Peste 330 de copii din 113 familii din Bistriţa-Năsăud au rămas în familiile lor şi nu au ajuns în centre de protecţie a copilului graţie programelor Fundaţiei „Hope and Homes for Children” (HHC) şi Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bistriţa-Năsăud care a sprijinit familiile atât material, cât şi moral.
Fundaţia „Hope and Homes for Children” are activităţi în Bistriţa-Năsăud încă de acum 10 ani. În două localităţi au fost închise centrele de plasament, în locul lor fiind construite case de tip familial.
Otto Sestak, training manager: „Activitatea noastră în Bistriţa-Năsăud a început în 2006. Atunci am abordat o problemă spinoasă şi anume capacitatea personalului de a oferi îngrijire de calitate şi am decis atunci să începem cu o serie de cursuri de fornare profesională. Rezultatul ne-a plăcut şi nouă, şi autorităţilor, şi am decis să includem în formare toată reţeaua de asistenţi maternali. A fost, cred, prima formare de acest tip din ţară. Am luat o întreagă reţea de asistenţi maternali pe care i-am reformat. Apoi, încântaţi de rezulat, am decis să încercăm o abordare mai radicală şi să închidem o instituţie pentru copii, şi anume centrul de plasament din Teaca şi să construim două case de tip familial cum le numim noi, nişte servicii rezideanţiale care oferă o îngrijire cât mai apropiată de modelul familial. Casele au câte 12 copii şi personal care se străduieşte să le ofere acel mediu care să semene cu o familie astfel încât copiii să poată ajunge nişte adulţi responsabili şi funcţionali în societate”.
Fundaţia a continuat proiectul cu centrul de plasament de la Năsăud unde se fac trei case de tip familial. Una e aproape gata, iar două sunt în lucru.
„Închiderile de centre sunt vârful icebergului. Munca profundă se întâmplă în familie şi comunitate. Esenţa reformei noastre este întărirea familiilor şi a comunităţii astfel încât ele să poată să menţină acasă. Am reuşit să prevenim până acum separarea a 330 de copii din 113 familii din judeţul Bisttriţa-Năsăud. Toţi aceşti copii, fără un program de prevenire aplicat împreună cu DGASPC din judeţ, ar fi ajuns în centre de plasament şi ar fi fost o presiune imensă pe sistemul de servicii sociale de aici. Pe lângă aceşti 330 de copii, am reuşit să lucrăm cu 40 de copii să revină în familii din centrele de plasament. În total, am ajuns la un număr impresionant în 3-4 ani de parteneriat intens cu DGASPC în care am luptat împreună pentru reforma structurală a sistemului”, a declarat Otto Sestak.
Cele mai multe familii erau pe cale să renunţe la copii din cauza sărăciei, dar au fost ajutate atât material, cât şi prin programe educative ca să-şi redobândească abilitatea de a se descurca în situaţii problematice.
Pentru performanţele ei de până acum, Fundaţia „Hope and Homes for Children” a fost premiată cu 750 de euro de prof. dr. HC Heinrich Schnatmann, administratorul Asociaţiei ”Internationales Bildungs und Sozialwerk e. V.” din Germania și cetățean de onoare al județului Bistrița-Năsăud.
Banii, a spus Otto Sestak, vor fi folosiţi pentru continuarea programelor pe care fundaţia le desfăşoară în Bistriţa-Năsăud, împreună cu DGASPC, instituţie condusă de Delia Fontul.
Adaugă comentariu