(FOTO) Unele firme care lucrează la reabilitarea termică a blocurilor din Bistriţa îşi expun muncitorii la un pericol de moarte. Oamenii lucrează la mare înălţime, neasiguraţi, a sesizat o cititoare Timp Online care a făcut câteva fotografii relevante pentru ceea ce a scris.
„La blocul învecinat cu blocul meu se lucrează de ceva vreme la izolarea exterioară. Blocul respectiv se află în partea stângă a stației de autobuz din Ștefan cel Mare. Mă uit de mai mult timp la acești muncitori și tot ce-mi vine în minte, i-aș numi niște eroi, să înfrunți înălțimea zi de zi! Priveliștea de azi, în schimb, îmi sugerează că avem de-a face cu niște circari care se joacă în aer fără nicio plasă”, ne-a scris cititoarea noastră.
Doamna a mai adăugat: „Pardon, pun ei plase, dar pe pereți, peste care întind apoi mortarul. Așa cum se vede și din poze, schelele sunt înălțate în partea dreaptă, dar nu și în partea stângă, de la un nivel în sus, acolo lucrătorul stă pur și simplu pe acoperișul balconului de la etajul IV și lucrează la învelirea podului. Ei acum tencuiesc peste scârțul întins pe sub acoperișul blocului și mă întreb din minut în minut: cu ce sunt asigurați? Care sunt măsurile de protecție obligatorii? Nu mă interesează firma, mă interesează doar viețile omenești. Dar dacă unul dintre ei alunecă?Nu-l mai poți ridica pe schele, doar în ceruri. Chiar nu ne mai pasă de angajații noștri? Nici nouă, de semenii noștri?”.
Aspecte de securitate și sănătate în muncă sunt verificate teoretic de Inspectoratul Teritorial de Muncă Bistriţa-Năsăud. Inspectorii de muncă pot veni în control la sediul firmelor pentru a verifica dacă acestea respectă dispozițiile legale privind securitatea și sănătatea în muncă. În cadrul unui astfel de control, inspectorii pot verifica foarte multe documente, unele având caracter general, altele fiind relevante în domeniul SSM.
Prin atribuțiile funcției lor, inspectorii de muncă pot să ia declarații scrise fie singuri, fie în prezența martorilor, de la sariaţi, angajatori și/sau, după caz, reprezentați legali ai acestora, precum și de la alte persoane care pot da informații despre obiectul controlului efectuat sau al evenimentului cercetat.
Mai mult decât atât, legea le da inspectorilor de muncă dreptul să dispună sistarea activității sau oprirea din funcțiune a echipamentelor de muncă, atunci când constată o stare de pericol grav și iminent de accidentare sau de îmbolnăvire profesională. În plus, ei pot să dispună suspendarea sau retragerea autorizației de funcționare. Nu în ultimul rând, inspectorii de muncă au dreptul să dispună măsuri atunci când angajatorul nu își îndeplinește obligațiile legale, dar și să sesizeze organele de urmărire penală cu privire la abaterile considerate infracțiuni.
Legea nr. 319/2006 a securității și sănătății în muncă prevede că unele dintre faptele săvârșite de angajatori, care încalcă regulile de SSM, reprezintă contravenții și se sancționează cu amenzi care pot ajunge și la 10.000 lei. Aceeași amendă este aplicabilă și pentru nestabilirea pentru lucrători, prin fișa postului, a atribuțiilor și răspunderilor ce le revin în domeniul securității și sănătății în muncă, corespunzător funcțiilor exercitate și pentru neasigurarea informării fiecărei persoane, anterior angajării în muncă, asupra riscurilor la care această este expusă la locul de muncă, precum și asupra măsurilor de prevenire și de protecție necesare.
nici o diferenta dintre astia si cei ce merg in „misiuni salariale”!!!!
mai degraba….kamikaze!
Sigur ca nu le pasa. Acesti patroni iau ex. politicienilor cate fac exact la fel cu noi astia multi. Exact la fel .nu stiu de ca va mirati !!! Sint oameni (cu milipanele) care traiesc fars ,, plasa,, de siguranta .asta e Romania noastra.