Actualitate

Evaluarea naţională a elevilor de clasa VIII-a se va desfăşura sub supraveghere video

Totodată, învăţământul profesional va fi reintrodus din anul 2012, însă în şcolile profesionale partea de teorie va fi redusă, iar partea de dobândire a meseriei va fi simţitor dezvoltată.

Secretarul de stat în MECTS, Oana Badea, a declarat că examenul de evaluare naţională, susţinut de elevii din clasa a VIII-a, se va desfăşura sub supraveghere video şi pentru organizarea acestuia vor fi luate toate măsurile „validate în acest an la bacalaureat”.

Oana Badea a spus că Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi-a propus ca obiectiv realizarea unei corecte ierarhizări a elevilor care au acces la liceu în baza acestui examen.

„Şi examenul de evaluare naţională se va desfăşura sub supraveghere video şi toate măsurile organizatorice care au fost cunoscute şi validate în acest an la bacalaureat vor fi folosite şi la evaluarea naţională. Corecta ierarhizare a copiilor care au acces la liceu în baza acestui examen este un obiectiv”, a spus Badea, potrivit Mediafax.

Întrebată dacă în momentul de faţă nu există corectitudine în desfăşurarea evaluării naţionale, Oana Badea a răspuns că „oamenii din sistem” trimit ministerului „semnale că de multe ori rezultatul poate fi viciat”.

„Oamenii din sistem ne trimit semnale că de multe ori rezultatul poate fi viciat”, a afirmat ea.

Badea a spus că schimbarea privind reintroducerea învăţământului profesional va fi făcută în 2012 deoarece trebuie să existe o perioadă în care să fie pregătită legislaţia secundară.

„Îi dăm drumul într-o normalitate, nu dintr-o dată, nu venim cu tăvălugul peste colegii noştri, ci în secvenţe digerabile de către aceştia şi începem concentrarea maximă pe partea de reaşezare curiculară, pentru că învăţământul profesional este legat şi de reaşezarea curiculară”, a spus Badea.

Aceasta a adăugat că un sondaj realizat recent privind învăţământul din România a reliefat faptul că 95 la sută din cei care au răspuns consideră că „şcoala profesională tradiţională era mai bună decât tot ce a fost pus în locul ei începând cu 2003”.

„Mi se pare relevant acest lucru. Mi se pare relevant strigătul oamenilor de afaceri care angajează rezultatul învăţământului preuniversitar şi nu sunt foarte încântaţi de acest produs (…). Ce este clar că se va întâmpla – partea de teorie va fi redusă şi partea de dobândire a meseriei va fi simţitor dezvoltată în şcolile profesionale gândite de noi”, a mai spus Oana Badea.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.