Actualitate

Fostul preşedinte al CJ, Liviu Rusu, despre biserica din Jelna: Putea fi salvată încă din 2012

Biserica Evanghelică din Jelna putea fi salvată încă de acum patru ani când fosta conducere a Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud a prevăzut bani în acest sens la buget. Noua conducere a instituţiei, care s-a instalat în iunie 2012, a mutat însă banii în alt capitol bugetar, iar monumentul s-a tot degradat.

„În 2012, înainte să îmi închei mandatul, am prins 5 milioane de lei pentru consolidarea şi restaurarea monumentelor istorice, castelul din Comlod, cel din Posmuş, Casa Argintarului, Biserica Evanghelică Jelna şi Cinematograful Dacia. Normal că nu s-a întreprins nimic fiindcă era spre sfârşitul mandatului meu. Banii însă au rămas în buget, iar noua conducere care a venit bănuiesc că a plasat aceşti bani pe la drumuri judeţene pe undeva. Eu ştiam ce este la Jelna şi vorbisem şi cu Alexandru Gavrilaş. Trebuia scoasă lucrarea la licitaţie şi făcută. Din păcate însă, a trecut foarte mult timp şi iată că nu s-a făcut nimic”, a declarat pentru Timp Online fostul preşedinte al CJ, Liviu Rusu.

Întrebat dacă există probleme legate de proprietate, acesta a răspuns: „Nu e nicio problemă. Proprietar este CJ Bistriţa-Năsăud încă de pe vremea domnului Gheorghe Marinescu”.

Reamintim că cercetătorii maghiari au făcut o descoperire foarte importantă în Biserica Evanghelică din Jelna, ridicată în 1482 şi pictată în al doilea deceniu al anilor 1500. Pe unul din ziduri aici a fost găsită o replică fidelă a mozaicului Navicella, realizat de către Giotto pentru Bazilica San Pietro din Roma.

După ce mai multe voci au acuzat CJ că a lăsat biserica să ajungă o ruină, preşedintele CJ, Radu Moldovan, a reacţionat. Într-un interviu acordat Timp Online, el a spus: „Sunt decis să rezolv problema Bisericii Evanghelice Jelna. Voi reglementa juridic situaţia terenului, îl voi înscrie în domeniul public al judeţului Bistriţa-Năsăud. În etapa a doua o vom da în administrare Complexului Muzeal şi apoi vom căuta finanţare. (…)  Am discutat cu Alexandru Toniuc azi dimineaţă şi i-am spus că am disponibilitatea ca 50% din suma care va fi acolo să fie suportată într-un parteneriat. Alexandru Toniuc mi-a spus că e o soluţie pe InterRegio ca, în parteneriat cu un ONG şi Consiliul Judeţean din Ungaria, din zona de unde sunt specialiştii care au făcut descoperirea, să facem un proiect ca să refacem şarpanta şi să conservăm ce mai e pe acolo”.

8 comentarii

  • Nu este concludentă chestiunea cu corabia… nu se poate spune că este ceva clar. Criticii de artă pot urzi multe, dar ce valoare poate avea a nu ştim câta copie. Să fim serioşi! Cine a mai refăcut bisericiloe ortodoxe dărâmate de secui în Trei Scaune în perioada 1940 -1944. Pentru acele biserici, românii, nu se aprind, nu cer nimic, nimănui. Pentru că aşa sunt ei cum se cade.
    Eu sunt liber cugetător şi văd echidistant.

    • Faptul ca pe unul din zidurile Bisericii Evanghelice din Jelna a fost găsită o replică fidelă a mozaicului Navicella, realizat de către Giotto pentru vechea Bazilica San Pietro din Roma, este un lucru extraordinar. Cu atat mai mult, cu cat in lume sunt mentionate un numar redus de numai 17 copii sau reproduceri, fara a fi inclusa si cea descoperita recent la Jelna. Daca dupa reabilitarea Bisericii Evanghelice Jelna, localitatea se adauga celor deja cunoscute, ca posesoare a unei replici „Navicella” este o promovare turistica mai buna si mai eficienta decat toate actiunile centrelor de promovare turistica.

  • Asta e ca si majorarea salariilor dascalilor cu 50%, promisa de Tariceanu. Stia ca nu exista banii si ca nu se poate face, dar tot a promis. Asa e si cu cei 5 milioane lei. Una e sa-i ai pe hartie, alta e sa-i poti plati. Oricum sunt curios daca s-a obosit cineva sa verifice daca intradevar, in bugetul pe 2012 erau prinsi acei bani si cu ce destinatie.

  • Buna ziua si La multi ani tuturor doamnelor si domnisoarelor!
    Revenind acum la subiectul articolului Dvs. si precizand ca am fost si sunt un sceptic, vreau sa va rog pe Dvs., pentru ca mie imi e cam greu, sa ridicati cateva semne de intrebare:
    1.Stiut fiind faptul ca orice interventie la un imobil, fie el si lacas de cult, se poate face doar de catre proprietar, hai sa stabilim care au fost si care sunt proprietarii
    2.Cand s-a daramat biserica evanghelica, in ce an? Intreb asta intrucat din informatiile adunate, se pare ca s-ar fi daramat inainte de 1989. Bineinteles ca acest aspect nu justifica o scuza pentru starea de azi a lacasului, insa e bine de avut in vedere.
    3. Biserica Evanghelica, proprietar al lacasului de cult din Jelna a avut si are si alte proprietati. O parte, le-a instrainat, din cate stiu. A reinvestit ceva in celelalte?

  • ca se gasesc destui care sa-i creada!
    (cazul de fata e o alta fata a politicianului care mai are incredere in prosti!)

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.