ACTUALIZARE Proiectul de hotărâre privind stabilirea unor măsuri pentru amenajarea Pădurii Codrișor ca zonă de agrement ”Pădure-parc Codrișor”, inițiat de Asociația Bistrița Civică și depus la Consiliul Local pentru aprobare, în urma strângerii numărului necesar de semnături ale cetățenilor, a fost pus în dezbatere publică de municipalitate până în data de 10 august.
Proiectul urmează să fie înscris pe ordinea de zi a ședinței ordinare CL din luna august.
Aici expunerea de motive a proiectului
ȘTIREA INIȚIALĂ Voluntarii Asociației Bistrița Civică au adunat peste 4.000 de semnături pentru susținerea în Consiliul Local a proiectului privind amenajarea Pădurii Codrișor ca zonă de agrement pădure-parc.
”Le mulțumim tuturor bistrițenilor care au semnat pentru susținerea acestui proiect! Le mulțumim tuturor celor implicați, ca voluntari, în adunarea de semnături! Luni 29 iunie, la ora 10.00, depunem la registratura Consiliului Local proiectul HCL împreună cu listele de semnături pentru susținerea proiectului. Bistrițenii care nu au semnat încă pot să se alăture celor ce deja au dat susținerea proiectului, nu oprim strângerea de semnături decât în ziua în care proiectul va intra în dezbaterea Consiliului Local. Suntem siguri că pe mulți dintre bistrițenii care nu au dorit, din numeroase motive, să semneze listele de susținere ale acestei inițiative civice, a societății civile, îi vom convinge că am avut dreptate când Pădurea Codrișor va redeveni zona de agrement îndrăgită de toți bistrițenii!”, a precizat președintele Asociației Bistrița Civică, Adrian Florin Chereji.
Pentru a iniţia în CL un proiect de hotărâre privind amenajarea Pădurii Codrişor ca pădure-parc, Asociaţia Bistriţa Civică a demarat o campanie de strângere de semnături, fiind necesare minim 3.835 de semnături. Pentru popularizarea proiectului, a fost organizat concursul ”Copiii bistriţeni sunt talentaţi” urmat de un concert Mircea Baniciu, dar și o dezbatere publică.
Scopul proiectului ”Salvăm Pădurea Codrişor” este ”restabilirea, prin Hotărâre de Consiliu Local iniţiată de cetăţeni, a destinaţiei iniţiale (pădure-parc) pentru Pădurea Codrişor, în locul defrişării pentru realizarea variantei ocolitoare: ”Prin amenajarea pe întreaga suprafaţă a pădurii a unor puncte de atracţie se va putea valorifica potenţialul urbanistic, peisagistic şi turistic al dealului Codrişor, se va asigura viabilizarea şi creşterea atractivităţii zonei cu participarea cetăţenilor oraşului”.
Este un demers populist. Oricum nu se va misca nimic, cu tot cu cele 4 mii de semnaturi, pana in 2016, cand va putea fi bugetata investitia. Da stie si domnu Chereji trebuirle astea, numai ca se apropie alegerile….
Nu fi asa de sigur d-le trolenburg. Ca voluntar aflat la strangerea de semnaturi am vorbit cu sute de bistriteni si le stiu opiniile. Bistrita Civica nu este org. mafiota, nu este partid politic aflat la butoane. Aici sunt cei mai buni dintre concitadinii d-tale si suntem sustinuti tot de oameni cu simt civic. Sunt BISTRITENII mei pe care-i cunosc din copilarie, oameni care isi iubesc orasul cu fapte. Sa fi sanatos si nu ai decat sa postezi tot ce-ti trece prin cap, ca nu valoreaza absolut nimic.
Fie ca vrea sau nu primarul Cretu, Dealul cu Padurea Codrisor face parte din intravilanul orasului Bistrita.
