Actualitate

”Crăciun în Bistrița-Năsăud”: Sărbătoare cu şorici şi jinars la Muzeu

(FOTO) ”Crăciun în Bistrița-Năsăud” se trăieşte la Muzeu, unde s-a tăiat porcul şi s-au ascultat colinde din bătrâni. Curtea Muzeului Judeţean Bistriţa a fost în freamăt. Tăiatul porcului şi pregătirea bucatelor tradiţionale din carne de porc, pită coaptă în ”cuptior”, pe frunză de varză, lapte acru de oaie în bărbânță, turtă bătrânească de la Piatra, vin fiert cu scorțișoară și jinars cu secăre, podoabe hand-made și haine înflorate de mână, concert de colinde. Acestea au fost ”ingredientele” celei de-a doua zile de ”Crăciun în Bistrița-Năsăud”.

1 craciun muzeu 19 dec 15 4 craciun in bn 19 dec 15 2 craciu8n muzeu 19 dec 15 3 craciun in bn 19 dec 15

Cei care, în aşteptarea degustării şoriciului, au asistat la pârlirea porcului, au fost serviţi de gazdele de la Muzeu cu cozonac, vin fiert, ceai cald şi jinars cu secăre.

Directorul Complexului Muzeal, Alexandru Gavrilaş, le-a urat tuturor sărbători fericite şi a dat startul festinului cu şorici.

„La Muzeu s-a crerat un cadru potrivit şi specific sărbătorilor de iarnă. Mă bucur că, sub coordonarea Consiliului gavril tarmure 19 dec 15Judeţean, instituţiile de cultură şi-au dat mâna şi au creat acest eveniment. Încercăm să stimulăm, să dezvoltăm şi partea de turism, pentru că obiceiurile noastre sunt respectate şi iubite de toată lumea. Sigur că au suferit pe parcursul trecerii timpului anumite modificări în derularea lor, dar sensul şi ideea de sărbătorire a acestui eveniment unic într-un an s-au păstrat. Este evenimentul cel mai dătător de bucurie, pentru fiecare Crăciunul este ceva special. Peste 25 de cete de colindători, în general din Bistriţa-Năsău, dar şi din Suceava şi Mureş, au fost invitate la Muzeu, unde s-a instaurat o stare de bucurie generală”, a spus directorul Centrului Judeţean pentru Cultură, Gavril Ţărmure.

8 craciun in bn 19 dec 15 5 craciun in bn 19 dec 15 6 craciun in bn 19 dec 15 7 craciun in bn 19 dec 15

Au venit să colinde ansambluri și grupuri de colindători din Bistrița Bârgăului, Lunca Ilvei, Ilva Mică, Romuli, Josenii Bârgăului, Dumitra, Feldru, Târlișua, dar și din Bistrița: ”Balada”, Doinița”, ”Baladele Bistriței”.

Aici puteţi vedea mai multe fotografii.

Meșteri și gospodari pricepuți vă așteaptă la standurile din curtea Muzeului Județean cu cele mai bune bucate și cele mai faine lucruri marca Produs în Bistrița-Năsăud, pregătite special pentru un eveniment menit să aducă aminte de copilărie și de frumusețea sărbătorilor de altădată. 

Găsiţi acolo bucate alese, ca la gazde: pită coaptă pe frunză de varză făcute de familia Ban din Prislop (Liviu Rebreanu), ţuică cu mărgele ca la Salva, de la Ioan Angelini , cârnaţ, caltaboş, brânză iute, lapte acru de oaie în bărbânţă de la Dumitru Zimveliu din Zagra, sucuri, siropuri naturale presate la rece şi miere de toate soiurile aduse de producătorul Otiniel Strâmbu din Mocod. Nu lipsesc nici lucrurile de gătat casa şi gazda: minunate costume populare și podoabe marca Virginia Linul, decoraţiuni cu lavandă, creaţii superbe hand made făcute de Larisa Bancea sau Maria Cantor, obiecte pentru casă făcute din lut de meşterii de pe Bârgău sau din papură, de la Tonciu, curele şi brâie din piele de Maieru, lumânări sculptate de meşteri artizani din Năsăud.

12 craciun in bn 19 dec 15 9 craciun in bn 19 dec 15 10 craciun in bn 19 dec 15 11 craciun in bn 19 dec 15

Aici programul complet al evenimentului Crăciun în Bistrița-Năsăud

”Crăciun în Bistrița-Năsăud” ține trei zile, ca-n poveste. Pentru că trăim Crăciunul de-altădată! Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, prin Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Cultură.

20 craciun in bn 19 dec 15 13 craciun in bn 19 dec 15 14 craciun in bn 19 dec 15 15 craciun in bn 19 dec 15 16 craciun in bn 19 dec 15 17 craciun in bn 19 dec 15 18 craciun in bn 19 dec 15 19 craciun in bn 19 dec 15

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.