Actualitate

Fântânile cu lumini, funcționale. Cum arată artezienele de pe traseul axelor turistice

(FOTO) Fântânile arteziene cu lumini, realizate prin proiectul de reabilitare a pasajelor cu bani europeni, sunt funcționale între anumite ore, a anunțat primarul Bistriței, Ovidiu Crețu.

1 fantana pietonal 10 dec 4 fantana pietonal 10 dec 3 fantana pietonal 10 dec 2 fantana pietonal 20 dec

În cadrul proiectului ”Regenerarea urbană a centrului istoric Bistriţa, Axa turistică 1, 2, 3” de 10 milioane euro, au fost realizate cinci fântâni arteziene/ambientale: pe pietonalul Liviu Rebreanu, în Piața Mică, în Piața Dominicană, pe pasajul dintre str. Nicolae Titulescu și str. Mihail Kogălniceanu, în fața Casei de Cultură.

5 fantana pietonal 10 dec 6 fantana pietonal 10 dec 7 fantana pietonal 10 dec 8 fantana pietonal 10 dec

Fântâna de pe pietonal este un luciu de apă cu lumini în interior, cea din Piața Mică are mai multe jeturi care se colorează în diferite nuanțe, în Piața Dominicană apa stă într-o cuvă a unui zid, la fântâna de pe pasajul Titulescu – Kogălniceanu apa curge de o suprafață plană orizontală de sticlă dintr-un gol realizat într-un zid de piatră și este iluminată, iar la Casa de Cultură sunt 15 guri de apă îngropate în pavaj și luminate în diverse culori.

9 fantana piata mica 10 dec 10 fantana piata mica 10 dec 11 fantana piata mica 10 dec 12 fantana piata mica 10 dec

”Am verificat fântânile arteziene, a fost prima dată când le-am testat. A fost o primă încercare. Au fost aduse toate echipamentele funcționează în mod corespunzător, iar recepția o vom face undeva la începutul lunii ianuarie. Deci funcționează toate, dar nu peste tot așa cum am cerut, jeturile de apă nu curg continuu, trebuie să mai regleze, la cea din centru piatra mai trebuie șlefuită cam 0,5 mm pentru ca acea cortină de apă să fie continuă. Sunt mici ajustări care mai trebuie făcute. Le lăsăm să funcționeze, programul este între orele 11.00 și 17.00, cu excepția celor din Piața Mică și de pe pietonal, care vor funcționa până la ora 20.00. Avem cinci fântâni pe proiectul pasajelor. Fântâna din fața Casei de Cultură nu va funcționa pentru că acolo mai avem lucrări și ea este spectaculoasă vara. Celelalte sunt și funcționale, și cu lumini. Am dorit să le dăm drumul și ca aspect de sărbători, dar să le și încercăm. Vremea, din fericire, ne permite, este din nou un decembrie al constructorilor”, a spus primarul Ovidiu Crețu.

13 fantana piata mica 10 dec 14 fantana piata mica 10 dec 15 fantana piata dominicana 10 dec 16 fantana puiata dominicana 10 dec

În proiect s-au făcut până acum lucrări de modernizare a spațiului pietonal, de construcție a unor fântâni arteziene, de reabilitare a reţelelor de utilităţi publice pe traseul celor trei axe, de modernizare a iluminatului public şi arhitectural, au fost montate bănci din piatră şi din lemn, suporţi pentru biciclete, indicatoare, inserţii artistice în pavaj, elemente decorative, machete cu cetatea medievală, ghivece și suporturi pentru flori şi jardiniere, panouri de informare, ceasuri stradale, cișmele, punct de informare turistică pe pietonal, statui (Alexandru Roșu, Georg Pfaffenbruder), stâlpi cu steagurile breslelor.

Lucrările au fost realizate de firmele SC TCI CG SA Cluj, SC Iasicon SA Iași, SC Drum Construct SRL Sălaj, SC Ianus SRL Zalău, SC Elenmarc Impex SRL Dej în asociere și subcontractantul SC Proinstal 302 G SRL Bistrița.

17 fantana arteziana pasaj 10 dec 18 fantana pasaj 19 dec 19 fantana arteziana pasaj 10 dec 20 fantana arteziana pasaj

Printre lucrări: desfacerea îmbrăcămintei vechi de pe traseele celor trei axe și montarea de pavaj din piatră cubică cu rigole de colectare a apei, înlocuirea capacelor de canalizare cu capace noi ce conțin emblema orașului medieval, reabilitarea iluminatului public prin crearea unui nou iluminat ambiental, punerea în valoare a gangurilor boltite lasând zidăria pe alocuri aparentă și cu iluminat din pavaj, inserții în pavaj și ziduri nou propuse a unor elemente de stilistică plastică din piatră cioplită sau bronz, noi elemente de mobilier urban împreună cu obiecte sculpturale și fântani arteziene/ambientale, mobilarea spațiului public cu bănci, coșuri de gunoi, jardiniere, rastel pentru biciclete, stâlpi cu steagurile breslelor, flori, stâlpi cu indicator de străzi, cișmele.

