Modificarea Legii Vânătorii a ajuns în dezbaterea Comisiei pentru Agricultură a Camerei Deputaților, la discuții find invitați reprezentanți ai oierilor din întreaga țară, inclusiv din Bistrița-Năsăud.
Nemulțumirile acestora sunt legate de numărul de câini admiși la o stână și restricțiile la pășunat. Ei spun că numărul câinilor trebuie stabilit în funcție de formele de relief și de numărul animalelor sălbatice din fiecare zonă. Ei se opun vehement și folosirii jujeului – un băț legat de gâtul câinelui, menit să îl împiedice să atace vânatul. Dar astfel nu ar mai putea nici să se lupte cu prădătorii, susțin contestatarii legii, potrivit Pro TV.
Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine din Bistriţa-Năsăud şi totodată al Federaţiei Pro Ovis, Ion Câmpian, le-a transmis deputaților din comisie, printre care și Stelian Dolha: ”Eu nu vă pot spune astăzi unde sunt mai mulți lupi, la Bistrița, la Cluj sau la Satu Mare. Aici e după nevoile fiecăruia, de ce să ții zece sau 11 câini dacă tu ai nevoie de trei? Iar despre jujeu: oare lupul când vine îi leagă cineva un pietroi de gât, îi leagă cineva ceva ca să poarte și el la gât dacă se luptă cu câinele, pentru ca lupta să fie egală?”.
Am dezbătut câteva ore bune modificările la Legea Vânătorii cu reprezentanții oierilor, a asociațiilor de producători, dar și ai vânătorilor. În mod clar nu e treaba legiutorului să le impună ciobanilor cu câți câini își păzesc oile și cred că această problemă ar trebui lăsată la aprecierea lor. Dar pe de altă parte, nici crescătorii de oi nu pot pleca în transhumanță pe unde le trece prin cap, una e să pășuneze cu oile pe proprietatea lor și cu totul altceva să încalce proprietatea altora și să le distrugă recoltele. Lucrurile trebuie strict delimitate. Așa cum nici fermierii nu pot accepta la nesfârșit distrugerile provocate doar pentru că au ghinionul ca pământul lor să se afle în componența unor fonduri de vânătoare, fără ca administratorii acestora să le plătească despăgubirile. Deocamdată după interminabilele discuții din comisie reprezentanții tuturor acestor părți se vor așeza la masă într-o subcomisie specială pentru o Lege a Vânătorii care să acopere toate aceste pete albe. Luni vor veni din nou în comisie pentru un prim raport. Nu mai trebuie să vedem oieri ieșind în stradă pe subiectul ăsta minor, câinii de la stână, problema asta trebuie rezolvată, când sunt lucruri mult mai grave în România, cum ar fi faptul că agricultura e paralizată în acest moment” – deputatul Stelian Dolha
Deputații vor face modificări în lege în perioada următoare, după care proiectul va ajunge în plen spre aprobare.
Am dezbătut câteva ore bune modificările la legea vânătorii cu reprezentanții oierilor, a asociațiilor de producători, dar și ai vânătorilor. În mod clar nu e treaba legiutorului să le impună ciobanilor cu câți câini își păzesc oile și cred că această problemă ar trebui lăsată la aprecierea lor. Dar pe de altă parte nici crescătorii de oi nu pot pleca în transhumanță pe unde le trece prin cap, una e să pășuneze cu oile pe proprietatea lor și cu totul altceva să încalce proprietatea altora și să le distrugă recoltele. Lucrurile trebuie strict delimitate. Așa cum nici fermierii nu pot accepta la nesfârșit distrugerile provocate doar pentru că au ghinionul ca pământul lor sa se afle in componența unor fonduri de vânătoare, fără ca administratorii acestora să le plătească despăgubirile. Deocamdată după interminabilele discuții de ieri din comisie reprezentanții tuturor acestor părți se vor așeza la masă într-o subcomisie specială pentru o lege a vânătorii care să acopere toate aceste pete albe. Luni vor veni din nou în comisie pentru un prim raport
Posted by Stelian Dolha on 10 Februarie 2016
Guvernul a decis la sfârșitul anului trecut, prin ordonanţă de urgenţă, să suspende până la 25 aprilie 2016 aplicarea articolelor din Legea Vânătorii referitoare la numărul de câini la stână și la pășunat, urmând ca, între timp, să fie găsită o soluţie de modificare a legii care a stârnit protestele ciobanilor.
Printre altele, legea limitează numărul câinilor ciobăneşti la stâne şi interzice păşunatul turmelor între 6 decembrie – 24 aprilie pe terenurile (păşuni) proprietate privată, dar care fac parte dintr-un fond cinegetic. Legea interzicea înfiinţarea, întreţinerea sau recoltarea culturilor agricole fără asigurarea protecţiei faunei de interes cinegetic şi limita numărul de câini pe care crescătorul de animale îl poate deţine.
Peste 2.500 de crescători de oi au protestat în decembrie 2015 la Palatul Parlamentului, pe parcursul manifestaţiei înregistrându-se incidente după ce o parte din aceştia au forţat poarta şi au reuşit să intre în curte.
