Actualitate

”Acești doi domni să lase festivismul și să se ocupe de reabilitarea CNLR”

”Epopeea reabilitării Colegiului Național ”Liviu Rebreanu” continuă. Nu trebuie să facem mari eforturi să vedem care este situația la CNLR, programul școlar este practic dat peste cap, la 15 septembrie corpul școlii generale ar fi trebuit să fie finalizat, iar activitatea didactică să se desfășoare în condiții normale. Cine gestionează, cine administrează tot acest proiect? Doi oameni, ca și poziții de conducere: primarul Crețu și consilierul local Constantin Rus, directorul Colegiului. Fac un apel la acești doi domni, în primul rând la ei, să se ocupe de aceste lucruri, nu de altele, de festivism. Primarul Crețu tot spunea că a deschis nu știu câte șantiere. Cel mai simplu este să le deschizi, eu cred că datoria lui este să le închidă, iar pentru CNLR era obligatoriu să se finalizeze școala generală și internatul”, a declarat copreședintele PNL Bistrița, consilierul municipal Gheorghe Tuță.

El a menționat că s-a ieșit total din graficul lucrărilor, iar în această vară nu s-a lucrat, deși vremea a permis acest lucru: ”Acum vin să suplimenteze sumele cu 1,5 milioane lei. Poate vi se pare mică suma, dar vă reamintesc că acest proiect are o valoare de 30 de milioane de lei, și aceste 7 milioane de euro nu sunt suficiente, vine să mai adauge. E un proiect din 2009 și iată că până în 2014 nu au avut timp să vadă dacă proiectul tehnic e în regulă. Acum când trebuia să se încheie proiectul, au constatat că proiectul tehnic nu e bun. Au venit cu tot felul de justificări. Fac un apel la acești doi domni să se ocupe în mod special de acest proiect, care a dat peste cap toată activitatea anului școlar 2015-2016. Se cheltuie 7 milioane de euro fără ca și clădirea veche, cea mai importantă, să fie cuprinsă în acest program. Aceste lucruri sunt inacceptabile și le cerem imperios să se ocupe de jobul pe care îl au în fișa postului, ei gestionează aceste lucruri”.

Valoarea proiectului ”Edificare şi construire Campus Şcolar Colegiul Naţional ”Liviu Rebreanu” a crescut. Conform contractului de finanțare semnat în septembrie 2014, costurile stabilite erau de 30.692.100,31 lei, din care 19.918.921,70 lei fonduri nerambursabile și 10.773.178,61 lei contribuția municipalității.

”În timpul implementării proiectului s-au constatat necorelări între cererea de finanțare, partea desenată și devizele de lucrări. De asemenea, datorită faptului că documentația tehnico-economică a fost elaborată și aprobată în anul 2008, a apărut necesitatea de modificare a unor soluții tehnice prevăzute în proiectul tehnic, precum și de corelare cu legislația nou apărută. Ca urmare, s-a procedat la revizuirea proiectului tehnic, care determină modificări în bugetul proiectului”, se arată în raportul municipalității pentru Consiliul Local.

Astfel, au apărut cheltuieli suplimentare pe arhitectură, rezistență-suprastructură, instalații sanitare, electrice și termice. Valoarea lucrărilor suplimentare este de 3.777.267,56 lei, din care suma de 1.574.244,96 lei trebuie suportată din bugetul local.

În urma modificărilor, costurile proiectului ajung la 32.266.345,31 lei (7,3 milioane euro), din care din care 19.897.085,54 lei fonduri nerambursabile și 12.369.259,77 lei contribuția municipalității.

Ce presupune obiectivul de investiții: reabilitarea imobilului şcolii gimnaziale, inclusiv mansardare (parţial), reabilitarea cantinei şi internatului, reabilitarea sălii de sport actuale şi transformarea ei în sală de sport polivalentă cu extindere sală de gimnastică, reabilitarea, mansardarea şi refuncţionalizarea imobilului existent în centrul de documentare şi informare, precum şi sistematizare pe verticală. Constructor este SC MIS Grup SRL.

În acest an, lucrările au stagnat. ”Avem nişte situaţii pe care trebuie să le rezolvăm referitor la proiectul făcut cu mulţi ani în urmă, dar vă asigur că imobilul în care funcţionează şcoala gimnazială va fi finalizat anul acesta, deci anul viitor se va putea începe şcoala în ea, iar restul complexului, mai puţin clădirea veche, vor fi finalizate în anul 2016 după care va urma reabilitarea şi modernizarea clădirii mari a şcolii”, a spus primarul Ovidiu Crețu la deschiderea noului an școlar.

