Ştiind cu ce probleme se confruntă romii în momentul când trebuie să-şi declare etnia, fac un apel către toată etnia noastră, către liderii din teritoriu: spuneţi că sunteţi romi, nu este nicio ruşine, nu este nicio umilinţă! Nimeni nu vă va da nimic în plus dacă veţi spune că sunteţi de altă etnie sau că aparţineţi majorităţii (româneşti –n.r). Fiţi romi!”, se arată într-un comunicat, dat luni publicităţii de Emil Neia Lăcătuş.
Potrivit sursei citate, la recensământul populaţiei care va avea loc în perioada 22-31 octombrie a.c., din partea Partidei Romilor „Pro-Europa” au fost delegaţi un număr de 20 de recenzori în tot atâtea localităţi.
În momentul în care s-a pus în discuţie ideea schimbării denumirii de „rom” cu cea de „ţigan”, Emil Neia Lăcătuş a declarat că personal doreşte să se păstreze denumirea de „rom”.
„Cuvântul ţigan e unul greu. Mamele le spun copiilor răi că, dacă nu ascultă de ele, îi dau la ţigani. Parcă ţiganii ar fi bau-bau. Înainte de a fi romi, noi suntem cetăţeni români. Ca să ni se spună ţigani, trebuie să se facă un referendum şi majoritatea să decidă. Nu ne putem lua după cei care au ranchiună faţă de romi după ce au avut o experienţă neplăcută cu vreunul din ei. Eu aş prefera să se păstreze numele de rom, dar dacă majoritatea decide altfel, eu voi fi de acord”, a declarat Lăcătuş.
El a declarat că, de ruşine fiindcă li se spune ţigani, mulţi membri ai etniei sale din judeţul Bistriţa-Năsăud au refuzat să-şi recunoască identitatea etnică la ultimul recensământ, aşa încât doar 11.900 din circa 20.000 au spus că fac parte din etnia romilor.
„La noul recensământ, vom trimite un rom care să stea de vorbă cu ei şi să le explice că nu e o ruşine să aparţii unei etnii şi sperăm că rezultatele nu vor mai fi aceleaşi”, a mai spus el.
În Bistriţa-Năsăud sunt 15 comune în care populaţia de etnie romă depăşeşte 20% din cea locală.
Adaugă comentariu