Primarul Cretu afirma ca actualizarea PUG-ului are in vedere extinderea intravilanului prin introducerea în intravilan a Pădurii Schulerwald şi a Complexului Wonderland. Cu ce este mai „intravilan” pasunea din Unirea sau din Sarata decat Dealul Codrisor inconjurat de strazi precum Lempes, Codrului, Pe Tabara, etc. Tot el sustine ca documentatia este o actualizare a ediţiei trecute a PUG, elaborat în 2004. Reamintim in “Strategia de Dezvoltare Durabilă a Municipiului Bistriţa pentru anii 2005 – 2015″, Pădurea Codrişor era inclusa in zona de protecţie a centrului istoric al Bistriţei. Iata cum era formulat paragraful respectiv: “O zonă cu valoare peisagistică este o arie naturală protejată, caracterizată prin concentrarea în cadrul teritoriului său a unor peisaje naturale unicate sau rare. Pentru municipiul Bistriţa a fost declarată zonă cu valoare peisagistică zona împădurită a dealului Codrişor, care face parte şi din zona de protecţie a centrului istoric al municipiului Bistriţa. În aceste zone, autorizarea executării construcţiilor va avea în vedere păstrarea calităţii mediului natural şi a echilibrului ecologic, interzicându-se amplasarea de unităţi productive. Pentru dealul Codrişor se propune reamenajarea parcului care a funcţionat aici în perioada interbelică. Dealul Codrişor, deal care bordează malul stâng al râului Bistriţa, în prezent neamenajat, are un potenţial nevalorificat, putând prin poziţie şi amenajări să devină un punct de atracţie turistică (locuri de belvedere). Altitudinea la care se află aceste puncte permite o vedere de ansamblu asupra oraşului vechi”. Pornind de la aceasta strategie, in anul 2006, a fost elaborat proiectul: P.U.Z. Bistrita ‘Dealul Codrisor’ (Codrisor Hill), care prevedea construirea unei artere de circulatie de tip splai la poalele padurii Codrisor, completata cu amenajare de alei pietonale, piste de biciclete, locuri de recreere aferent malurilor intre Podul Budacului si podul Jelnei cu legaturi spre Parcul municipal si Dealul Codrisor. Dupa acest model, ar putea fi extinsa demararea unui proiect integrat de amenajare si dezvoltare turistica si de agreement a albiei riului Bistrita intre Unirea si Viisoara. In felul acesata ar putea fi realizata o artera de circulatie de tip splai pe malul stang al raului Bistrita fara distrugerea padurii Codrisor.
Padurea Codrisor sa ramana Padure VIRGINA
O mica parte a Paduri Codrisor poate fi amenajata pentru agrement pe coama dealului, acolo este deja distrusa de construtii si acolo nu sunt alunecari de teren. Nu distrugeti si partea din Padurea Codrisor care a ramas INTACTA. Este mare nevoie ca o mare parte a acestei paduri si a altora din JUDETUL BISTRITA NASAUD sa ramna PADURI VIRGINE. Sa nu uitam ca avem deja o Padure PARC in Bistrita mai precis Padurea Suleward care este amenajata cu o gramada de dotari pentru agrement.
Codrisorul nu a fost niciodata un loc de agreement foarte utilizat de bistriteni. Dealul este foarte abrupt, cu alunecari de teren frecvente ceea ce nu a permis desfasurarea unor activitati de pik-nik pt. multe personae. Sasii l-au numit Schifferberg (dealul de argila) si nu l-au folosit pt. agreement cu toate ca este foarte apropoat de locul fostului Gimnaziu Evanghelic (in Piata Centrala)
Locul traditional de pik-nik al bistritenilor a fost intotdeauna padurea Schullerwald (padurea elevilor) pentru ca relieful „domol”, cu o poiana generoasa la intrare este „facut” pentru asa ceva.
Daca situatia era invers atunci cu siguranta Codrisorul s-ar fi numit Padurea Elevilor.
Niste papagali, Balan et. co. cred ca se pot debarasa de centura lui Cretu trambitand Padurea -Parc Codrisor – habar nu au ce se poate si nu se poate face acolo, si mai ales cu ce costuri.
tudore; mata te-o facut papagal impaiet!