Varianta propusă pentru amenajarea parcării subterane din Piața Mihai Eminescu, în urma elaborării fazelor de proiectare, prevede locuri de parcare pe un singur nivel, iar la suprafață spații verzi, locuri de joacă și de socializare, plus alte facilități.
Primarul Bistriței, Ovidiu Crețu, a menționat că, deși inițial erau prevăzute două nivele de parcare, din cauza costurilor ridicate pe care le-ar presupune proiectul se limitează la un singur nivel subteran. El a spus că principala preocupare este găsirea surselor de finanțare, deoarece nu există axă pe fonduri europene pentru astfel de lucrări, care ar putea începe în patru-cinci ani.
El a precizat că parcul de la suprafață va deveni o adevărată grădină publică după realizarea parcării, spațiile verzi urmând să beneficieze de suprafețe mai mari decât în prezent, și că acolo vor fi și spații de joacă, echipamente pentru fitness, spații de socializare pentru adolescenți și nu numai.
Crețu a afirmat că aceasta nu este totuși varianta finală, ci doar prima propunere, care ar putea fi îmbunătățită. Edilul a anunțat că în circa două luni va fi gata studiul de fezabilitate, care va fi supus aprobării Consiliului Local în august sau septembrie.
Primăria Bistrița a comandat la sfârșitul anului trecut elaborarea proiectării, realizată de firma Luca Way.
Suprafaţa destinată construirii parcării subterane şi circulaţiilor verticale auto şi pietonale este de aproximativ 9.000 mp şi trebuie să asigure construirea pe un nivel a unui număr total de 250-300 de locuri de parcare. Vor exista minim două accese şi două ieşiri pentru autovehicule plus minim două intrări/ieşiri pentru pietoni. Intrările/ieşirile pentru autovehicule vor fi prevăzute cu: un limitator al înălţimii de intrare, corespunzător înălţimii autovehiculului cel mai înalt; sistem de afişare a capacităţii parcării şi locurilor de parcare libere; sistem de barieră automată şi eliberare tichete la intrare; sistem de supraveghere video.
Ecologistul Marius Bălan a trimis o petiţie Consiliului Local Bistriţa, Agenţiei de Protecţie a Mediului şi Gărzii de Mediu, ca reprezentant al cetăţenilor care nu doresc realizarea parcării subterane din Piaţa Mihai Eminescu, în care a anexat liste cu semnături împotriva acestui obiectiv de investiţii al municipalităţii, solicitând instituţiilor să nu avizeze în niciun fel acest proiect.
Într-o scrisoare deschisă adresată bistriţenilor, primarul Ovidiu Creţu spune că se pregăteşte o campanie negativă împotriva proiectului parcării subterane din Piaţa Mihai Eminescu şi face un apel către cetăţeni să privească rezervat astfel de acuze: ”Opoziţia de dragul opoziţiei nu mai poate păcăli pe nimeni”.
daca tot se face, atunci sa fie pe 4-5 nivele, pentru ca masini vor fi tot mai multe.(chiar electrice).
Mai trebuie analizat fiindca mai exista si alte solutii.Vezi pe http://www.youtube.com//Cea mai inteligenta parcare facuta de oameni vreodata.Asa ceva incape perfect in fata trezoreriei Bistrita, realizans si o simetrie cu blocul turn de alaturi.
