţa şi a zonei acesteia,  care actualmente nu au acces la învăţământ în limba maternă din cauza efectivelor scăzute şi a distanţelor mari până la şcoală”.

”UDMR Bistriţa-Năsăud îşi manifestă sprijinul şi solicită aprobarea cererii formulate în această privinţă”, spune într-o adresă către Consiliul Local preşedintele organizaţiei judeţene UDMR, Decsei Atilla.

12 comentarii

  • Imobilul din Bulevardul Republicii 18-20, dacă știu eu bine, a fost al Liceului Teoretic Sanitar. Primăria a refuzat plata a 5000 lei chirie, pentru a plăti acum peste 6000. Acesta da patriotism! De banul public acum nu-i mai interesează. Doar Liceul Sanitar trebuia desființat! Pentru români nu s-a putut, l-au restituit, fără să fie cerut, ca să plătească acum chirie mai mare. Grijulie primăria, dar nu și cu cei care au au construit în timp prin muncă un renume al învățământului sanitar bistrițean. Bravo! se poate, pentru alții! Îți vine să urli!

    • Cladirea internatului nu are nicio legatura cu cladirea fostului Liceu Sanitar care a fost retrocedata.

  • Imobilul din B-dul Republicii 18-20 a fost al LIceului Teoretic Sanitar. Primăria a refuzat plata a 5000 de lei chirie pentru un liceu românesc, pentru a plăti acum peste 6000 lei. Ce au hotărât, să spună clar: va fi desființat liceul românesc cu totul, pentru a face unul unguresc. Au curajul informării oneste?

  • Rusine!!! In sfarsit am aflat de ce sa dorit desfintarea Scolii Sanitare din Bistrita.Un complot impotriva bistritenilor. Rusine ! Rusine ! Rusine !

    • N-ai aflat nimic. Ah, ca vreti voi ssa dezinformati e partea a doua. Cei care se obosesc sa citeasca stirea o sa vada ca Liceul Sanitar nu are nicio legatura cu stirea de fata si nu se pune problema unei chirii de 6.000 lei.

    • Nu 6000 chirie ci peste 6500. Nu are nimic de-a face cu Liceul Sanitar, zici, dar acea clădire în care se face sediul Liceului Maghiar a fost din 1956 a Școlii Sanitare. Dacă îți scoate cineva inima rămâi tot om, numai că unul mort, ca să pricepi și tu.

  • Ca sa se puna bine cu HUDEMEREUL ,primarul cret este instare sa traga si sarma ghimpata prin curtea liceului. Totul este o scarbosenie in Consiliul Local. HUOOOOOO !!!

  • Invatamantul maghiar de stat la Bistrita are o istorie interesanta. Colegiului Naţional „Andrei Mureşanu”, de astazi a fost inaugurat in 1912, fiind iniţial Şcoală Civilă Regală de Stat pentru Fete unde au funcţionat patru clase maghiare de gimnaziu pentru fete. Aici au învăţat, în proporţii aproximativ egale, eleve de naţionalitate română, germană, maghiară şi israelită. În aceeaşi clădire a mai funcţionat o şcoală primară de stat cu predare în limba maghiară. Între 1915 – 1917, Şcoala de fete a fost mutată temporar în partea de est a clădirii, unde funcţiona Şcoala primară de stat, partea clădirii Şcolii civile regeşti de stat pentru fete fiind amenajată ca spital al Crucii Roşii pentru răniţii de pe front. În mai 1919, clădirea a fost preluată de statul român. În locul fostei şcoli maghiare a fost înfiinţată Şcoala medie română de stat pentru fete, devenită în 1928 Gimnaziul de fete Bistriţa. Aici a fost mutată fosta Şcoală confesională greco-catolică, devenită Şcoala primară mixtă „Andrei Mureşanu”. Până în anul 1929, în aceeaşi clădire a funcţionat o a treia unitate de învăţământ: Şcoala de ucenici Bistriţa.
    În septembrie 1940, în urma schimbării administraţiei din Nord-Vestul Transilvaniei, şcolile bistriţene au fost preluate de către Ungaria. Gimnaziul românesc de fete a fost desfiinţat, în locul lui fiind înfiinţată Şcoala civilă regală de stat pentru fete, cu 2 secţii – română şi maghiară. Tot aici a fost înfiinţat Liceul maghiar „Hunyadi János” cu 8 clase pentru băieţi, care avea şi o secţie în limba română, şi o şcoală elementară cu predare în limba maghiară.
    Trebuie spus ca la Bistrita a mai functionat o scoala maghiara de baieti „Polgári fiu iskola”, unde a urmat încă trei clase si marele scriitor Liviu Rebreanu. Este vorba de fosta Scoala Generala nr. 2, cu o istorie de peste 100 de ani, fiind conceputa ca unitate de invatamant si a fost edificata in anii 1893-1894, dupa planul arhitectului vienez Frolisch. A avut mai multe denumiri: in 1919 functiona ca „Scoala civila de stat romaneasca de baieti din Bistrita”, iar in 1923, prin adresa nr. 6889 Ministerul instructiunii infiinteaza liceul romanesc „Alexandru Odobescu”. In aprilie 1948, Ministerul Invatamantului ia o decizie care spune ca „aceasta scoala trece cu intreaga zestre si populatie scolara la Scoala primara de fete din localitate, contopindu-se cu aceasta sub denumirea de scoala Primara Mixta nr. 2, sub conducerea unei singure directiuni.”
    Prin urmare, invatamantul maghiar la Bistrita are o traditie indelungata, iar solicitarea comunitatii maghiare din Bistrita de demarare a procedurilor de înfiinţare a Liceului ”Hunyadi János”, cu predare in limba maghiara, este pe deplin justificata.

  • Cine e vanzator de patrie mai mult decat voi votantii neamtului si sustinatori ai raului suprem facut Romaniei Basescu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.