„Munţii noştri curaţi, nu curăţaţi”. Aşa se numeşte proiectul pe care Clubul Lions Bistriţa îl va derula anul viitor în parteneriat cu instituţiile statului pentru a conştientiza cât mai multă lume că e nevoie să trăim într-un mediu curat.
„Intenţionăm să derulăm un proiect amplu. El se numeşte Munţii noştri curaţi, nu curăţaţi. Sperăm să convingem şi Consiliul Judeţean pentru o finanţare. Va fi un proiect frumos. Cu ajutorul Inspectoratului Şcolar Judeţean intenţionăm să prezentăm elemente de eco-artă. Trebuie să sensibilizăm oamenii că merită să trăim într-o ţară civilizată, europeană şi să fim mândri de lucrul acesta. Vom demara în martie 2016″, a spus Sorin Herciu, funcţionar public la Instituţia Prefectului, dar în acelaşi timp şi membru al Clubului Lions.
În luna martie a anului 2016, Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud a anunţat că va găzdui o masă rotundă pe această temă la care vor participa reprezentanţi ai instituţiilor statului, elevi, ONG-uri şi alte persoane interesate.
Între timp, prefectul Ioan Ţintean a transmis o circulară către primării prin care le cere autorităţilor publice locale să ia în serios problema curăţeniei şi să aplice legea de câte ori este nevoie. De asemenea, el a mai spus că va solicita Comisariatului Gărzii de Mediu să treacă la verificări de seară şi de noapte.
„Voi avea o discuţie cu şeful Comisariatului Gărzii de Mediu şi îl voi ruga să filmeze dimineaţa devreme sau la lăsatul serii persoanele fizice sau juridice care nu respectă legislaţia de mediu. Avem operator de salubritate şi nu se mai pot plânge că nu mai au unde preda gunoaiele”, a spus Ioan Ţintean.
Clubul Lions Bistriţa s-a înfiinţat în 29 ianuarie 2004, la vremea aceea clubul având 25 de membri fondatori. Astăzi membri ai clubului sunt: Alexandru Mureşan, Adrian Bălan, Ovidiu Cliţan, Olimpiu Cocian, Floare Gaftone – secretarul municipiului Bistriţa, Cornelia Macarie – director Aletheia, Adrian Gagea, Mihai Bilegan – om de afaceri, Alexandru Gavrilaş – directorul Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, Sorin Herciu- funcţionar public, Cornel Ilieş – fost viceprimar, Dinu Măgheruşan, Doina Monda- Asociaţia Femeilor Întreprinzătoare, Alexandru Oltean – om de afaceri, Aurel Onigaş – Pombis, Ioan Peteleu – fost viceprimar, dr. Doina Petri – director adjunct DSP, Emil Platon, dr. Tiberiu Podani, dr. Marius Pop – preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti, Andrei Rusu, Paulin Seplecan şi Mihaela Ţărmure – funcţionar public, Fundaţia Societatea de Concerte Bistriţa.
Încă din anul 2005, Clubul Lions a început să deruleze diverse acţiuni în folosul comunităţii, prima fiind „Noi ajutăm vârstnicii”. De atunci şi până în prezent, clubul a distribuit anual 40 de pachete în valoare de 1000 de euro pentru bătrânii singuri din oraş. De asemenea, membrii clubului au susţinut şi proiectul „Tineri voluntari pentru bunici solitari”, cofinanţat de la bugetul local. Proiectul a fost nominalizat la Proiectul anului 2011 la Gala Voluntarilor din România. Lions Bistriţa s-a implicat şi în viaţa culturală a comunităţii organizând expoziţii-concurs pe diverse teme cu şi pentru elevii Liceului de Arte Plastice „Corneliu Baba”, cele mai frumoase lucrări fiind premiate de club. Au mai fost organizate dezbateri, acţiuni sportive, întreceri de şah. Oraşul s-a îmbogăţit cu statui realizate de maeştri.
În 2006, Clubul Lions a dat o mână de ajutor sinistraţilor din Târlişua cărora le-au împărţit 1200 de perechi de încălţăminte, în special femeilor. În 2008, după inundaţiile din Suceava, în zonă au fost transportate cantităţi impresionante de grâu, ciment, dar şi ferestre sau uşi PVC, respectiv îmbrăcăminte, iar pentru Japonia s-au adunat 1100 de dolari trimişi LCIF pentru reconstrucţia acestei ţări.
terchea berchea…
doar numele clubului e cu rezonanta ca in rest nu se intampla nimic!
Sunt un admirator al acțiunilor acestei societăți distincte de oameni inimoși și tocmai din acest motiv sper că acțiunile viitoare vor fi conjugate cu cele similare intreprinse de oameni la fel de frumoși la suflet. Un post de radio local s-a calat pe o astfel de inițiativă, încercând o grupare a instituțiilor și ONG-urilor de profil, problemele sunt imense, este nevoie de mulți, dar nu pe drumuri paralele.
Clubul Lions este, chiar dacă nu o afirmă, o grupare de elite ale orașului, iar parteneriatul cu instituțiile Statului le poate aduce în mod sigur finanțare. Dacă urmăresc și eficiența să nu uite de oameni pragmatici, ce au expertiză, fără să fie angajați în instituții ce fac obiectul acestui proiect. Cristian Țetcu și părintele Rus Vasile, sunt doar două nume ce au în alături elite cu suflet curat ce vor să trăiască într-o țară curată.
…nu sunt de acord ca un functionar public sa faca acest …demers..
suna a conflict de interese…
dar suna si catusele DNA-ului
(parca te platesc sa-ti faci treaba nu sa….dai telefoane si sa umbli …prin munti…in timpul serviciului…so’pe’l raducule!!!)