Etichete

12 comentarii

  • Daca ma uit la poza ma si intreb, daca proiectul a fost vazut de un om care se pricepe la statica, ca la mansardare nu se vede nicio centura se sustinere deasupra etajului vechi si in plus un stilp de rezistenta este plasat deasupra unui ferestra, adica transmite forta direct in gol. Sau daca doriti, acollo o se apara primele crapaturi dupa ce este finisat.

  • Investiția de reabilitare a cladirilor de la CNLR se desfășoară conform planului, în patru viteze: foarte încet, încet, pe loc și deloc!

    • Domnu`Dan nu ai dreptate, s-a lucrat si cu viteza foarte mare, eu personal am vazut timp de trei luni de zile cum au turnat betoane la foc continuu si au facut zidaria exterioara.. E adevarat ca era iarna, si lucrarile s-au oprit de cum a dat caldura de primavara si nu s-au mai reluat, dar hei, s-a lucrat cu spor atunci…
      Nu-s de specialitate, dar am o banuiala ca trebuia facut invers… 🙂

  • Dumnezeule, ce sume ! Oare chiar nu vede nimeni sumele aberante pe care le arunca cu doua maini administratia locala ,adica tovarasul Cretu ?
    Cum e posibil ca 2 wc-uri publice sa coste peste 50000 euro, o fantana arteziana facuta din 7 bucati de tabla gaurita 700000 lei , etc ? Ca sa nu mai vorbim de durata si „calitatea” lucrarilor ? Se lucreaza la un pasaj 3 ani, la o strada de 200 m 4 ani, se asfalteaza si apoi se sparge asfaltul pentru trotuare, se blocheaza strazile cu lunile si apoi cand se deschid e mai rau ca inainte, si multe altele.
    Parca e un film cu prosti,dar din pacate prostii suntem noi, cetatenii care stam si inghitim toate astea !

  • S-avem pardon!Proiectul la L.Rebreanu este din vremea lui Vasile Moldovan,cind se dadeau banii direct la scoli! Abia in 2014 l-a luat primaria!

  • Acești copii au pauze de 5 minute între ore! În condițiile în care unii profesori întârzie să plece, cum poate un copil să ajungă la toaletă sau să mănânce ceva în timp util?! De cumpărat un corn de la chioșcul supraaglomerat și plin de alimente de tip fast-food nu se mai pune problema. Într-un colegiu cu peste 1000 de elevi, durează 5 minute doar drumul de la etajul doi la parter!

  • Nu v-ati prins inca? E o tehnica a coruptilor la nivel national. Cu cat se tine mai mult un santier deschis cu atat se sifoneaza mai multi bani (vezi si proiectul cu pasajele). Noua ne arunca praf in ochi ca sunt lucrari complexe si de durata si alte bla, blauri iar ei se imbuiba din banii nostrii. Pentru ei nu conteaza ca sufera copii sau parintii. Bani sa le iasa.

  • Fondurile se aloca pana la sfarsitul anului. De la anul vom vedea daca mai finanteaza cineva sau ramane un santier ruina la Liviu Rebreanu, cel mai renumit liceu din judet.

  • Cei doi tov. ( edilul si prietenul Costica ) praduiesc intr-o veselie fondurile publice !
    Cum ramane cu prejudiciul constatat de Curtea de Conturi in urma controlului facut la Primaria Bistrita in valoare de peste 1, 4 milioane lei, ca plata ilegala la Transmixt !
    Cine raspunde NOMINAL de aceasta plata ilegala ? ce masuri concrete s-au luat si care sunt persoanele care trebuie ” trase la raspundere ” pentru aceasta fapta ?
    DNA -ule dormi ???

  • Daca odraslele acestor ignoranti ar fi fost nevoite sa-si infulece mancarica in cele 5 minute , puse la dispozitie de specimene politice odioase si fara suflet , in timp ce alearga spre toaleta si retur spre clasa , cu siguranta ca nu ar fi contractat doar Soc.MIS GRUP SRL ci s-ar fi lucrat la toate cele 4 obiective concomitent , asa cum ar fi fost normal . In conditiile in care vorbim si urmarim ca acesti copii , care au muncit mult sa acceada la liceul ,, etalon cica ” , sa studieze in aceleasi conditii de program ca si restul liceenilor , vorbim de o stare ce reclama urgenta care ar impune demararea cat mai grabnica a lucrarilor la celelalte obiective mai ales ca exista finantare in sens. Nu pot sa inteleg , ca si parinte , cum de aveti nerusinarea si tupeul nemirginit de a veni la inaugurarea anului scolar , la licelul Liviu Rebreanu , ca sa promiteti copiilor ca vor avea un program normal probabil in ultimul an de liceu. Vreau sa va informez , domnule primar , ca mai exista in judet firme de constructii onorabile , din toate punctele de vedere , care v-ar putea ajuta in demersul reabilitarii acestor obiective.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.