Celebrul scriitor Mircea Cărtărescu, care în 2014 a primit Premiul pentru literatură al oraşului Bistriţa, își lansează și la Bistrița cel mai recent roman al său, ”Solenoid”, despre care a spus că trebuie citit cu răbdare, fiind o carte lungă, mai specială, care cere o anumită obişnuinţă a lecturii.
Evenimentul organizat de Humanitas, Casa Cărții ”N. Steinhardt” și Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud va avea loc luni 8 februarie, la Casa Cărții „N. Steinhardt”, de la ora 17.00. Prezintă scriitorul Dan Coman. La final, va avea loc o sesiune de autografe.
”Este o carte specială, care trebuie citită cu răbdare. Eu aş vrea să încercaţi să citiţi această carte, este o carte lungă şi cere o anumită obişnuinţă a lecturii, pe care oamenii nu prea o mai au astăzi. Noi citim pe Facebook acum, câte o bucăţică de colo, câte o bucăţică de colo. Obişnuinţa lecturii îndelungate ne-a cam dispărut, nimeni nu mai citeşte cum citea înainte, dar, totuşi, aş vrea să vă rog să aveţi răbdare cu această carte. E o carte mai ciudată, mai specială. E o carte care începe pe la pagina 250 aşa. Până acolo sunt schele, este schelărie pe care apoi se va ridica cartea propriu-zisă”, spune Mircea Cărtărescu.
Mircea Cărtărescu s-a născut pe 1 iunie 1956, la Bucureşti. A urmat cursurile Facultăţii de Filologie a Universităţii din Bucureşti şi a debutat ca poet, publicând câteva volume de versuri, marcate de spiritul a ceea ce critica literară a numit „generaţia optzecistă”. Treptat, s-a îndepărtat de poezie, dedicându-se aproape exclusiv prozei. Povestirilor din „Nostalgia” le-au urmat un scurt roman („Travesti”, 1994) şi apoi unul în trei volume, „Orbitor” (1996-2007), privit de critică drept un reper al prozei româneşti contemporane. Trei volume de publicistică completează chipul scriitorului cu cel al unui observator lucid al cotidianului românesc.
Cărţile sale au fost premiate de Academia Română, Uniunea Scriitorilor din România şi din Republica Moldova, Asociaţia Scriitorilor Profesonişti din România (ASPRO), Asociaţia Scriitorilor din Bucureşti, Asociaţia Editorilor din România, precum şi de revistele Cuvântul, Ateneu, Flacără, Tomis şi Ziarul de Iaşi.
Volumele sale au fost nominalizate în Franţa pentru premiile Médicis – Le meilleur livre étranger, Prix Union Latine. Romanul „Nostalgia” a primit în 2005 premiul „Giuseppe Acerbi”, Castel Goffredo, Italia. Cărtărescu a fost invitat la târguri de carte prestigioase, precum cele de la Paris, Frankfurt, Leipzig, Goteborg şi Torino.
Mircea Cărtărescu a fost decorat, în 2010, cu Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler, o prestigioasă distincţie acordată de statul francez în domeniul culturii. În 2006, scriitorul a fost decorat de preşedintele României cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofiţer.
În ultimii ani, scriitorul Mircea Cărtărescu s-a numărat printre favoriţii la premiul Nobel pentru literatură, potrivit caselor de pariuri internaţionale.
Îmi pare rău, corect se zice Cărtărăscu… o știu de la cel mai mare admirator al domniei sale, eternul cititor, Levantul politicii românești pe care nu reușește să-l termine nimeni…
isi poate schimba cand vrea el numele!