(FOTO) Iunie 2016 este termenul la care lucrările la pârtia de schi ar trebui să fie gata, conform angajamentului luat de constructor și primarul Ovidiu Crețu, care vrea ca în iarna 2016-2017 să se schieze în Wonderland, obiectiv de investiții criticat adesea de opoziția din Consiliul Local, de Asociația Bistrița Civică și de alți reprezentanți ai societății civile. Pe panoul de șantier se arată că data finalizării lucrărilor este 15 septembrie.
În această primăvară, firma austriacă Doppelmayr trebuie să aducă în Dealul Cocoșului din Unirea echipamentele. Până atunci, utilajele au excavat, s-a început defrișarea pe traseul pârtiei și au fost nivelate căi de acces, în curând urmând să fie reluate lucrările.
Lucrările și echipamentele de 19,5 milioane de lei (peste 4 milioane euro) sunt realizate de SC Kranz Eurocenter SRL în asociere cu SC Elcompet SRL, echipamentele fiind asigurate de Doppelmayr (Austria), unul dintre marii producători de instalații de transport pe cablu.
Anul trecut, municipalitatea a alocat 18 milioane lei pentru lucrări, din împrumutul de 40 de milioane contractat de la bancă.
Pârtia va avea și dotări de vară: instalație de săniuș pe șine.
”Este un obiectiv extrem de important pentru că el practic deschide zona Wonderland, unde avem prevăzute mai multe obiective: Aqua Park, sală de sport și altele. Este un obiectiv de suflet a 80.000 de bistrițeni. În iarna 2016-2017 vom schia în această zonă. Fac invitația pentru prima zăpadă din 2016, deci undeva în luna decembrie, după prima ninsoare sau după primele două zile în care temperatura scade sub 5 grade punem tunurile pe pârtie și schiem. Avem și solicitarea ca o firmă privată să amenajeze în paralel cu pârtia de schi o pârtie pe șină pentru a utiliza scaunul pe timpul verii. Sunt câteva poteci pe care le vom amenaja, de tip pădure-parc, pentru biclicliști. Bobul care se va realiza va completa în mod fericit completarea scaunului” – primarul Ovidiu Crețu
”Proiectul nu este fezabil, nu este necesar. Suntem împotrivă și pentru că se realizează din credit bancar. Este o decizie cu consecinţe dezastruoase pentru ce înseamnă capacitatea financiară şi de investiţii a oraşului. Se bagă atâția bani în pârtie numai din ambiţie, primarul a promis cândva şi acum vrea să demonstreze că va realiza acest lucru” – PNL Bistrița
”Din păcate, bistrițenii vor plăti 6 milioane de euro pentru această aberație marca Ovidiu Crețu. Crearea unei găuri anuale de circa 3 milioane lei în bugetul local pe următorii 10 ani numai spre binele locuitorilor municipiului Bistriţa nu este! Cu aceşti bani s-ar putea face multe lucruri utile pentru bistriţeni” – președintele Asociației Bistrița Civică, Adrian Florin Chereji
În proiectul pârtiei de schi sunt prevăzute defrişări, nivelări, amenajări, instalaţie de transport pe cablu, construcţie clădiri, instalaţii de producere a zăpezii artificiale, construirea unui post de transformare, lucrări de drumuri şi platforme betonate:
1. Telescaun fix cu 4 locuri
Se va monta un teleferic monocablu tip telescaun fix cu 4 locuri, alimentat de o bandă transportoare cu capacitatea de 4 persoane, viteza de deplasare fiind de 2,8 m/sec. Vor fi 57 de scaune. Antrenarea si comanda instalaţiei se vor realiza din staţia inferioară. Întinderea cablului se va realiza cu un sistem hidraulic amplasat tot in staţia inferioară. Staţia inferioară, la care se va face îmbarcarea schiorilor, va fi amplasată la altitudinea de 457,57 m, iar staţia superioară, de coborîre a schiorilor, la altitudinea de 676,03 m. Traseul va fi susţinut de 9 piloni metalici. Accesul pe platforma staţiei se va face pe o scară amplasată la capătul staţiei. Lungimea traseului telescaunului va fi de 987,06 m, cu o capacitate de 1.200 persoane/h.
2. Amenajare pârtie de schi
Cota inferioară a pîrtiei va fi + 457,57 m. Cota cea mai înaltă a pîrtiei (staţia de sosire a telescaunului) se va situa la +676,03 m. A fost proiectată o pârtie de categorie medie (spre uşoară) cu o lungime de aprox. 1.083,56 m şi o diferenţă de nivel de 218,46 m. Pîrtia are punctul de plecare situat la altitudinea de 676.03 m, lîngă staţia superioară a telescaunului ce o va deservi. Lăţimea de amenajat propusă pentru această pârtie este de 60 m. Pârtiile de schi vor fi dotate cu marcaje, semne convenţionale şi plase de protecţie . Cu circa 370 m înainte de sosire este propusă încă o variantă de coborîre cu o panta medie de 17%, care poate fi folosită pentru iniţierea începătorilor. Pârtiile nou create acoperă o suprafaţă de 8,291 ha, cu pante mici, sub 20%, care permit practicarea schiului de agrement.
