La Consiliul Județean a avut loc conferința care a marcat finalul proiectului cu finanțare europeană ”Îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă din Transilvania de Nord – Etapa a III-a”, derulat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Transilvania de Nord, prin care inspectoratele pentru situații de urgență din cele șase județe situate în regiunea de nord a țării (Bistrița-Năsăud, Bihor, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj) au primit câte o autospecială de intervenție și salvare de la înălțime în valoare de 1,9 milioane lei, realizată de o firmă din Polonia.
”Se încheie întregul proiect, realizat în trei etape în sprijinul ISU din cele șase județe. ISU Bistrița a fost dotat cu autospeciale de care avea mare nevoie. În următorul exercițiu financiar vom încerca să accesăm noi proiecte, să profităm de noi oportunități, poate și în alte domenii, cum ar fi Salvamont. Acest proiect a fost o idee deosebită, ISU avea numeroase mașini uzate, vechi. Acest proiect a fost benefic”, a declarat vicepreședintele CJ Alexandru Pugna.
”Toate autospecialele primite sunt extrem de utile, contribuie la reducerea timpului de răspuns, pentru a interveni cât mai rapid și mai eficient în situații de urgență. Vechile mașini nu puteau face față la situațiile din ziua de azi. Sper să completăm dotările și în următorul exercițiu financiar. Ar mai fi de completat la autospecialele care au o vechime mai mare de 20 de ani, vreo zece. Autospeciale de mare capacitate, de mică capacitate, camioane. Cred că putem continua treptat schimbarea tehnicii de intervenție care este veche și ne vom apropia și mai mult de inspectoratele similare din Germania. Singurul lucru care ne mai desparte este partea de echipamente, în rest, ca tehnică și proceduri suntem la fel”, a menționat șeful ISU Bistrița, lt. col. Constantin Florea.
Obiectivul general al proiectului de 11,6 milioane lei a fost îmbunătăţirea calităţii serviciilor publice de urgenţă la nivelul Regiunii Nord-Vest prin creşterea capacităţii de răspuns adecvat situaţiilor de urgenţă şi prin sporirea gradului de siguranţă şi sănătate a cetăţenilor. Rezultate estimate: Reducerea timpul mediu de răspuns al unităţilor mobile de intervenţie la locul accidentelor/ dezastrelor până la 12′ în zonele rurale şi 8′ în zonele urbane.
În trecut, ADI Transilvania de Nord a derulat încă două proiecte de achiziţii intitulate ”Îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă din Transilvania de Nord”. În prima etapă, ISU Bistriţa a primit cinci autospeciale pentru lucrul cu apă şi spumă, o maşină de descarcerare şi trei ambulanţe, în valoare de 1,7 milioane lei, iar în etapa a doua o autospecială complexă de intervenţie, descarcerare şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi o autospecială pentru lucrul cu apă şi spumă, în valoare de 1,4 milioane lei.
Adaugă comentariu