Actualitate

APM: Planul Local de Acțiune pentru Mediu, în consultare publică. Ce prevede

Agenția pentru Protecția Mediului BN a demarat procesul consultativ al documentului PLAM, în vederea elaborării formei finale a Planului Local de Acțiune pentru Mediu al județului Bistrița-Năsăud.

În cadrul procesului de revizuire a Planului Local de Acțiune pentru Mediu (PLAM) coordonat de Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud, Grupul de Lucru a identificat 10 categorii de probleme: poluarea aerului, poluarea apei, gestiune deșeuri, poluarea solului și a apelor subterane, protecția naturii, gestionarea pădurilor, urbanizarea mediului natural și transporturi, pericole și dezastre, educație ecologică, capacitate administrativă, fiind elaborată apoi o formă preliminară a Matricei Planului de Acțiuni, respectiv: obiectivele generale, obiectivele specifice, ținte, indicatori, acțiuni, responsabili, termene de rezolvare și surse de finanțare, corespunzător problemelor de mediu identificate la nivelul județului.

În vederea consultării publicului, conform cerințelor Ghidului de Planificare de Mediu în această etapă a revizuirii PLAM, Agenția pentru Protecția Mediului a postat pe site-ul agenției două documente, respectiv: “Starea inițială a mediului în județul Bistrița-Năsăud” și “Matricea Planul Local de Acțiune pentru Mediu”.

Spre exemplu:

Poluarea atmosferei – Multitudine de surse punctuale de emisii datorate sistemelor de încălzire de putere mică, aectarea calității aerului datorita stării necorespunzătoare a căilor de transport și intensificării traficului, poluarea aerului datorată agenților economici cu activități diverse și cu dispersie de emisii teritoriala mare inclusiv în zonele rezidențiale, realizare în ritm lent a masurilor impuse pentru reducerea emisiilor de poluanți în atmosferă de către agenții economici, poluarea accentuată a aerului datorată lipsei/diminuării suprafeţelor verzi amenajate, efectuarea în mod necorespunzător a salubrizării căilor de  transport din mediul urban.

Obiectiv general: Îmbunătăţirea calităţii aerului înconjurător.

Obiectiv specific I: Reducerea poluării atmosferei cu poluanți emiși din surse rezidenţiale. Ținta: Scăderea cu 10% a concentrațiilor de poluanți specifici arderilor rezidențiale. Măsuri: Utilizarea lemnului uscat pentru sistemele de ardere rezidenţiale din comune şi sate, utilizarea combustibililor mai puţin poluanţi (gaze naturale în loc de lemn, cărbune sau CLU), reabilitarea şi reutilizarea sistemelor centralizate de încălzire şi apă caldă pentru populaţie – CT de bloc, de cartier, promovarea si utilizarea sistemelor de încălzire și producere apă caldă din surse regenerabile, îmbunătăţirea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe prin lucrări de reabilitare termică

Obiectiv specific II: Reducerea poluării atmosferei cu poluanți emiși din surse industriale. Ținta: Menținerea nivelului emisiilor de poluanți proveniți din activitățile economice la un nivel cu cel mult 10% mai mare decât cel din 2014, chiar și în condițiile dezvoltării economice. Măsuri: Monitorizarea extinsă a emisiilor provenind din instalații industriale, impunerea realizării și întreținerii corespunzătoare a sistemelor de reținere și/sau reducere a emisiilor la sursele industriale, acțiuni de control, verificarea respectării legislației de mediu, monitorizare, sancționare în caz de neconformare.

Obiectiv specific III: Reducerea poluării atmosferei datorită traficului. Ținta: Reducerea concentrației poluanților din aer. Măsuri: Extinderea rețelei de transport în comun în municipiul Bistrița, îmbunătățirea programului de curățare/spălare a arterelor de circulație rutieră, realizare variante ocolitoare – Bistrița, Beclean, asfaltarea străzilor adiacente zonelor centrale ale orașelor/comunelor, întreținerea periodică a căilor de transport auto.

Obiectiv specific IV: Reducerea poluării atmosferei prin creșterea suprafeței de spații verzi. Ținta: Reducerea concentrației poluanților din aer. Măsuri: Crearea de noi spaţii verzi în zonele rezidenţiale şi/sau în apropierea acestora, reabilitarea şi întreţinerea celor existente, realizarea și întreținerea corespunzătoare a perdelelor vegetale de protecție a căilor de circulație, avizarea activităților de tăiere/toaletare de arbori, întocmirea registrului spațiilor verzi.

Documentele complete pot fi accesate aici.

Agenția pentru Protectia Mediului solicită publicului larg exprimarea de comentarii, opinii, observații cu privire la documentele publicate pe site, până la data de 14 august 2015, la adresa de e-mail: office@apmbn.anpm.ro, telefon: 0263/224064 sau fax: 0263/223709, informează instituția condusă de Sever Roman (foto).

6 comentarii

  • Totul este fara valoare. Daca nu mai dati autorizatii pt. noi balastiere si MHC-uri, in zonele protejate si care fac parte din SIT NATURA 2000, mai stam de vorba. Recent CE a dispus INFRIGEMENTUL pt. Romania pe MHC-uri, declarandu-le cele mai periculoase din UE, avand in vedere felul in care s-au dat autorizatiile si felul in care s-a distrus natura. In toata tara este jale unde baietii smecheri au primit avize de la APM-uri.

  • Dle Balan nu va erijati in cunoscatorul absolut al problemelor si legislatiei de mediu pt. ca gresiti! Opozitie numai de dragul opozitiei nu mai convinge pe nimeni! Pt cultura dvoastra generala Sit natura 2000 este o retea ecologica europeana de arii naturale protejate, zone de dezvoltare durabila, deci nu este interzisa dezvoltarea si activitaea economica dar ea trebuie sa conserve si sa protejeze speciile si habitatele protejate. Actele se pot emite fara probleme insa agentii economici si primariile trebuie contolate mult mai strict si evident ” poluatorul plateste”

  • BLA, BLA , BLA:….cum dracu vine asta? Tu APM spui ca iti doresti marirea de spatii verzi in intravilan, si tot tu te pregatesti sa dai autorizatii de mediu pt. primarie, privind desfintarea ierbii si taierea copacilor din PIATA CENTRALA si parcul EMINESCU. Nu-i de plans?

  • Stimate D-le WALTER; daca ati fi vazut Duminica la ANTENA 3 TV. imaginile cu dezastrele cu MHC-uri, si comentariile de acolo, nu stiu cui ati fi dat LINKUL. Problemele sunt jalnice, peste tot in ariile protejate. La noi acest concept este original romanesc, adica de factura COMUNISTOIDA, adica toata lumea sa traiasca si fiecare sa isi procure ce poate, chiar si din rezervatii. La noi nu exista nici un concept de TARA pe termen scurt si mediu, ca nu intereseaza pe nimeni, ca se depopuleaza aceasta tara. Va inchipuiti ca doare capul pe cineva de starea NATURII ?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.