Criticat dur într-un articol viral pe internet pentru atitudinea de care a dat dovadă faţă de public într-un concert susţinut în Canada, Grigore Leşe şi-a vărsat amarul duminică seara la Sinagoga Bistriţa. El a simţit nevoia să relateze ce s-a întâmplat acolo şi să-şi spună punctul de vedere.
Grigore Leşe a spus că este în continuare extrem de deranjat de articolul viral pe internet „Să-ţi fie ruşine, Grigore Leşe” care a fost scris în urma recitalului pe care l-a susţinut acum trei luni la Toronto, într-o biserică.
El a fost taxat acolo de un român stabilit în Canada în special pentru că s-a oprit din cântat şi a certat o familie cu copii, venită să-l asculte, motivul fiind acela că făceau zgomot cei mici.
„Noi avem un fel de a răstălmăci lucrurile. A fost un recital senzaţional. Ce să am eu cu copiii? Pot să strige cât vor ei, îşi arată viaţa. S-a scris ca şi cum aş fi spus Ia ieşiţi, mă, afară! Nici poveste! S-a scris atât de urât la adresa mea cum nu s-a scris niciodată. Am cântat acolo pe bani puţini pentru români. Nu mi-am imaginat că se va putea scrie aşa ceva. Dumneavoastră, în seara aceasta, aţi dat dovadă că sunteţi un public senzaţional. De ce sunteţi aşa? Pentru că Gavril Ţărmure şi Societatea de Concerte face aici spectacole. Nu numai ne ducem la bere. Sunt spectacole şi spectacole. Suntem liberi şi facem ce vrem, aşa se spune. Aşa e, suntem liberi şi facem ce vrem numai să vedem până când. Facem ce vrem, cum să nu? Dar atenţie, aceasta e o formulă de spectacol altfel. Mai cântăm şi Chopin, mai cântăm şi altceva. Nu stăm numai la fasole. Oamenii aceştia cu care cânt eu sunt absolvenţi de universitate, mai facem şi aşa. După cum aţi aplaudat, mi-am dat seama că aţi înţeles ce am vrut să transmitem. Nu trebuie să aducem ciobani pe scenă. Ciobanii la stână, artiştii pe scenă. Trebuie să vii cu o poveste coerentă. Despre asta este vorba. Întotdeauna când vin la Bistriţa, vin cu drag. M-am plimbat şi eu pe străzi. Arată frumos oraşul, frunzele cad şi se aşază pe un asfalt reparat, adică nu se rupe frunza, o putem lovi cu piciorul”, a spus Grigore Leşe la finalul concertului susţinut duminică seara, la Sinagoga Bistriţa, în cadrul Festivalului BISfest.
Artistul a spus că, începând de săptămâna viitoare, va avea o emisiune pe TVR 2 unde, de la 18.30 va relata poveşti. „Am înregistrat deja cinci episoade senzaţionale”, a spus el, îndemnd publicul bistriţean să-l urmărească.
Grigore Leşe i-a mulţumit şi managerului Centrului Judeţean pentru Cultură, Gavril Ţărmure, primul care i-a imprimat muzica pe CD. „Dacă nu o făcea, nu ştia nimeni de mine. Nu trebuie să uităm de unde am plecat”, a spus el care a oferit apoi un CD unei tinere din public şi o carte autobiografică profesorului Florian Purghel de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa pe care i-a ales aleatoriu.
Apoi, împreună cu sala, el a cântat: „Nu-i lumină nicări/Or murit tăţi oamenii/, Numai la mândruţa me/ Arde lampa ca şi-o ste/, C-o gândit c-oi me la ie// Ş-atâta m-oi duce în noapte/Până m-oi tâlni cu moartea/, Să mă puie-n copârşeu/La un loc cu Dumnezău// Copârşeu cu scânduri ude/Unde moartea nu pătrunde/ Nici dragostea nu răspunde”, explicând sensul versului „C-o gândit c-oi me la ie”, pierdut în cântecele populare „înfrumuseţate”, deşi chiar el exprimă esenţa cântecului.
La rândul lui, Gavril Ţărmure a spus că toate concertele lui Grigore Leşe reprezintă un eveniment.