O lege pur românească făcută cu dosul nu cu capul și care a țintă nu interesele oamenilor de rand ci a celor care au interesul de a distruge oieritul și producția de lapte și produse lactate! Producătorii romani stau ca un ghimpe în coasta marilor producători de lactate din România și pentru ăsta ei trebuie sa dispară! Și așa vor dispărea produsele lactate și brânzeturi făcute din lapte adevarat și populația o sa trebuiască sa cumpere lapte și produse lactate care nu au văzut urma de lapte când au fost fabricate! D-lor parlamentari care votați astfel de legi oierul pe aceste meleaguri se face de mii de ani! Nu puteți și nu aveți voie sa distrugeți una din cele mai vechi îndeletniciri din aceasta tara!
Ați distrus de la revoluție crescătorii de vite si s-a ajuns azi in situația de a fi nevoiți sa importam cantități imense de lapte și ăsta pentru interesele meschine ale unora și altora! Acum vine rândul crescătorilor de oi pentru ca aceasta lege a pasunatului nu face altceva decât sa duca la dispariția oierului din România! Cam ce ar tebui sa le dea de mâncare cinci luni dacă interziceți pasunatului? Oierii vor fi nevoiți sa-și diminueze efectivele de animale și încet .net vor dispărea cu totul. După ce ca nu subventionati așa Cum trebuie sectorul agricol puneți și bete în roata celor care trăiesc din agricultura!
Expresia latină „Homo homini lupus est” (Omul este lup pentru om) ale cărei origini se regăsesc în textul Asinaria de Plaut (195 Î.Ch.), reprezinta cea mai buna caracterizare pentru legea vanatorii. Reglementarile idioate facute de „omul parlamentar” in legatura cu numărul de câini admiși la o stână în funcție de formele de relief și de numărul animalelor sălbatice din fiecare zonă și restricțiile la pășunat între 6 decembrie si 24 aprilie pe terenurile proprietate privată, fac mai mult rau decat toti „lupii” dintr-un anumit areal geagrafic.
Dupa 26 de ani, tara este vai de capul ei cu o conducere capitalista de tip OLIGARHIC cocotata in Parlament ! dar cum au ajuns niste derbedei la conducerea tarii ?
Oamenii care i-au votat 26 de ani , nu au nici o vina ???
Alegatorii isi merita conducatorii ! Daca alegerile locale se vor desfasura intr-un singur tur de scrutin cine va da de pamant cu baronii locali existenti … care vor candida din nou pe functii bine platite din banii publici !
La Bistrita, cred ca ca baronetul PSD-ului va iesi victoriosi in alegeri, deoarece au logistica bine pregatita, iar opozitia nu are inca un candidat serios, iar independentii nu au nici o sansa, dupa actuala lege electorala ! Vorba lui Stalin : nu conteaza cu cine votezi, conteaza cine numara voturile !
Cer scuze că îmi dau cu parerea pe mai multe subiecte,nimeni nu se pricepe la toate(a fost unul săracul dar l-au împușcat,,pretenii „de craciun) dar adevărul este la mijloc și fiecare încearcă sa tragă focul la oala lui.Atunci când D-zeu,natura si omul au trăit in armonie toate au fost bune.De când omul crede că totul i se cuvine si el nu mai are nici o obligatie,nici fată de D-zeu ,nici fată de natură lucrurile s-au întors cu susul in jos.Cei ajunși vremelnic in functii de conducere (parlament,primărie,CJ s.a.) cred că totul li se cuvine,iar cei cu clopurile mici au văzut că merge și cu legea batei.Ia respect-ati voi toti cel putin porunca ,,ce tie nu-ti place altuia nu-i face” nu taiati pădurea ,nu omorati animale,nu infestati apele si dati cezarului ce-i a cezarului și lui D-zeu ce-i a lui D-zeu!
PAREREA MEA!
PROBLEMA OIERILOR ESTE SI NU ESTE ASA CUM PARE
PROBLEMA CAINILOR E PRAF IN OCHI
PROBLEMA OIERILOR ESTE CA SE CRED STAPANI PESTE TERENURI!
DACA LE SPUI SA NU-TI INTRE PE TEREN ITI RAD IN NAS SI-TI SPUNE CA „SA-TI FACI GARD PENTRU OI”
ASA AM PROCEDAT SI EU
MERG PESTE TERENUL LOR CU „OFF ROADUL” cu simexuri PE UNDE POT SI ASA LE RASPUND SI EU ” FACETI-VA GARD PENTRU CAII MEI”
Oierii par copii neajutorati, ..dar i-am cunoscut indeaproape….SUNT CEI MAI PERVERSI
Cainii trebuie chemati cand se apropie un om…OARE CUM PROCEDEAZA OIERII?
v-ati intrebat?
SE ASCUND DUPA OI….SE INDEPARTEAZA… nu o data am vazut asta!
Si ce cauta cu ei cu caprele pe terenurile mele ?
astea rod tot… se plimba cum pot!