Actualitate

FSLI: România a fost bulversată de testele iniţiale

Secretarul general Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) Liviu Marian Pop, a declarat la Bistriţa că România a fost „bulversată” de testele iniţiale, modelele elaborate de Serviciul Naţional de Evaluare fiind „greşite” şi „în afara programei”.

„Toată România a fost bulversată de aceste teste iniţiale. În incapacitatea sa, Ministerul Educaţiei a emis un ordin prin care a făcut acea foaie de parcurs cu două săptămâni de recapitulare după care o săptămână de teste, iar pe site-ul MECTS, în modelul de planificare, cadrele didactice trebuiau să facă recapitulări numai în prima săptămână. Noi, ca profesori, aveam două recomandări de la minister, ba că facem recapitulări şi dăm teste, ba că facem recapitulări şi mergem cu programa în continuare”, a declarat el.

Pop a spus că acesta nu este cel mai grav lucru care s-a întâmplat în ceea ce priveşte testele, ci faptul că modelele de subiecte elaborate de Serviciul Naţional de Evaluare (SNE) erau „greşite şi afara programei”.

„Problema ruşinoasă pentru MECTS este legată de subiectele ruşinoase pe care SNE le-a pus pe site şi aceste modele au ajuns în fiecare unitate şcolară. Aceste modele sunt greşite ştiinţific, în afara programei sau, la unele discipline, chiar lipsesc. Un serviciu naţional care numai cu asta se ocupă nu are voie să facă aceste greşeli. Tot acest serviciu va reverifica, de luni, testele pe care noi le-am dat în unităţile şcolare. Ce încredere mai pot avea dascălii din România când cei care trebuie să dea nişte modele impecabile, le dau greşite, iar ulterior vor verifica acele teste pe care le-am dat noi?”, a spus Liviu Marian Pop.

El a reamintit că astfel de teste s-au dat şi în trecut în sistemul de învăţământ de către fiecare dascăl, iar ce s-a întâmplat în acest an şcolar n-a făcut altceva decât să bulverseze elevii şi profesorii, obligaţi acum să parcurgă materia într-un ritm alert.

„Faptul că, timp de trei săptămâni am făcut făcut recapitulare şi am dat teste, face ca în semestrul întâi să condensăm materia, să aglomerăm copiii şi, de săptămâna viitoare, fiecare elev va trebui să ia între trei şi patru note. Semestrul mai are zece săptămâni şi trebuie să predăm materie de 13 săptămâni”, a declarat Pop.

El a adăugat că e foarte uşor să vii cu „idei creţe” de la nivelul MECTS, dar ar trebui să se coboare la nivelul unităţilor de învăţământ să vadă cu ce se confruntă cu adevărat elevul din România care „e obligat de profesor să asimileze conţinuturi depăşite, supraaglomerate şi înghesuite”.

Sindicatele afiliate Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ au câştigat, în instanţă, circa 1,2% din PIB-ul României, a anunţat Pop.

„În momentul de faţă, sindicatele afiliate la FSLI au câştigat în instanţă circa 1,2% din PIB-ul României, bani pe care Guvernul României, prin minister, inspectorate şi direcţiuni în unele situaţii, i-au furat din buzunarul colegilor noştri, fapt pentru care orice organizaţie afiliată care a terminat tot ce înseamnă proces în România va continua la CEDO pentru că este singura instanţă care va putea să clarifice situaţia plăţii arieratelor pe care statul român le are pentru propriii angajaţi”, a spus Pop.

El a explicat că numai la nivelul judeţului Maramureş sunt de recuperat peste 200 de milioane de lei, bani câştigaţi în instanţă de cei opt mii de membri de sindicat.

„La nivel naţional, suma este undeva la 3,6 miliarde de lei. Această problemă putea fi rezolvată dacă, în ultimii trei ani, învăţământului îi erau alocate suficiente resurse ca să se poată face plata la zi şi să nu fie nevoiţi cei de la minister să bage mâna în buzunarul colegilor noştri”, a spus el.

Secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Liviu Marian Pop, a declarat, joi, la o şedinţă cu directorii de şcoli din Bistriţa-Năsăud, că federaţia pe care o reprezintă va apela la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) dacă Guvernul va amâna până în 2016 să plătească drepturile salariale ale celor care au câştigat procese în instanţă.

„Pe salarizare avem problema proceselor care teoretic ar trebui să intre în plată în perioada 2012-2013-2014. Există intenţia Guvernului de a le amâna până în 2016, lucru pentru care suntem obligaţi să apelăm la CEDO şi să cerem recuperarea acestor sume integral. Suntem obligaţi să facem acest lucru fiindcă, în România, am epuizat căile de atac şi aici mă refer la cel mai greu proces 2008-2011 cu 33% creşteri salariale”, a spus Liviu Marian Pop.

El a spus că FLSI ca federaţie, va merge la CEDO şi va cere Curţii să oblige Guvernul României să le dea profesorilor banii mai repede.

„Guvernul vrea să amâne aplicarea legii cu 5% în 2012, 10% în 2013, 25% în 2013-2015 şi 35% în 2016, ceea ce e inadmisibil din punctul nostru de vedere”, a spus Pop.

 

Etichete

4 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.