„Pentru noi, cei care iubim muzica tradiţională, Grigore Leşe a rămas şi este în continuare un noroc pentru că el nu a abordat curente la modă în muzica populară, înfrumuseţarea, cu ghilimele, a cântecului tradiţional, ci a avut bărbăţia să înfrunte tot şuvoiul care mergea într-o direcţie falsă şi păcătoasă şi a venit sincer şi adevărat în faţa publicului. Grigore Leşe, ca urmare a unei memorii extraordinare şi a unei cercetări profunde, a reuşit să aducă în scenă acurateţea textului şi muzicii pe care o ştia”, a spus Gavril Ţărmure.
Din pacate, evenimentul de cultura autentica „BISfest 2015” a fost bruiat de parangheliile zgomotoase ale PSD precum Oktoberfest sau Toamna Bistriteana organizate cu prilejul alegerilor (cu candidat unic) la sefia PSD Bistrita-Nasaud. Festivalul BISfest, ediția a III-a, organizat între 30 septembrie şi 5 octombrie 2015 la Bistriţa, care a cuprins in programul din acest an muzică tradiţională, jazz, recitaluri, teatru, concert vocal-simfonic, expoziţii de pictură şi fotografie, lansare de carte, a fost trecut in plan secundar de catre „eminenta cenusie” a orasului. Cu toate astea iubitorii de cultura adevarata au fost prezenti la BISfest. Multi chemati, putini alesi.
Sper ca anul acesta a salutat cand a urcat pe scena . . . ca anul trecut nu a avut vreme
Măi românilor canadieni, Leșe a întârziat pentru că l-au oprit unii să dea un interviu – o spuneți chiar Dvs. Să-și ceară scuze?!…Si daca n-a facut-o, ce e asa grav? Multe spectacole nu incep la fix…si apoi nu e un elev care a intarziat la ore! Una e dragostea de copii și alta e nesimțirea si proasta crestere a ,,platitorilor,, de bilet care au crezut ca vin sa vadă un desen animat 3D, la un spectacol pentru copii cu păpuși. Cutumele bunelor maniere zic sa nu aduci copii mici la spectacole care nu sunt potrivite varstei lor, din respect pentru ceilalti ,,platitori de bilet,, care vor sa vada si sa auda actul artistic, dar si fata de artist. Nu la fel se procedeaza si in cazul spectacolelor de teatru, de operă, filarmonică? Ori canta artistul, ori plange sau se harjoneste copilul prin sală? Evident, dupa asa nesimtire, chiar bine a facut ca v-a pus la punct- asa o sa tineti minte ce se face si ce nu atunci cand ți-ai propus sa vii la un spectacol serios. La cele organizate de primarii, în aer liber poți sa faci ce vrei, la Leșe -NU! Ați mai zis voi ca nu a venit imbracat popular, ca a stat cu palaria pe cap in biserica…Da voi ati venit la o parada a modei sau la Lese?- Pentru cantecul lui Lese?…Angelei Gheorgiu, soprana, ii alege publicul rochia pentru spectacole? El are o chelie mai ciudată – urâțică…poate asta o fi de nu și-a dat jos palaria? Bănuiesc ca erau multi care fotografiau si pozau…Lese si-a facut imagine cu palaria pe cap, probabil și asta poate fi o cauză! Apoi, zic eu, era acolo pentru a canta, nu pentru a se ruga…nu era la slujba!…Cânta el – nu popa! Ați mai zis ca nu a cantat nu stiu ce melodii…Lese nu e Guță, să-i lipesti bani pe frunte (biletul!) și sa-i zici tu ce sa cante! Lese nu face spectacole cu dedicații! …L-ați acuzat ca a zis nasoale de jazz, referindu-se la un festival de jazz din apropiere…Are dreptate!…Muzica cantata de Leșe, este peste jazz, din toate punctele de vedere! Dar vouă, celor din Toronto, unora, dar si altora, de prin alte parti, va pute România…Jazz-ul e mișto pentru ca e de la americani – Lese e un țăran, care cântă o muzica nasoala, taraneasca, din România!…Vai de capul vostru!…Stati acolo si lasati-ne in pace, lasati-ni-l pe Lese noua…Noi ne tinem respirația când cântă și nimic altceva nu ne mai intereseaza…Inca ceva, nu mai votati fratilor, ca intoarceti rezultatul votului celor care traiesc in tara – lasati-ne sa decidem noi … nu suntem atat de prosti…ne descurcam!