Actualitate Sport

Gloria nu ia bani nici în noua sesiune de finanţare. Salvarea ar putea veni prin Legea Sportului

Ghidul solicitantului privind finanţările nerambursabile alocate de la bugetul local pentru Sport de performanţă prevede repartizarea a maximum 500.000 de lei pentru un proiect, suma totală, rămasă disponibilă din sesiunea precedentă, fiind de 1.500.000 lei. Clubul Gloria Progresul nu este eligibil nici acum.

Consilierul local Gheorghe Tuţă (PNL) a cerut eliminarea din Ghidul solicitantului a specificaţiei că este exclus de la procedura de atribuire ”solicitantul constituit ca urmare a divizării unei asociaţii/fundaţii aflată în procedură de dizolvare sau de lichidare”, prevedere în urma căreia clubul Gloria Progresul este neeligibil, aşa cum a fost şi la sesiunea din martie.

”Este o restricţie excesivă care n-are nicio legătură cu legea. Nicio lege nu spune că nu e eligibilă la concursul de proiecte o astfel de entitate, cazul Gloriei Bistriţa. E clar că această prevedere a fost introdusă special pentru Gloria”, a spus Tuţă.

Propunerea nu a fost adoptată.

Primarul Ovidiu Creţu a precizat: ”Am introdus acest text forţat de lege, în urma explicaţiilor primite de la Direcţia Juridică. Nu pentru că aşa vreau eu, ci pentru că ne impune legislaţia”.

Ioan Peteleu (PNL) a menţionat că ”este un filtru după ureche” şi că era suficient să se introducă în Ghid o declaraţie pe propria răspundere prin care solicitantul declară că nu se află în procedură de insolvenţă sau dizolvare.

Mihai Sărmăşan (PNL): ”Comisia de buget a Camerei Deputaţilor a aprobat un amendament la Legea Sportului prin care administraţiile locale vor putea finanţa structurile sportive locale, inclusiv pentru plata salariilor. Votul va fi dat săptămâna viitoare în plen. Să sperăm că se va putea finanţa sportul”.

Ovidiu Creţu: ”Dacă ar fi un lucru sigur, ar trebui să retrag actualul proiect, dar nu ştiu ce se va întâmpla. M-aş bucura să se clarifice aceste lucruri, care vin foarte târziu, dar bine că vin şi acum. Dacă aş fi sigur că vine noua lege în maxim o lună, aş retrage proiectul”.

Sorin Hangan (PNL): ”Din punctul meu de vedere, textul respectiv este discriminatoriu”.

Valoarea minimă pentru un proiect este de 15.000 de lei, iar cea maximă de 500.000 de lei, după ce la sesiunea precedentă era de 1.000.000 de lei.

Şi în noul Ghid al solicitantului se menţine prevederea că este exclus din procedura de atribuire solicitantul care ”face obiectul unei proceduri de dizolvare sau de lichidare ori se află deja în stare de dizolvare sau de lichidare sau solicitantul este constituit ca urmare a divizării unei asociaţii/fundaţii aflată în procedură de dizolvare sau de lichidare, în conformitate cu prevederile legale în vigoare”, astfel că AFC Gloria Progresul nu are nici de această dată şanse să primească bani prin intermediul Legii 350. De asemenea, va fi respins solicitantul care a prezentat declaraţii inexacte la sesiunea anterioară, are conturile bancare blocate, nu şi-a achitat taxele şi impozitele sau are documentaţia incompletă.

După aprobarea în CL, se deschide sesiunea de depunere a proiectelor. În noua sesiune suma disponibilă este 1.500.000 lei, rămasă nealocată la precedentul concurs de proiecte. Din comisia de evaluare a proiectelor vor face parte opt persoane, între care cinci reprezentanţi ai executivului Primăriei, în frunte cu primarul Ovidiu Creţu – preşedinte, şi trei consilieri locali: Gelu Muthi, Constantin Rus şi Florin Taloş.

Preşedintele clubului Gloria Progresul, Cristian Stanciu, a transmis municipalităţii o solicitare de modificare a Ghidului: suma maximă alocată să fie de 1.000.000 de lei, nu 500.000 de lei (”suma nu corespunde realităţii”), şi să fie scos din document paragraful care se referă la excluderea din procedura de atribuire a solicitantului constituit ca urmare a divizării unei asociaţii/fundaţii aflată în procedură de dizolvare sau de lichidare, motivând cu principiul egalităţii în drepturi şi faptul că este o prevedere ”nelegală, abuzivă şi discriminatorie”.

În sesiunea 2 – 16 martie, proiectele pe Sport de performanţă – jocuri sportive au obţinut punctaje sub limita admisă pentru a primi finanţare. Din 9 proiecte depuse, 6 au fost respinse în prima etapă de evaluare, neîndeplinind condiţiile de eligibilitate.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.