1 0
0 0
Consiliul local Bistrita ar trebui sa ia unele masuri care sa evite aglomerarea orasului in centru si nu masuri de aglomerare a lui, ca spre exemplu:
-toate magazinele gen ferometal si materiale de constructii ar trebui mutate inafara orasului;
-punctele termice(ruinele) ar trebui demolate si facute spatii verzi si parcari;
– primaria sa achizitioneze cladirile vechi care stau sa cada si proprietarii nu dispun de fonduri ca sa le renoveze, sau nu vor, acele cladiri dupa ce le-ar achizitiona primaria le-ar putea demola si sa faca spatii verzi si de parcare;
In nici un caz demolarea cladirilor vechi. Practic acestea sunt cladirile datorita carora ne putem cat de cat lauda cu orasul nostru „sasesc”. Mare paguba a produs „epoca de aur” ceausista demoland cladiri vechi ca cele din actuala piata Mihai Eminescu (intr-una din ele functiona restaurantul „Locomotiva”), sau cele de pe str. Odobescu (unde s-a construit catedrala ortodoxa) plus altele…
In privinta parcarii din piata Mihai Eminescu, daca e frumos, chiar util, de ce nu? (Ar trebui ca multi dintre noi sa nu fim atat de meschini sacrificand progresul orasului de dragul politicismului balcanic! Nu ma intereseaza a cui e initiativa, atat timp cat e inspre infrumusetarea orasului si folosul public)
Atrag atentia primarului O. Cretu ca ecologistii sunt altceva decat estimarea dansului. Nu suntem nici la butoane, nici in opozitie si nici in competitii pe grupuri de interese. A fi ECOLOGIST, inseamna cu totul altceva. O politica de MEDIU sanatoasa ar trebui sa o faca toate partidele, dar desigur in viziunea unora ca O. CRETU, aceasta preocupare nu aduce plus valoare si bani multi , ci SANATATE URBANA ceea ce nu prea intereseaza pe nici un politruc. Daca UE se uita bine la noi, la feluul in care administratia nu aplica legile de MEDIU, la felul in care arata raurile si padurile ROMANIEI, cu siguranta urmeaza cat de curand, un INFRIGEMENT pe linie de PROTECTIE a MEDIULUI. Tocmai de aceea nu este posibila o finantare EUROPEANA pt. un asemenea proiect, care de fapt intai desfinteaza un spatiu verde, pt. ca Europenii nu incurajeaza asa ceva. Nu merita sa incalci legile de mediu pt. 250 locuri de parcare care nu vor fi pline niciodata, si vor coste f. multi bani. Asa cum am mai spus, cu aceeasi suma vehiculata se pot face alte 2-3 parcari supraterane, pe locurile punctelor termice dezafectate. D-le primar: intrati in rand cu UE, si respectati legile acestei tari europene , nu dictati dupa bunul plac cu incapatanarea care va caracterizeaza.
Ba fiule, ai luat-o razna detot. Oare te mai faci bine?
Veci pururi! Cu mosulica Balan nu mai e nicio speranta sa-si revina.
Un asemenea proiect nu desfinteaza nici un spatiu verde si este in rand cu UE. Iesim din randul UE cand ne punem piedica unii altora sau cand dezinformam sau manipulam grosolan (indiferent de culoarea politica).
Arata bine in poze.
parc deasupra parcarii trebuie sa fie idem cu cel mare, deci cu mai multi copaci , nu cu flori. O zona in care sa stai la umbra vara!!!
Si inca o precizare necesara. Stimati prieteni, se stie ca un copac, doar de talie medie ca sa se dezvolte, isi intinde radacinile 3-4 m in pamant. Oare ce placa de beton va suporta greutatea de zeci de tone de pamant, deasupra unde sa fie plantati copacii. Nu se va putea realza asa ceva, si cu siguranta se va asterne 50-70 cm maxim, asta insemnand doar iarba si niste arbusti. Vor sta in parc bistritenii la 40 grade pe banci sa socializeze, in timp ce D-l primar va beneficia de umbra copacilor sai valorosi din gradina casei. Culmea este ca la el in curte vegetatia este de nota 100.
Se poate, mai cireste. Nu inventam noi gaura la macaroana si nici roata. Sunt tati care au baieti destepti, nu ca tine si au realizat demult acest gen de lucrari.
Deci, D-l primar beneficiza de umbra copacilor sai valorosi din gradina casei in timp ce rade tot din oras: flori, copaci, paduri, ghiocei si alte cele…
Dl Balan din pozele de pe proiect arata chiar bine. Si din cat observ in aceleasi poze va fi creat mult spatiu verde.
Sunt absolvent de ecologie dar dv se pare ca doar incercati sa bagati bete in roate.
Dragă Ionele, ce ecologie ai terminat ? La o extensie de Bistrița ?
Nu stiu daca la facultate ai avut curs de biologie, botanică sau bioecologie, cum s-o fi numit, sau ai chiulit de la curs. Dacă ai fi fost mai studios ai fi înțeles ce spune domnul Bălan. Mai citește!
