Mai mulţi magistraţi din Bistriţa şi Năsăud, judecători şi procurori, au semnat un memoriu de protest adresat Consiliului Superior al Magistraturii, Institutul Naţional al Magistraturii şi Ministerul Justiţiei prin care se declară împotriva unor modificări la legile justiţiei.
Modificările propuse împotriva cărora magistrații protestează sunt următoarele:
• reintroducerea numirii directe în funcţia de judecător ori procuror a magistraţilor asistenţi şi a avocaţilor cu vechime de cel puţin 18 ani, exclusiv pe bază de interviu, la judecătorii şi la parchetele de pe lângă acestea (art. 33 ind. 1 alin. 2 din Legea nr. 303/2004)
• schimbarea modalităţii de susţinere a examenului de promovare în funcţii de execuţie, prin instituirea ca probă a unei aşa numite evaluări a activităţii profesionale pe ultimii 3 ani (transformarea unei condiţii de participare în notă de promovare) (art. 46 din Legea nr. 303/2004)
• reintroducerea prevederii privind numirea foştilor magistraţi cu vechime de minim 10 ani în funcţii vacante la instanţe sau parchete de acelaşi grad cu cele unde au funcţionat. (art. 33 ind. 1 alin. 1 din Legea nr. 303/2004).
“Considerând că toate aceste propuneri vor determina grave consecinţe asupra sistemului judiciar, atragem atenţia că aceste modificări, efectuate în condiţii netransparente, fără consultarea magistraţilor, reprezintă o întoarcere la prevederi a căror înlăturare a fost susţinută de tot corpul judiciar în perioada 2007-2009 şi au fost puternic criticate prin rapoartele cu privire la sistemul judiciar în cadrul monitorizării justiţiei prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) agreat de Uniunea Europeană şi România. Prin aceste propuneri se nesocotesc flagrant actele internaţionale care consacră principiile fundamentale privind independenţa judecătorilor – importanţa selecţiei, pregătirii şi a conduitei profesionale a acestora, respectiv a standardelor obiective ce se impun a fi respectate atât la intrarea în profesia de magistrat, cât şi la instituirea modalităţilor de promovare”, se arată în Memoriul de protest.
Memoriul este semnat şi de judecătorii Liliana Maria Tertis, Liana Cristina Moldovan, Iuliana Floarea Mitrofan, Petruţa Diana Laslea, Mugurel Botu de la Judecătoria Bistriţa, de Laura Camelia Candale, vicepreşedinte la Judecătoria Bistriţa, Marius Peter, judecător la Judecătoria Năsăud, respectiv de Ovidiu-Sorin Burje, Adrian Briciu şi Mircea Chişora, procurori la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistriţa.
Aproape 1400 de magistraţi din toată ţara au semnat Memoriul de protest.
Adaugă comentariu