(FOTO) Centrul Cultural Municipal ”George Coșbuc” a organizat la Sinagoga Bistrița un concert aniversar Appassionata, la 35 de ani de la înființarea corului fondat de dirijorul Francisc Mureșan.
Directorul CCM, Dorel Cosma, le-a oferit președintelui și dirijorului corului, Mircea Chira respectiv Francisc Mureșan, distincții aniversare.
Spectacolul la care a asistat și primarul Ovidiu Crețu a fost susținut de corurile Appassionata și Viva la Musica al Forumului Democrat German din Cluj-Napoca.
”Am venit cu emoție să particip la o seară culturală europeană, ceea ce ne-a dat timp de 35 de ani Appassionata iubitorilor genului coral, cu generozitate, din Bistrița și de pe alte meridiane unde a dus părticica noastră de cultură, este o muzică de foarte bună calitate. O parte de cultură de aici din Bistrița, frumoasă, sensibilă, elegantă. Această parte de cultură are menirea să ne facă mai frumoși, mai buni, mai înțelegători. Și Appassionata a reușit acest lucru, i-a făcut pe bistrițeni mai frumoși, mai omenoși, mai înțelegători. Le doresc să ne încânte mulți ani de acum înainte cu talentul și virtuozitatea lor”, a afirmat primarul Ovidiu Crețu.
”Este o sărbătoare pentru Bistrița. De 35 de ani, la Bistrița răsună muzica de bună calitate, odată cu apariția corului Appassionata s-a făcut un salt spre profesionalism. Appassionata a crescut an de an și a încercat să aducă în sufletele iubitorilor genului frumosul artistic. Acum, la 35 de ani de ani de la înființare, ne bucurăm să fim împreună. La mulți ani, Appassionata!”, a spus directorul CCM, Dorel Cosma.
”Dacă sunt mulţi sau puţini 35 de ani, depinde din ce perspectivă priveşti. Pe de-o parte ni se par puţini nouă celor dintru începuturi aici, împreună. Ca ieri ne-am adunat sub cupola generoasă a casei municipale de cultură, venind prin timp alături, aici întâlnindu-ne şi cunoscându-ne, aici căsătorindu-ne cântând, aici crescându-ne copiii prin repetiţii cântând, de aici petrecându-i pe unii colegi pe drumul de dincolo cântând şi plângând, aici căsătorindu-ne acum copiii tot cântând. Cântând sub bagheta aceluiaşi Franco, părintele corului! Pe de altă parte 35 de ani înseamnă maturitatea deplină a unei vieţi, o cale lungă de urcuşuri şi coborâşuri bătută de vânturi, uneori adiind uşor, alteori mai vijelios. Ca trend, am înscris în peisajul local şi nu numai un parcurs artistic ascendent. Au fost mii de ore de repetiții și sute de concerte. Cred că prin Appassionata Bistrița este de mult situată la un nivel european”, a menționat președintele coralei Appassionata, Mircea Chira.
Corul ”Appassionata” a împlinit 35 de ani de existență sub bagheta dirijorului fondator Francisc Mureșan. După ce s-a impus pe plan local și național, a urmat consacrarea externă, ”Appassionata” participând la multe turnee și festivaluri internaționale. Repertoriul corului ”Appassionata” cuprinde sute de lucrări ”a capella” și vocal simfonice din repertoriul românesc și universal începand cu polifonia Renașterii, abordând toate perioadele și curentele artistice până la creația contemporană. Dirijorul Francisc Mureșan a absolvit studiile Academiei de Muzică ”Gh. Dima” din Cluj-Napoca, realizand concerte de înaltă ținută și obținând peste 50 de premii la concursuri și olimpiade naționale, precum și peste 20 de premii internaționale.
Appassionata este elegantă.Dar cretu si aghiotantii lui lugubrii.
Ce să facă și Crețu…doar nu credeai că va rata o manifestare europeană dintr-un oraș european, el ca un primar european. Într-un oraș european, cultura europeană este apreciată de adevărații lideri locali europeni. Domnul european Cosma susține activitățile culturale moderno-europene și primarul european este foarte încântat de anvergura europeană a manifestărilor culturale la standarde europene. Bistrița ar fi doar un oraș pe o hartă cu un primar vără viziune europeană. Așa dar să fim veseli și bucuroși că pe meleagurile unui oraș românesc, un burg transilvănean s-a abătut un om cu viziune europeană care s-a înhămat la europenizarea orașuli. Vă mulțumim domnule primar Crețu pentru că ne onorați cu prezența și atunci când nu e nevoie și că folosiți mai rău și mult mai des decât mine cuvintele Europa, eurpean, europeană.
Am zâs!
Ce pacat ca aceste evenimente frumoase sunt murdarite de aparitiile politicienilor si pupincuristilor lor !
Banii sunt aprobati de politicieni… Deci nu se poate fara ei. In ziua de astazi nu poti organiza nimic, pentru ca daca nu te pui cu politicienii bine, nu te sustine nimeni material, orice idee buna ai avea….. Nu e ceva nou ce spun….stim cu totii sistemul romanesc………………………