Trei sute de elevi de liceu din Bistriţa, Năsăud şi Beclean s-au înscris la cursul de limbă, cultură şi civilizaţie chineză care va fi susţinut de profesorul Shi Xiao Huan, cadru universitar din China.
Reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud, ai Asociaţiei de Prietenie Româno-Chineză, cadre didactice şi elevi ai Colegiului Naţional „Andrei Mureşanu” Bistriţa au participat, luni, la deschiderea oficială a cursurilor care a avut loc în Centrul de Documentare şi Informare al CNAM. Câţiva elevi s-au îmbrăcat în costume populare româneşti şi i-au servit pe invitaţi cu pâine şi sare, alţii au purtat haine tradiţionale din China şi au turnat ceai în cănile oaspeţilor.
Inspectorul şcolar general Camelia Tabără: „La nivelul judeţului s-au înscris surprinzător de mulţi copii, avem 300 de elevi care au spus că vor să participe. Numai din CNAM s-au înscris 160 de elevi. E motivul pentru care facem deschiderea oficială a cursurilor aici, la Centrul de Documentare şi Informare (CDI). Nu am vrut să mai amânăm, deşi vineri am înţeles că vor mai veni reprezentanţi ai Ambasadei Chinei la Bucureşti. Copiii sunt nerăbdători să înceapă şi nu am vrut să îi lăsăm să aştepte. Vor fi două grupe şi la Beclean şi Năsăud. Directorii au fost de acoprd să asigure transportul domnului profesor. Sperăm să fie un început de bun augur. Faptul că a fost primit bine de elevi şi de profesori care au spus că vor şi ei să frecventeze un asemenea curs pentru noi e un semnal că elevii şi profesorii noştri vor şi altceva decât ceea ce se întâmplă la clase. Ca formă de organizare, vom merge pe ceea ce este şi la Palatul Copiilor, cu un formular de înscriere, catalog de prezenţă şi cu obligativitatea frecventării orelor ca să nu se ocupe locul unui copil ar fi vrut şi nu a avut loc pe listă în prima etapă. Avem semnale că îşi doresc şi elevii de gimnaziu. Deocamdată, cursurile sunt doar pentru liceeni. Toată desfăşurarea e în engleză, un exerciţiu bun pentru copii să comunice în engleză şi sperăm să fie un început promiţător, să putem extinde şi tot mai mulţi copii să poată pătrunde în minunatele taine ale culturii şi civilizaţiei chineze”.
Remus Lungu de la Asociaţia de Prietenie Româno-Chineză: „A fost un proiect pe care ni l-am dorit cu toţii, atât noi, partea română, cât şi partea chineză. Proiectul s-a înfiripat din 2011. E o surpriză pentru noi că s-au înscris atât de mulţi copii. Mă gândeam că oamenii vor fi reticenţi fiindcă limba chineză e dificilă. Prima mare dificultate pe care o vor întâmpina cursanţii va fi modularea sunetelor pentru a le putea pronunţa corect. Programul e mult mai ambiţios. Cursul va fi foarte aerisit şi presărat cu multe lucruri legate de cultura şi civilizaţia chineză. Vom învăţa, de exemplu, să mâncăm cu beţişoare şi îmi doresc ca, dincolo de cursurile efective, să facem un club de gimnastică de recuperare care e foarte cald îmbrăţişată în zona Chinei şi nu numai şi care cred că va suscita interes şi la noi”.
Shi Xiao Huan: ”Sunt bucuros și onorat să fiu aici. Predau la o mare universitate din estul Chinei, în zona Shanghai. Am venit în România, la Bistrița, ca să învăț mai întâi și apoi să predau. Confucius spune că un om trebuie să fie modest, să învețe mereu de la ceilalți. Când mă voi întoarce în China le voi vorbi conaționalilor mei despre oamenii prietenoși de aici şi ţara foarte frumoasă pe care o aveţi”.
Cursurile vor avea loc pentru început la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu”, la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”, la Liceul Sanitar şi la Colegiul Tehnic InfoEl. Apoi, profesorul chinez va susţine cursuri la Beclean şi Năsăud şi nu este exclus ca acestea să aibă loc şi în şcoli de la ţară dacă există interes în acest sens.
Orezul cine il plateste? ISJ BN, CJ BN, sau Ambasada Republicii Populare Chineze?
Absolut penibil! Inceputul e bun! Sa primesti cu paine si sare un modest profesorash trimis intr-un colt uitat de Europa este simbolul perfect a ce ne propunem noi sa invatam din cultura chineza. Plecaciunile in fata stapanului, obedienta in fata partidului si supunerea la comenzile politice. Asa se explica si cei mai bine de jumate de elevi de la CNAM care s-au inscris la cursurile de chineza in limba engleza. Sper ca printre ei sunt si elevi maghiari ca sa fie rasolul complet.
Ce gandire rea , de parca ar fi buna chineza!
Dacă până acum eram ”proști, dar mulți”, acuma suntem ”proști, dar mai mulți”!
Chanoyu e arta japoneza! Noroc ca ochii doamnei Tabara zambesc cu adevarat chinezeste:-)
Inteleg dorinta parintilor si chiar a elevilor ca sa invete o limba rara. Ce nu inteleg este de ce ISJ nu cauta sa ofere aceste lectii prin intermediul cadrelor didactice pe care le are. La noi in judet sunt profesori care au absolvit limbi rare, alaturi de o alta sprcializare. Poate era mai simplu si mai putin costisitor
Exista cadre didactice sau/si alte persoane care doresc sa frecventeze cursurile de limba chineza! De cand astept! Ganditi-va si la noi.Multumesc.
Ce carcotasi putem sa fim!! Avand in vedere ca aceasta limba e vorbita de peste un miliard de oameni n-as zice ca e rara,mai degraba ca e grea si foarte interesanta ca si cultura lor de altfel.