3. Instalația pentru producerea zăpezii artificiale
Instalaţia cuprinde: o staţie de pompe de înaltă presiune, o rezervă de apă sub forma unui lac artificial cu volumul de 5.000 mc, alimentat din rîul Bistriţa (malul stîng), o reţea de conducte de înaltă presiune, îngropată, şi utilajele propriu zise de producere a zăpezii artificiale, respectiv tunurile de zăpadă (4 bucăţi) ce se vor putea monta pe cei 15 hidranţi pentru alimentarea tunurilor de zăpadă branşaţi la reţeaua de apă de înaltă presiune. Durata de înzăpezire utilizînd 4 tunuri de zăpadă cu un debit de 6,7 l/sec va fi de 2 zile. Cu 4 tunuri se pot produce cca. 231.552 m3 zăpadă/h, ce acoperă cca. 771.84 m2/h suprafaţă schiabilă.
4. Alimentare cu energie electrică
Se va realiza un post de transformare amplasat în zona staţiei inferioare a teleschiului proiectat, racordat pe partea de medie tensiune la reţele de medie tensiune din zonă. Racordarea consumatorilor (statie de antrenare telescaun, staţiile de pompe ale instalației de producere a zăpezii artificiale, clădire anexă stația de plecare, iluminatul nocturn al pârtiei) la postul de transformare 20/04kw (ce se va executa în vecinătatea stației de acționare a teleschiului), se va face prin reţele subterane.
5. Clădire anexă stația de plecare a telescaunului
Funcţiunile tehnologice sunt legate de spaţiile aferente cabinei de observare-supraveghere, iar cele de servicii publice cuprind următoarele: centru de închiriere echipament sportiv, centru salvamont, grup sanitar pentru turişti, punct de informare si vânzare tichete.
6. Drum de acces și parcare
Este prevazută realizarea unui drum de acces cu două benzi de circulaţie avînd lungimea de 2.440 m şi o lăţime de 7 m (benzi carosabile de 3 m și 2 acostamente de 0,5 m) cu îmbrăcăminte din macadam. De asemenea, se propune executarea unei parcări pe o suprafaţă de 4.160 mp ce permite parcarea a 150 de autoturisme şi drum de acces în parcare de 6 m lăţime tot cu îmbrăcăminte din macadam. Va fi totodată și o stație pentru microbuze în apropierea stației de plecare a telescaunului.
7. Bileterie, iluminat pârtie
Se va realiza un sistem electronic modern de tichetare, care va permite un control fără lacune al turiştilor care vor utiliza instalaţiile de transport pe cablu. Prin centralizarea electronică a datelor se pot obţine mai multe beneficii pentru întreprinzători, inclusiv posibilitatea de conectare cu alte sisteme cum ar fi administrarea locurilor de parcare, închirieri de echipament sportiv, taxe de intrare în centre sportive. Pentru gestionarea şi normalizarea accesului pe pârtii se va folosi un sistem de ticketing integrat, care va asigura un acces controlat al turiştilor la pârtii şi instalaţia de transport pe cablu. Ținând cont de faptul că în sezonul de iarnă se întunecă începând cu ora 16.00, iar programul de funcționare favorabil majorității schiorilor în perioadele de sfârșit de săptămână și de sărbători poate fi extins până la ora 22.00, pârtia de schi va fi iluminată nocturn. Stîlpii de iluminat se vor amplasa pe marginile laterale ale pîrtiei de schi şi se echipează cu reflectoare de minim 400 W fiecare. Aceştia vor avea o înălţime de 11 metri şi vor fi astfel dispuşi încât să asigure o iluminare cât mai uniformă a întregii suprafeţe schiabile, între 50 și 100 de lucși.
Doresc să fac câteva precizări:
1. Asociația BISTRIȚA CIVICĂ este parte a societății civile bistrițene.
2. Temperatura sub care se poate produce zăpada artificială este – (minus) 5 grade Celsius.
3. Prima zi din sezonul de iarnă 2015-2016 în care au fost condiții de a produce zapadă artificială a fost 30 decembrie 2015, deci toată luna decembrie 2015 nu s-ar fi putut schia (30 și 31 dec. ar fi trebuit să funcționeze tunurile de zăpadă pentru a crea un strat de zăpadă pe care să se poată schia). Din prognoza meteo pe zilele următoare rezultă că vremea se va încălzi, și pe la mijlocul săptămânii viitoare va ploua. Căldura din timpul zilei și mai ales ploaia vor topi stratul de zăpadă de pe pârtie.
