Inspectorul școlar general Camelia Tabără a spus că ultima noutate venită din partea Ministerului Educației este de salutat, deoarece noile proceduri vor risipi toate îndoielile în privința corectitudinii examenului de Bacalaureat.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că lucrările scrise de la Bacalaureat vor fi corectate în alte judeţe decât cele în care se susţine examenul, începând din sesiunea iunie-iulie, pentru a nu mai exista suspiciuni nici asupra rezultatelor finale ale examenului, nici asupra profesorilor care corectează. Această hotărâre va face obiectul unui ordin de ministru.
”Suntem obligați să redobândim total încredere în fața societății că aceste examene se derulează fără niciun fel de umbră și îndoială. Dacă în perioada care urmează ministerul ne va transmite ultima noutate apărută și pe care personal o salut, cea de corectare a lucrărilor de Bacalaureat în alte centre, cu siguranță pentru noi va însemna o etapă în plus de proceduri și se vor risipi cu siguranță toate îndoielile cum că n-am da examene corecte”, a spus inspectorul școlar general Camelia Tabără.
La sesiunea iunie-iulie a Bacalaureatului în Bistrița-Năsăud, s-au înscris 2.569 de absolvenți, din care 304 din promoțiile anterioare. 564 de absolvenți din promoția curentă nu s-au înscris la examen. ”Practic, 20% au optat să încheie ciclul liceal, să-şi dobândească certificatul de final de ciclu liceal şi să nu se înscrie. Sunt absolvenţi de la clasele de seral, de la liceele tehnologice, care nu aspiră spre nivelul universitar şi atunci s-au oprit cu şcolarizarea în acest moment”, a spus Camelia Tabără.
În 24 iunie a avut loc ultima probă la Evaluarea Națională, la matematică, rezultatele urmând să fie afișate vineri 26 iunie, până la ora 16.00, după aceea putând fi depuse contestațiile. Rezultatele finale după contestații se vor afișa în 30 iunie. 2.813 absolvenți de gimnaziu au susținut Evaluarea Națională în Bistrița-Năsăud, împărțiți pe 83 de centre de examen. Lucrările vor fi corectate în 8 centre de evaluare: Gimnazială 1, ”Avram Iancu” și ”Ștefan cel Mare” din Bistrița, ”Grigore Silași” și ”Petru Rareș” din Beclean, ”Mihai Eminescu” din Năsăud, școlile din Sîngeorz-Băi și Lechința.
Deocamdata organizarea Examenul de Evaluare Nationala lasa de dorit prin localitatile rurale din judet. Profesorii se impllica dupa ce au dat meditatii un an. Trebuie sa justifice banii.