ACTUALIZARE Toate organizaţiile PSD din ţară trebuie să transmită conducerii partidului în cel mult o săptămână numele candidaţilor la primăriile municipiilor şi oraşelor, un CV al acestora şi o grilă ataşată din care să rezulte dacă respectă cerinţele din codul de integritate adoptat recent de PSD.
Codul de Etică și Conduită al PSD discutat în ședința Comitetului Executiv al partidului este un set de reguli de comportament pentru membrii partidului, referitoare la participarea lor la viața politică și civică, ”cu care aceștia se identifică și cu care sunt de acord din momentul intrării în partid, reguli care sunt destinate să garanteze buna îndeplinire de către partid a misiunii politice în ambele sale dimensiuni – socială și economică – pentru buna funcționare a statului de drept, democratic și social, prin asigurarea unor raporturi corecte între cetățean și stat”.
Obiectivele Codului de Etică și Conduită urmăresc: ”să asigure menţinerea la un înalt nivel de prestigiu al Partidului Social Democrat, ca partid responsabil, exponent al interesului public şi să contribuie la eliminarea acelor fapte care pot impieta asupra imaginii acestuia; să asigure corectitudinea raporturilor între membrii partidului, la toate palierele sale de organizare; să consolideze un climat de încredere şi respect reciproc în interiorul partidului, pe de o parte, şi între partid şi cetăţeni pe de altă parte”.
Criterii de conduită și integritate
Persoanele care se află într-una din situațiile de mai jos, nu vor beneficia de susținerea politică a PSD, pentru ocuparea, în condițiile legii, a unor funcții politice sau administrative alese sau numite dacă: s-a început împotriva sa urmărirea penală; a fost trimis în judecată; s-a pronunțat împotriva sa o hotărâre judecătorească de condamnare pentru fapte de corupție, evaziune fiscală sau fapte comise cu violență; se află în stare de arest preventiv, arest la domiciliu, control judiciar pentru orice tip de infracțiune; au deținut funcții în organele de conducere la nivel central și județean, ale P.C.R., U.T.C. sau U.A.S.C.R.; au manifestat un comportament injurios, agresiv sau neadecvat față de cetățeni; au avut atitudini și declarații extremiste sau discriminatorii, de gen, religie sau naționalitate; au fost membri sau colaboratori ai fostei Securități, ca poliție politică sau au fost dovediți ofițeri acoperiți; înregistrează datorii, ca persoană fizică, la bugetul local, al comunității în care candidează; are relații comerciale cu instituția pentru care candidează sau cu instituțiile din subordinea acesteia; au obținut lucrări, diplome sau alte titluri științifice prin plagiat sau furt intelectual dovedit prin hotărâre judecătorească; se află sub incidența unei hotărâri judecătorești definitive privind incompatibilități sau conflict de interese; au completat în fals sau cu omisiuni declarațiile de avere sau de interese, în cazul în care aceste nereguli au fost constatate printr-o decizie definitivă a instanței.
Între candidații PSD pentru funcțiile alese, la alegerile locale și parlamentare din anul 2016 și cetățenii din comunitățile în care candidează se va încheia un Contract social. Acesta va avea două părți componente după cum urmează: 1. angajamentul de integritate al candidatului prin care acesta se angajează că pe toată durata mandatului, va respecta și se va supune exigențelor din prezentul Cod de Etică și Conduită; 2. programul politic care va conține politicile publice și de dezvoltare ale comunității, pe care își propune să le realizeze în cursul mandatului.
Contractul social se semnează public de fiecare candidat și va fi afișat pe toată durata mandatului la sediul de partid din localitate, la sediul autorității publice locale unde a fost ales sau după caz la cabinetul parlamentar. Totodată organizația de partid din care face parte are obligația de a posta Contractul social semnat și asumat pe site-ul propriu. Încălcarea cu intenție în timpul mandatului, a oricăror criterii de conduită și integritate, atrage după sine retragerea sprijinului politic pentru persoana în cauză și demisia de onoare a acesteia din funcția pe care o deține.
