Femeile să ocupe o treime din locurile pe listele de candidaţi la alegerile locale şi parlamentare din 2016, vrea Organizaţia de Femei Liberale (OFL) care a mers mai departe şi a iniţiat un proiect de lege privind cotele de gen care să se aplice şi în alte domenii decât cel politic.
Potrivit vicepreşedintelui la nivel naţional al OFL, avocatul Diana Morar (foto principal), copreședinte al OFL BN, demersul doamnelor liberale este susţinut de peste o sută de senatori, dar şi de copreşedintele PNL, Alina Gorghiu.
„Multă vreme, am crezut că societatea noastră este pregătită să promoveze femeile în funcții de conducere sau în structurile statului. Realitatea ne demonstrează că mai avem un drum lung de parcurs. Exemplele sunt numeroase. Corpul didactic din România este format în proporție de 72,6 % din femei. Totuși, doar 20% dintre acestea ocupă funcții de conducere. Iată de ce susțin o decizie administrativă care să impulsioneze promovarea femeilor, acolo unde ea poate fi implementată – de pildă, în politică”, a scris pe Facebook, copreşedintele PNL Alina Gorghiu.
Potrivit Dianei Morar, Biroul Politic Național al Organizația Femeilor Liberale a adoptat încă din 7 noiembrie a.c. la Horezu, Vâlcea, rezoluţia privind susținerea cotei minimale de 30% de reprezentare a femeilor la alegerile locale și parlamentare din 2016.
„S-a mers însă mai departe şi a fost iniţiat un proiect de lege a cotelor de gen. Salut demersul întrucât femeile, chiar dacă dovedesc faptul că sunt competente, că au capacităţile necesare pentru a dobândi calitatea de candidat, tot nu au şansele pe care le au bărbaţii. E o mentalitate legată de femei pe care o găsim în societatea noastră la toate nivelurile. Este adevărat că e în curs de schimbare, dar e nevoie temporar de această lege până trecem la un alt nivel de dezvoltare ca societate când vom înţelege că femeile nu sunt cu nimic mai prejos decât bărbaţii şi pot face faţă cu succes în funcţii. S-a demonstrat lucrul acesta în management, de exemplu. Pe de altă parte, simplul fapt că este femeie nu garantează nimănui un loc pe listă. Există criterii de performanţă care vor fi aplicate, procentul acesta de 30% fiind doar poartă de acces, nu o garanţie”, a spus ea.
Rămâne de văzut dacă proiectul va deveni lege şi dacă aceasta va putea fi aplicată. Deocamdată, el este dezbătut în structuri politice şi de societatea civilă.
Ce bine arata dna Diana in poza asta!!!
Si are dreptate, femeile trebuie promovate dar nu in detrimentul barbatilor.
Femeile sunt tehnocrate, refugiate, ce sunt?!?… Deci nu contează cât de capabili suntem, nu contează competența, nu contează moralitatea (cel mai important aspect), nu contează nici măcar studiile efectuate, contează SEXUL și asta unde? La Partidul Național Liberal… nu vreau să fiu înțeles greșit, se poate să fie în așa fel încât toate femeile din partid să merite să ajungă în poziții, mă rog funcții de conducere, pe baza unor criterii corecte, normale și atunci cota de 30% mi se pare foarte mică… P.S. Un sistem de cote bazat pe un criteriu cum este SEXUL este total incompatibil cu DEMNITATEA UMANĂ…
Vali, ca unul din cei mai multi, inteleg ce spui legat de sex, dar femeile au fost mereu ocolite, sau ca optiune politica pe locul doi. Barbatii, noi cei cu constiinta libera, ar trebui sa avem si sa impune o DEMNITATE SUPERUMANA, acolo unde demnitatea umana e deficitara si alte demnitati omenesti submineaza dreptul dat de Dumnezeu.