Actualitate

Dobra: Parcul Industrial, semnale de alarmă

”Am vizitat chiar ieri Parcul Industrial. Trag câteva semnale de alarmă în legătură cu Parcul Industrial. Personal, nu îmi ies câteva loturi de pe harta inițială finanțată. Poate îmi răspunde cineva. Dacă astăzi m-aș prezenta cu un investitor în industrie mare, nu ar avea unde să-și deschidă halele. Dacă sunt bine informat, luna aceasta va avea loc recepționarea Parcului Industrial. Rog colegii bistrițeni din Consiliul Local să ajungă la un consens pe forma juridică a activității ulterioare a acestui parc și, foarte important, insist rugându-i frumos să adopte regulșamentul de funcționare al Parcului Industrial. Suntem în luna august și vorbim de un reper mai important decât am crede”, a spus senatorul PNL Dorin Dobra într-o conferință de presă.

El a adăugat: ”Am auzit și voci pesimiste în legătură cu Parcul Industrial și dacă nu analizezi cu atenție ai tinde să le dai dreptate: n-ar mai fi loc de investiori în județul nosttru. Ne confruntăm în județ cu o situație care poate fi privită optimist sau pesimist. În zona industrială, firmele se confruntă cu o realitate cruntă: obțin tot mai greu mână de lucru calificată sau calificabilă ulterior. În acest moment, în statisticile județului avem 4.000 de șomeri, iar firmele mari din zona industrtială au recurs deja la relocare de forță de muncă din toață țara. Nu cred că mai sunt comune din care să nu plece autobuze înspre zona industrială a Bistriței. E un lucru de plâns sau/și de râs, la prima vedere. În urmă cu zece ani, dacă am fi spus cuiva că aici vor lucra oameni din Republica Moldova și Serbia pentru a satisface oferta de muncă, ar fi spus că nu e posibil. Trăim această realitate”.

Lucrările în Parcul Industrial din Sărata sunt realizate de asocierea SC Antrepriza Reparaţii şi Lucrări ARL SA Cluj – SC Serbis SRL Bistriţa. Valoarea contractului de execuţie este de 24.223.601,86 lei, valoarea totală a proiectului fiind de 35.170.442,56 lei. Jumătate din costurile proiectului sunt suportate de municipalitate, din creditul de 40 de milioane lei contractat de la bancă.

La final, vor fi 1.900 m străzi de incintă, 1.116 m drum de acces, 1.900 m pistă pentru ciclişti, 14.286 mp spaţiu verde, 2.160 m reţea distribuţie apă, 1.600 m reţea distribuţie gaze naturale, 1.550 m reţea electrică de joasă tensiune, 5.460 m reţea pentru iluminatul public şi o staţie de epurare independentă.

Structura parcului: suprafaţă totală – 30 ha, spaţii logistică – 12 %, spaţii industrie – 38%, spaţii servicii administraţie – 5%, spaţii verzi – 15%, drumuri şi tehnico-edilitare – 30%. Toate spaţiile vor fi prevăzute cu parcări (peste 1.700 de locuri).

Zone funcţionale: Lot nr. 1 cu o suprafaţă totală de 39.893,46 mp, împărţit în 34 parcele destinate serviciilor, atelierelor industriale şi industriei medii şi spatii verzi în suprafaţă de 15.293,46 mp; Lot nr. 2 cu o suprafaţă totală de 26.130,11 mp, împărţit în 3 parcele destinate instituţiilor şi serviciilor (aferente industriei), şi o suprafaţă de 17.130,11 mp spaţii verzi; Lot nr. 3 cu o suprafaţă totală de 41.912,75 mp, împărţit în 5 parcele destinate pentru logistică şi o suprafaţă de 1.651,28 mp spaţii verzi; Lot nr. 4 cu o suprafaţă totală de 55.487,06 mp, împărţit în 5 parcele destinate una echipamentelor tehnico-edilitare şi patru pentru industria mare; Lot nr. 5 cu o suprafaţă totală de 43.383,24 mp, împărţit în 11 parcele destinate 10 pentru industria medie şi una pentru echipamente tehnico-edilitare şi o suprafaţă de 984,90 mp spaţii verzi.

Etichete

1 comentariu

  • Parcul industrial are doar 5% spatii verzi si care se va diminua continuu sub conducerea inteleapta a edilului actual care doreste sa mai candideze odata, in dauna SPATIILOR VERZI. Asa ca VIDEAZ !!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.