Sunt atatea dealuri in jurul Bistriței care asteapta sa fie împădurite, sunt atâția hoți care defrișează hectare de padure in jurul Bistritei, dar „ecologiștii” nu vad, nu propun masuri sunt inexistenti… pardon „Partidul ecologist”. Doar numele a ramas de el, in rest targetul este „ciolanul”, am vazut la voturile din consiliul local… Pana la urma aici nu mai este vorba de amaratii aia de pomi decorativi plantati in „parcul Eminescu”, ci doar de orgolii de pensionari revansarzi. Majoritatea au copii la km (sau mii de km) de Bistrita si singura lor dorinta este sa nu se schimbe nimic, pentru ca oricum nu le mai pasa… Eu sunt pentru realizarea acestui parc (cu parcari sub el), asa cum ar mai trebui facute minim 2-3 parcari subterane in alte zone din oras. Este adevarat sunt extrem de scumpe, dar de departe mult mai estetice decât parcările supra-etajate si pana la urma discutam de dezvoltarea durabila a unui oras…
D-le Ionel. As vrea sa avem o discutie civilizata intr-o zi, daca s-ar putea. Atunci o sa vedem cine are notiuni mai multe si concrete de ECOLOGIE. In ce ma priveste , de vreo 40 de ani, bag in pamant copacei, nu bete-n roate. Va asigur de asta cu multe imagini si poze pt. cei care nu cred. D-le Adrian : in ce ma priveste sa stiti ca sunt umblat bine prin EUROPA, si tare as vrea ca si la noi sa fie respectate legile iar proiectele si executia unor astfel de lucrari sa se faca ca si la ei cu respectarea MEDIULUI si a insulelor de verdeata, de care nimeni nu intrazneste sa se atinga. Nu aveti dreptate , vorbiti ca si fostul ministru demisionar RUS, de pensionari si cei mai in varsta, ceea ce ma face sa cred ca sunteti un fel de pesedist cu AROGANTA la purtator. O ZI BUNA TUTUROR !
„vorbiti ca si fostul ministru demisionar RUS, de pensionari si cei mai in varsta, ceea ce ma face sa cred ca sunteti un fel de pesedist cu AROGANTA la purtator.”… deci, sa avem o discutie civilizata.
dupa ce termina Wonderlandul sa inceapa daca poate si acest vis ….
pentru inceput ajunge unul….
nu e in stare sa reabiliteze bulevardele si strazile si vrea megaproiecte….
vedeti de ce a facut podul berariei (fundamentare dupa dl.Cretu) si apoi …
Din imaginile prezentate, parcă ne aflăm într-un parc al piticilor. Trebuie să fi liliputan ca să confuzi tufele desenate cu arbori semeți, la umbra cărora te poți ascunde de canicula verii (fiindcă în perioada rece a anului nu prea stau oamenii pe bănci). Acest primar care face ce vrea și este prea ”suficient” sfidează bunul simț, designul urban (vezi celelate ”bazaconii” din oraș (struți, ouă, cetatea de lemn, tribuna din centru, cuiele propuse la giratori, etc.).
Din imaginile vizionate cu parcul mi se întărește și mai mult convingerea că trebuie să ne opunem din toate forțele acestui proiect. Am constatat că există o suprafață mare cu alei, construcții provizorii și fântâni, ceea ce mă face să cred că nu crește prea mult spațiul verde, cum se laudă.
Dacă se face această parcare e clar că vor fi tăiați arbori nu numai din parc, dar și de pe bulevard fiindcă se vede la giratoriul propus o defrișare masivă a pomilor de pe aliniamentul central al bulevardului.
Domnule primar, dacă aveți o brumă de respect pentru plătitorii salariului dv și al celor care vă înconjoară, vă rog să veniți cu o altă variantă sau mai multe de aplasamente parcari subterane, supraterane, cum doriți.
D-le Ioan Popa. La cei 59 de ani nu ma consider mosulica. Poate d-tale inca nu ai buletin, de ma vezi asa batran, In cazul de fata mataluta nu ai discernamant in a analiza varstele omului.