4. La această dată sunt pârtii de schi din apropierea noastră care nu funcționează, chiar dacă sunt dotate cu instalații de producere a zăpezii artificiale (Vatra Dornei, Gura Humorului) și sunt amplasate la o altitudine mai mare decât Bistrița; în apropierea Bistriței funcționează la această dată pârtiile de la Toplița, Cavnic și, de două zile, Șuior.
5. Condițiile pentru a dezvolta o pârtie de schi în condițiile climatice actuale sunt descrise mai jos:
“A Swiss ski resort can be considered snowreliable if, in 7 out of 10 winters, a sufficient snow covering of at least 30 to 50 cm is available for ski sport on at least 100 days between December 1 and April 15.”/ O stațiune elvețiană de schi este fezabilă dacă, în 7 din 10 ierni, un strat de zăpadă de la 30 la 50 cm este disponibil pentru schi cel puțin 100 de zile între 1 decembrie și 15 aprilie – http://infoscience.epfl.ch/record/124842/files/EPFL_TH4139.pdf)
Din aceeași lucrare ar fi aflat, de asemenea, că limita de altitudine pentru o pârtie de schi crește de la 1000 m la 1200 m, cu prognoza de 1500 m după anul 2025 (The line of snow-reliability is the lower limit in terms of altitude under which the snow conditions would not anymore respect the snow-reliability requirements. Föhn (1990) has set this line at an altitude of1200 m for Switzerland. He also emphasized that, due to climate change, the line will probably lie at a higher altitude in the future: he along with other researchers mention an altitude of 1500 m for the time horizon 2025-2050.
De altfel, băncile din Elveția nu mai finanțează pârtii de schi la altitudine sub 1500 m. Băncile din Austria sunt și mai precaute din punctual de vedere al altitudinii pârtiilor fezabile ( min. 2000 m http://www.capital.ro/investitii-de-zeci-de-milioane-de-euro-in-partii-la-campie-130261.html).
6. Utilizarea telescaunului de către bicicliști este utopică, telescaunul nu este debraiabil ci fix, neexistând timpul necesar de a fixa bicicleta pe scaun.
7. Bobul de vară este o pasăre de pe gard. Dacă întradevăr există această propunere de colaborare din partea unei firme private ar trebui făcută publică. Trebuie să se știe capacitatea bobului și contribuția investitorului la acoperirea cheltuielilor de funcționare a telescaunului pe perioada verii. Altfel, există riscul creșterii cheltuielilor suportate de bugetul local, pe lângă cele cca 3 mil.lei/an din următorii 10 ani (rambursarea creditului).
@florin
Ce prognoza din romania a „ghicit” vremea pe mai mult de 2 zile?
cand ploua?
in grecia?
Ai facut aia cu cojile de ceapa?
Bine!
Dl Chereji ……eu am o teorie (in aceste zile si ani de capitalism). Decit sa se fure (banii), mai bine sa se faca tot felul de prostii cu ei..estw corect ca nu e bine ce se face nu e gindita treaba cu acest Wanderland ….dar cum am mai spus e bine ca se face. Omul asta (primarul) vrea sa lase ceva in urma lui e ros de invidie pe peimarul din Beclean carw i-a dat lectii ,si de aceea este asa de disperat in a face si el ceva (orice) bun, rau….sa fie ceva acolo. Ma intelegeti ???
Sunt de acord cu dvs. că, decât să se fure, mai bine să se facă ceva cu banii ăștia. Dar sunt atâtea lucruri UTILE de făcut în urbea noastră și cartierele aparținătoare.
Enumara cateva lucruri utile facute si realizate de dumneata in perioada cand ai fost primar . Cele ce vor fi utile …teorie toti stim dar pusul in practica ne omoara.
Problema mare ptr noi este in iunie.cind acest primar nu va mai fi ales (este evident ca nu mai poate fi primar).atunci incep problemele noastre si a viitoruli primar. Atunci sa va vedem pe dvs si societatea civila sau cum v-o mai spune.
Răule ! Talharii astia fac ceea ce fac nu pentru ca ar vrea sa rezolve problemele populatiei , ci ca sa aiba de unde fura (din ceea ce fac).
Daca vrei sa vezi cum este un OM , da-i o FUNCTIE !!!
