Anamaria Lupaşcu din Dumitriţa, fetiţa cu cea mai mare medie dintre elevii de etnie rromă care au optat pentru locuri speciale în licee, s-a înscris la Colegiul Naţional „George Coşbuc” Năsăud la profilul pedagogic.
Anamaria Lupaşcu a absolvit clasa a VIII-a cu media 8.42 şi a avut media de admitere 7.22. Ea a fost prima în ierarhia celor 14 copii rromi care au optat anul acesta pentru cele peste 170 de locuri speciale rezervate lor în licee şi peste 50 în şcoli profesionale. Majoritatea au optat pentru licee de top din Bistriţa, preferatul lor fiind Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu”, secţia umană, ca să poată deveni asistenţi sociali, profesori sau poliţişti.
La şedinţa publică de repartizare a candidaţilor rromi pe locurile rezervate lor, preşedintele Partidei Rromilor Pro Europa Bistriţa-Năsăud, Emil Neia Lăcătuş, a declarat că în fiecare şcoală au fost rezervate câte două locuri pentru copiii din etnie, însă mulţi copii au optat pentru liceele aflate în comunele lor, cum ar fi cele din Teaca sau Lechinţa.
„Partida Rromilor are un protocol de colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean. În fiecare an derulăm campania Noi îţi dăm recomandarea! De la an la an sunt tot mai puţini elevi din cauza faptului că mulţi dintre cei din zona Teaca rămân la Teaca, la liceu, iar cei care provin din Lechinţa, Valea Someşului Mare sau zona Bârgăului rămân la liceele de acolo datorită faptului că mulţi nu îşi permit să facă naveta. Urmează acolo zece clase sau tot liceul, iar apoi unii continuă mai departe. Şi anul acesta avem peste 600 de locuri pentru rromi la facultăţi dintre care 60 la Universitatea Babeş-Bolyai Cluj, la Academia de Poliţie, la alte universităţi. Ne bucurăm de un sprijin consistent din partea Ministerului Educaţiei şi a deputatului nostru, Nicolae Păun”, a spus Emil Neia Lăcătuş.
Prezentă la repartiţia elevilor rromi pe locurile speciale, Marcela Todoran, consilier pe probleme de rromi la Primăria Bistriţa, le-a spus copiilor că poate demonstra prin exemplul personal că şi copiii din etnie pot urma o carieră.
„Eu am fost susţinută de părinţi foarte mult. În clasa a VIII-a, eu am considerat că ar fi bine să mă fac croitoreasă, ori tata mi-a spus că nu mă poartă la şcoală din Ragla ca să fac naveta la Bistriţa ca să mă fac croitoreacă. Aşa că m-aîndrumat spre Liceul Sanitar. Apoi, am intrat pe locurile speciale pentru rromi la facultate şi am avut şansa să învăţ meseria pe care o practic azi. Consider că de la familie a pornit totul, de la tata care m-a îndrumat să fac şcoală. Eu mă bucur să văd că şi copiii rromi îşi dau seama că în zilele noastre nu se mai poate fără carte. Dacă familiile îi sprijină şi ei îşi doresc să înveţe eu cred că nimic nu îi poate opri”, a spus Marcela Todoran.
Adaugă comentariu