Sancțiuni
Neîndeplinirea, îndeplinirea cu rea-credință sau nerespectarea prevederilor ori obligațiilor prevăzute în Cod se sancționează potrivit Statutului PSD, care se completează după cum urmează: În cazul în care, pentru fapte de corupție, evaziune fiscală sau fapte comise cu violență, un membru de partid se află într-una din următoarele situații: 1. începerea urmăririi penale; 2. dispunerea arestării preventive; 3. trimiterea în judecată; 4. condamnarea în primă instanță; 5. pronunțarea unei hotărâri de condamnare definitivă, Comisia Județeană de Etică, Integritate și Arbitraj sau după caz Comisia Națională de Etică, Integritate și Arbitraj, la sesizare sau din oficiu, cercetează speța și face propuneri către Biroul Permanent Județean sau Biroul Permanent Național, după caz. Biroul Permanent Județean sau, după caz Biroul Permanent Național la propunerea întemeiată a Comisiei Județene, respectiv a Comisiei Naționale de Etică, Integritate sau Arbitraj, poate dispune următoarele sancțiuni: retragerea sprijinului politic; suspendarea din funcția politică; suspendarea din calitatea de membru de partid; excluderea din partid.
Responsabilitatea aplicării prevederilor Codului de Etică şi Conduită este în egală măsură individuală şi colectivă a membrului de partid şi a organizaţiei de partid. Încălcările prevederilor Codului de Etică și Conduită de către membrii de partid care nu fac parte din Biroul Permanent Județean sunt analizate de către Comisia Judeţeană de Etică, Integritate şi Arbitraj (CJEIA). Sancțiunea este stabilită de către Biroul Permanent Județean, iar contestația este soluționată de către Comisia Naţională de Etică, Integritate şi Arbitraj (CNEIA). Încălcările prevederilor Codului de Etică și Conduită de către membrii de partid care fac parte din Biroul Permanent Județean și Comitetul Executiv Județean sunt analizate de Comisiei Naţionale de Etică, Integritate şi Arbitraj (CNEIA). Sancțiunea este stabilită de către Biroul Permanent Național.
” Potrivit proiectului de Cod, noile sancţiuni se pot aplica membrilor împotriva cărora este pusă în mişcare acţiunea penală, este începută urmărirea penală, este dispusă arestarea preventivă sau care sunt trimişi în judecată, condamnaţi în primă instanţă sau condamnaţi definitiv cu executare pentru fapte de corupţie ”
Ce se va intampa cu… ” capo de tutti capo ” din Cupola PSD-ului ?
psd-ul a invatat de la tatuca iliescu cum sa-si faca codurile, numai ei sa le dezlege in avantajul lor.ce iliescu plateste pentru crimele facute in decembrie 1989 ori crimele de la mineriade.plateste pentru faptul ca a dat dezlegare la coruptie in Romania si crimele economice sunt in floare?
Batranetea ma face sa inteleg un pic mai greu,de asta intreb:Oare cum ar fi posibil ca Fane Spoitorul sa fie patriarh si sa dea lectii de moralitate? Oare cum ar fi ca fratii Camataru ,unul sa fie ministrul de intrne,iar celalalt la externe? Nasol nu? M-i se pare asemanator ca unul deja condamnat(in prima instanta)-Dragnea sa nu dea voie sa candideze un om onest,doar pt. faptul ca un adversar i-a facut o plangere penala?PAREREA MEA!
Indiferent de varsta ar trebui sa se stie ca dreptate, cinste si corectitudine nu exista in psd. Nici in alte partide si lipseste cu desavarsire in administratie. Numai coruptie de jos pana sus.Iar ciuma rosie psd- e capul rautatilor.Pe langa ei si celelalte partide, structurile si oamenii de afaceri care sustin politica si administratia s-au imbogatit pana peste cap.Si toti acolitii lor.Restul pot muri prosti si saraci.Desi suntem in Postul Craciunului, nici macar acum, nici un om politic, de stat sau din administratie nu face fapte cu adevarat bune si de ajutor real. Praf in ochi ne aruncaprin poleieli fara valoare.