Skiatul probabil nu are mare viitor acollo. Se pate gandi si la alte activitati, de vara… Traseu downhill biciclete, scoala pilotaj parapante cu loc decolare, aeromodele zbor la panta, trasee amenajate pentru hiking/plimbari, chiar si o terasa cu vedere panoramica(se vede de acollo orasul, heniu, munti birgau, ghinda etc.). Se pt organiza concursuri, competitii si adunari de tot felul si dezvoltata zona acollo sus ca si obiectiv de iesieri in natura similar cu ce ar fi bine facut pe dealul Codrisor.
Iar ma rog, unele idei atrag putina lume si pentru altele nu s-a gandit inca nimeni. Daca mai vreti, va pot face un program de activitati pentru toate vara care include si liftul, doar vinta se fie.
In principiu ar fi fost bine finantare prin subventie, iar pe de alta parte stim noi dupa dezastru la Liviu ca administratia publica dea si rateuri. Asa ca bine se stim dinainte ca trebuie achitat din buget local daca oricum numai poate fi oprit.
Eu, daca asi fi fost incapatinat se fac acollo un lift, nu asi fi declarat Skilift ci poate SkyLift si asi fi creat argumente pentru ce ar fi bine vara si skiatul ca si ceva printre altele. Vedeti mai sus unele idei.
*vointa
sper se inteeg si cu greseli mult…
Proiectul partiei de schi poate sa fie privit si dintr-o alta perspectiva. Se stie ca la Bistrita drumurile sunt asfaltate asa cum vedem prin satele din Graubünden – cantonul meu favorit din Elvetia. Din aprilie si pana in noiembrie putem sa plecam din fata blocului c-o pereche de schiuri ce au atasate niste role. Am vazut o asa minunatie in iunie 2014 pe cand coboram din pasul Offen din Elvetia. Pana la partia aia de ski de la Poligon incalzim mai multe grupuri musculare. Aici domnul primar ar putea sa faca un studiu de impact. Mai dam si pe acolo prin Wonderland o tura sau doua si apoi ne intoarcem acasa in mare forta. Schiul pe role se poate face 3 sezoane daca avem strazi asfaltate. Iarna ne zgariem schiurile pe partia de la poligon iar vara punem role. Se pare ca domnul primar s-a inspirat din politica orasului Zurich! Locul unde municipalitatea investeste puternic in sporturile de masa.
Atunci sa vina ECOLOGISTII, DOMNILOR !
Florin Chereji si Andrei Andrecut sunt frati dragi bistriteni. Florin Chereji este cel pe care il stiti de pe vremea cand statea cu nasul in chilotii fetelor de la bordelul bine cunoscut, iar Andrei Andrecut pseudonim folosit de fratele acestuia Chereji Nicolaie. Domnilor acestia doi(ca nu vreau sa le zic oameni) si-au pus mitralierele pe primar cu orice pret. Acestia au probleme psihice doamnelor si domnilor, analizati-le privirile si va veti da singuri raspunsul.
Domnule Flavius cand domnul Chereji era primar nu erau fonduri europene adica bani gratis ca sa faci ceva in timp ce acuma avem bani dar nui cheltuim pentruca cei responsabili cu fondurile europene si cu proiectele nu-si fac treaba desi sunt platiti regeste, asa ca te rog cu tot respectul sa mai meditezi la afirmatiile care le faci. Sa ai bani sa-i pierzi si sa te imprumuti la banci ca sa termini lucrurile incepute cum se numeste? Impovararea noastra si a copiilor nostri, o seara buna
poi nici acum nu ai fonduri europene daca nu faci proiectele precum trebuie. Ca nu se cheltuie toti e altceva , se intarzie si din cauza contestatiilor fiindca nu sunt puse toate la punct , dar sa vii cu argumentul ca nu a facut nimic fiindca pe vremea aia nu erau bani europeni este foarte penibil !
Si alti pe care ii preaslaviti stau cu capul in chiloti unor angajate, chiar mai rau deoarece nu sunt sub influienta bauturilor alcoolice asa ca mai taci ca esti mic asta daca nu practici si tu acest sport.
Da tu ala numit psihiatru esti castrat de te doare capul de cei care au sange -n instalatie, ori esti fatarau ?
Eu zic să nu închidă CREŢU şantierul niciodată si să ducă zăpadă din oraş cu RABELE pe partie. Altfel, o căruţă de bani aruncaţi pe apa sâmbetei.
Domnule flavius ce te impiedica sa nu faci proiectele cum trebuie mai ales cand ai persoane foarte bine platite. Sti ce salar au cei care se ocupa cu proiectele? Sa lucrez si sa am acel salar m-ar prinde dimineata la primarie numai sa fac proiectele cum trebuie, Asa ca domnule flavius cu tot respectul nu exista termene de comparatie intre acea perioada si acuma. O seara frumoasa.