”Am văzut un şef de promoţie a unei universităţi, olimpic la matematică de foarte multe ori, care ne-a spus foarte clar că 80 la sută dintre subiecte au fost extrem de grele şi că nu a existat nicio şansă pentru copiii de valoare medie să facă cinciul. Atunci mă pot întreba care a fost scopul domnului Funeriu: chiar să reformeze învăţământul sau doar un alt gest de slugărnicie pentru domnul Traian Băsescu, cum că şcoala românească ar produce tâmpiţi? Trebuie făcut ceva în acest sistem, dar nu la modul acesta. Nu este de vină niciun ministru, niciun secretar de stat, niciun inspector, niciun director de şcoală? Doar copiii şi părinţii? Aţi văzut vreo demisie undeva? Cred că primul care trebuia să-şi dea demisia era Funeriu, el manageriază acest sistem”, a spus Moldovan.
Emil Radu Moldovan a afirmat că ”este inadmisibil să-ţi baţi joc de o generaţie”. ”Să fim serioşi, nu îmi poţi da mie subiect de matematică-fizică de nivel Liviu Rebreanu la Grupul Şcolar din Telciu, Lechinţa sau Căian. Totul a fost premeditat, să nenorocească aceşti oameni. Sigur, n-a luat în calcul că 100.000 sunt şomeri acum, să vedem de unde îi plătesc, ce fac cu ei”, a adăugat el.
Deputatul PSD a vorbit în termeni duri şi despre proiectul Roşia Montană.
„O temă importantă este cea de la Roşia Montană, care a fost discutată şi luni în cadrul USL. Vreau să vă spun, cu semnul întrebării de rigoare, ceea ce se doreşte să se facă acolo cred că este furtul secolului. De fapt, al milenului, nu al secolului. Este inadmisibil ca după ce ai adus România în starea pe care ai adus-o, pe ultima sută de metri s-o laşi şi fără aur. Compania Mininvest, foarte greu de verificat pe hârtii, s-a împrumutat de la compania canadiană, au făcut în repete rânduri majorări de capital, astfel încăt azi statul român are sub unu la sută. Neavând în Consiliul de Administraţie majoritate în care să putem impune ceva, ei o să spună tot timpul: am scos aur, dar investiţiile sunt extrem de mari. Deja spun că au cheltuit peste un miliard şi jumătate de dolari, fără să înceapă nici un fel de exploatoare. O să spună: ne pare rău, din dividende nu puteţi primi, sunteţi încă datori şi am ieşit în pierdere”, a comentat Moldovan.
Emil Radu Moldovan a afirmat că, în urma acestui proiect, românii vor vedea ”ciuciu bani”. ”Nu mai vorbesc de cele 300 de tone de aur, se pare că e mult mai mult decât atât. Nu vor să facă publică licenţa de exploatare, au secretizat-o ca problemă de siguranţă naţională. Am solicitat la nivelul USL desecretizarea acestui contract, o evaluare independentă profesionistă internaţională cu ce se câştigă şi ce se pierde din acest proiect. Din datele pe care le avem, aurul, argintul, toate celelalte metale neferoase care vor fi scoase de acolo se duc şi vine un mic comision, din discuţiile care există azi în piaţa publică de la cei avizaţi, către PDL, către Traian Băsescu, către consultanţii lui politici, către instituţii media care îl sprijină şi alţi analişti politici, iar la români, să-mi scuzaţi termenul, ciuciu, absolut nimic. În schimb, vom rămâne cu cianurile, cu lacuri imense cu cianuri şi Doamne fereşte să se întâmple ce a fost la Baia Mare, când din banii contribuabililor a trebuit să suportăm tot dezastrul ecologic, care s-a produs cu toate amenzile de rigoare prevăzute de legislaţia europeană”, a spus Moldovan.
Purtătorul de cuvânt al PSD a subliniat că există ”o rezoluţie a Parlamentului european, dată anul trecut la iniţiativa unui grup de europarlamentari români, prin care se interzice pe teritoriul statelor UE exploatarea cu cianuri”. ”Putem să luăm în calcul şi următorul lucru: că toate lucrurile au fost premeditate şi domnul Băsescu a ieşit conştient contrar legii, contrar moralei, contrar bunului simţ. Un preşedinte de stat să facă un astfel de lobby agresiv pe faţă unei companii private… Ei nu sunt foarte interesaţi decât de tam-tam, lor în cinci zile le-au crescut acţiunile cu 300 de milioane de dolari. Unde aţi mai văzut în lume ca un preşedinte de stat să facă aşa ceva pe faţă cum a făcut preşedintele Băsescu în detrimentul statului român?”, a adăugat el.
Adaugă comentariu