Obligativitatea ştampilei pentru firme a fost eliminată de Ministerul Finanţelor la jumătatea lunii trecute. Măsura a afectat cel mai mult firmele de profil care fabrică şi vând ştampile. Patronii spun că, în mai puţin de o lună, li s-au înjumătăţit vânzările. Unul dintre aceştia este Alexandru Burz. El a declarat pentru Timp Online că, de când Ministerul Finanţelor Publice a anunţat că firmele nu mai sunt obligate să aplice ştampial, comenzile s-au înjumătăţit.
„Din păcate, e foarte mare confuzie. Nimeni nu spune exact la ce fel de ştampilă s-a renunţat. De exemplu, la Direcţia Finanţelor Publice Bistriţa se cere ştampilă fiindcă nu au primit niciun fel de reglementări legale legat de renunţarea la ea. Doar la Finanţe nu se mai cere. Patronii nu ştiu nici ei ce să facă. Unii vin şi mai comandă ştampile, alţii nu. Oricum, comenzile s-au înjumătăţit într-o lună. Avem noroc că mai au nevoie de ştampile liber profesioniştii, medicii, avocaţii, notarii. În rest, încercăm să ne reprofilăm şi să facem cărţi de vizită, gravuri, căni personalizate, diverse alte lucruri care să nu ne oblige să punem lacătul pe magazine. Am investit destul de mult în aparatură de imprimare”, a declarat Alexandru Burz care are un magazin de ştampile aproape de Oficiul Registrului Comerţului Bistriţa-Năsăud.
Mai mulţi oameni de afaceri cu care am stat de vorbă ne-au spus că au aflat despre renunţarea la ştampilă însă ei continuă să o folosească întrucât o consideră un element de siguranţă în plus în tranzacţiile pe care le fac. Cu toate că pot verifica pe internet situaţia unei firme şi au la îndemână alte pârghii să afle dacă este din categoria bunilor sau rău-platnicilor, contabilii mai ales nu pot renunţa cu una cu două la ştampilă.
Reticenţa lor a fost observată şi de angajaţii Administraţiei Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud. Şeful instituţiei, Cristian Parasca, a declarat pentru Timp Online că procesul poate fi unul de durată.
„E greu să renunţi la ceva ce ai folosit decenii. Important este că, la noi, de exemplu, sunt acceptate documentele prezentate de agenţii economici fără ştampilă. Nu mai trimitem contribuabilii înapoi cu actele dacă nu au aplicată ştampila. E un semnal pe care îl dăm”, a spus Cristian Parasca.
Prezent la Bistriţa, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a prognozat că aşa se va întâmpla.
„Acea şampilă pe care am anunţat că o vom elimina din documentele care, din păcate, sunt foarte multe ca număr şi creează o barieră birocratică între mediul privat şi administraţia fiscală va dispărea. (…) E un exemplu mic, dar unul care contează fiindcă ştim foarte bine că e o rămăşiţă a sistemului de dinainte de 1989. Nicăieri în Europa acest lucru nu se mai întâmplă. Nici în România nu există o bază legală pentru utilizarea ştampilei. Probabil vor fi supăraţi cei care produc aceste ştampile, dar asta e”, a spus ministrul Finanţelor Publice.
Romanu-i consecvent şi credincios ! Daca cineva ii ia piuneza de sub fund , el o pune la loc, fiindca AŞE TREBE ! nu ??