21 fantana arteziana pasaj 10 dec 22 fantana arteziana pasaj 10 dec 23 fantana ccm 10 dec 24 fantana ccm 10 dec 25 fantana ccm 10 dec 26 fantana ccm 10 dec 27 fantana arteziana ccm 10 dec 28 fantana arteziana ccm 10 dec 29 fantana ccm 10 dec 30 fantana ccm 10 dec 31 fantana ccm 10 dec 32 fantana ccm 10 dec

18 comentarii

  • De cand e Cretu primar, Bistriţa intrece Caracalul in materie de ciudatenii. La inceput a fost nebunia mutarii statuilor care a facut praf istoria orasului. Prima isprava a fost mutatarea bustului lui Petru Rares din Piata care-i poarta numele pentru a face loc unui monument controversat, in forma de „Sula” tocmai langa Prefectura, vrand parca sa confere expresie materiala sintagmei „Sula si Prefectura”. A urmat apoi mutarea bustului lui Cuza, de la IJP, in Piata Unirii fara sa stie ca piata isi trage numele de la Marea Unire din 1918 si nu are nimic cu unirea principatelor sau Mica Unire. Dupa mintea lui Cretu, unire sa fie, nu conteaza daca-i mare sau mica. Bistriţa e oraşul în care toate lucrurile se întâmplă pe dos. Acum avem parte de fântâni arteziane care funcţionează pe timp de iarnă. Pe langa amplasarea lor haotica unele din aceste fantani arata execrabil si reflecta gusturile dubioase ale lui Cretu. Cel putin cea de pe pietonalul Liviu Rebreanu pusa aiurea in mijlocul drumului seamana cu o cripta sau cu un sarcofag .

  • Dar cu fantana gandita inca dinainte de 1989, din spatele bustului lui M.Eminescu de pe str.Garii ce se intampla?E totusi intrarea in oras dinspre gara si autogara!!Se pare ca nu-i intereseaza pe edilii nostri.

  • Si uite asa… daca da drumul la tasnitoarele din fata casei de cultura a rezolvat si problema patinoarului la Bistrita! Trebuie doar sa fie cateva grade cu minus.
    Intrebarea care se pune este, pe unde o sa mai circule oamenii prin fata casei de cultura pentru ca apa care cade din tasnitoare stropeste la cativa metri… sau se folosesc pe post de dusuri si nu stim noi? 🙂

  • Fântânile arteziene din centrul istoric sunt chiar „multifuncționale”. Cea din fata Casei de Cultura iarna poate deveni patinoar iar vara spalatorie auto pentru cei care parcheaza acolo. Mai mult, unele fântâni, cum ar fi sarcofagul lui Cretu de pe Pietonal, nici macar nu sunt arteziene.

  • Preferata mea e fantana cu blat de sticla (o masa verde, nu roz, cu luminite). E o capodopera a artei contemporane, prin multifunctionalitatea de care da dovada. Poate fi oricand transformata intr-o superba masa de sticla in casa vreunui co-locuitor din zona. Legenda spune ca va indeplini mai multe miracole decat Fontana di Trevi. In spatele ei, pe perete, un minunat tablou de inspiratie suprarealista. Electric!

  • Mare-i prostia omeneasca. O groaza de bani cheltuiti aiurea pe tot felul de tampenii in loc sa fie reparate fatadele cladirilor de pe traseul asa-ziselor „axe turistice”. Pana si la Casa de Cultura au pus fara nici un rost acele tasnitoare in parcare, dar nu s-au gandit la o rampa de acces in cladire a persoanelor cu disabilitati, desi Legea 448 din 2006 prevede obligatia ca toate cladirile de interes public sa fie accesibilizate pentru persoanele cu handicap.

  • Cucule,pieri -ti_ar glasul…Nu crezi ca esti grobian si jignesti?lasa-i pe oameni sa-si exprime gandurile.Macar atata satisfactie sa aiba si ei!Sau crezi ca ideile primarului si a celor ce-l sfatuiesc sunt infailibile?.Daca mergem pe ideea lingusirii si preamaririi .ne vom intoarce la epoca Maretului Conducator.Dar Primarul Cretu,oricat de orgolios ar fi ,stie ca e bine sa asculti glasul poporului,chiar daca nu pui in aolicare ceea ce cere el: ex. faci partie de ski cand oamenii ar vrea un loc de tratament in zona Sarata.

  • Nu aveti umpic de rusine, toti cei care ati facut comentariile astea de rahat… Nu va mai poate multumi nimeni ori cate s-ar face pentru orasul Bistrita… Atatea mai aveti de comentat daca nu era facaut ce s-a realizat pana acuma nu era bine ca in orasul nostru nu se face nimic si unde se duc banii!!!! M-ai terninati odata cu comnetariile astea si vedeti-va fiecare de oala lui in loc sa apreciati ce se face in acest oras voi criticat dece se face…Rusine sa va fie ori cum!!!

    • Bistrita e oala noastra, deci ne vedem de ea. E bine cand ceva e facut bine! E absurd sa te multumesti cu ceva numai pentru ca este facut, fara sa faci judecati de valoare. Mi-e rusine, stai linistit. Mi-e rusine ca nu sunt mai multi care sa critice 😉

  • Anunt important celor care li sa taiat apa ptr neplata mergeti la fantani ca e gratis..deci ceva nun a facut si primaru vara ne spalam masinile cu apa din fantani

    • Cred ca mai ieftin e la spalatorii , la cata politie locala si camere avem sigur amenda va fi mai mare si unde mai pui ca la spalatorii iti fac si ” interiorul ” , Alexandro ! 🙂

  • intradevar carcotasi au fost si vor fi ,dar este ceva inim aginabil si penibil sa critici niste lucruri super faine ce sau realizat,ne place sau nu ne place Cretu,BISTRITAarata ca un oras European ,care s-a schimbat in bine,cei care vad negru in loc de alb este problema lor ,oamenii normali vad adevarata Bistrira si ce s-a facut

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.