Actualitate

Accesul în şcolile din Bistriţa, ca pe stadion. Creţu: E o chestiune pe care o putem face

Intrările în şcolile din Bistriţa ar putea fi ca pe stadion, pe bază de cartelă, în loc de bilet, şi care să fie introdusă de fiecare elev într-un sistem de turnicheţi, crede primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu. La o întrunire cu directorii şcolilor din Bistriţa şi preşedinţii comitetelor de părinţi, edilul a spus că nu exclude nici plata paznicilor de la bugetul local, însă aceasta ar face o gaură în buget de „3-4 milioane de lei anual, cât o stradă”.

Primarul Ovidiu Creţu s-a întâlnit, joi, la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud, cu directorii şcolilor din Bistriţa şi cu preşedinţii asociaţiilor de părinţi din aceste şcoli într-o reuniune moderată de inspectorul şcolar general Camelia Tabără.

Înainte ca directorii şi părinţii să îşi expună punctul de vedere, primarul Ovidiu Creţu a spus: „Problema siguranţei în şcoli trebuie să-şi găsească o rezolvare la nivelul anului 2016 pentru Bistriţa europeană. Din punctul meu de vedere, varianta care se aplică în Europa este cea a camerelor de luat vederi care apoi sunt supravegheate în cadrul şcolii. Din câteva discuţii pe care le-am avut în special cu părinţi, varianta de a avea pază umană în şcoli ar fi, în opinia lor, una care dă mai multă siguranţă, dar la fel susţin şi directorii de şcoli. Şi domnul director Constantin Rus de la CNLR vorbea de o pază în şcoală. Asigurarea pazei şcolilor se poate face. Există o iniţiativă cetăţeană în acest sens, dar este o cale mai lungă, spun eu. Legea 35/2007 ne dă cadrujl ce trebuie să facem pentru a rezolva problema, dar nu doresc să arunc pisica în altă grădină. Spun doar că ceea ce se întâmplă în şcoală şi cum sunt asigurate lucrurile trebuie să fie o decizie a Consiliului de Administraţie. CA al şcolii din care fac parte inclusiv un reprezentant al primarului şi al CL, dar în special cadrele didactice din şcoală, trebuie să hotărască care este varianta cea mai bună. Nu sunt două şcoli la fel în municipiu, iar soluţiile sunt diferite. Eu am făcut o inventariere, prin Poliţia Locală, şi pot să vă spun că situaţiile sunt foarte diferite. De aceea, eu cred că, în fiecare şcoală, CA trebuie să ia o hotărâre care să ne parvină nouă, la municipiu, apoi să o tratăm în consiliu ca să îşi găsească rezolvarea legală. La CNAM s-a găsit o soluţie fără pază, la CNLR nu se poate fără. Haideţi să vedem fiecare ce doreşte, cum doreşte şi să găsim formula legală. (…) Fără decizia CA din şcoală nu se poate face nimic, indiferent ce se doreşte şi cum se doreşte. Vreau să respectăm legislaţia. Din punctul meu de vedere, varianta camerelor de luat vederi e o variantă mai bună, dar, dacă o şcoală doreşte paznici, ok”.

După intervenţia primarului au luat cuvântul mai mulţi directori de şcoli care au spus că şcolile lor sunt dotate cu camere de luat vederi, însă acestea nu rezolvă problema securităţii elevilor şi cadrelor didactice din şcoli, dar reprezintă nişte dovezi că s-au produs diverse incidente. Ei au spus că s-au petrecut acte de agresiuni care nu au putut fi prevenite. Printre cei care au ridicat aceste probleme au fost directorii de la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu”, Liceul de Arte „Corneliu Baba”, Liceul cu Program Sportiv şi Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”.

Directoarea Şcolii Gimnaziale nr. 7 Viişoara a relatat chiar un episod în care o mămică, supărată că profesoara i-a trimis acasă copilul sub pretextul că are păduchi, a venit în şcoală supărată şi a agresat-o.

Din partea comitetelor de părinţi au vorbit Dacia Rubl, preşedintele Asociaţiei Rebis (foto stânga) de la Colegiul Naţional paza ISJ 1„Liviu Rebreanu” şi Claudia Andron de la Şcoala Gimnazială „Lucian Blaga”. Ambele au arătat că 80% din banii adunaţi de părinţi se duc pe plata pazei, deşi ar mai fi nevoie de fonduri pentru cumpărarea de cărţi şi premierea elevilor cu rezultate bune. Cele două reprezentante ale asociaţiilor de părinţi au cerut ca municipalitatea să găsească fonduri să plătească aceste firme de pază care asigură securitatea spaţiilor şcolare.

În cadrul discuţiilor s-a vorbit şi despre calitatea serviciilor oferite de firmele de pază, acesta fiind motivul pentru care, spre exemplu, CNAM Bistriţa a renunţat într-o vreme la serviciile paznicilor considerând mai eficient să delege responsabilitatea unor angajaţi ai şcolii care cunoşteau elevii şi părinţii şi care nu cedau la presiunile acestora. În plus, în această şcoală, a explicat Camelia Tabără, fost director al CNAM, un rol deosebit îl are şi profesorul de serviciu. În replică, avocatul Dacia Rubl a arătat că profesorii nu au în fişa postului paza elevilor şi a spaţiilor şcolare, această responsabilitate fiind, conform legii, a administraţiei locale.

La finalul discuţiilor care au durat mai bine de o oră, primarul Ovidiu Creţu a intervenit din nou.

„A asigura securitate absolută e imposibil pentru că lucrurile se pot duce într-o zonă în care chiar nu te poţi feri. Ştim de situaţia din SUA în care au intrat nişte indivizi înarmaţi şi au omorât elevi turnicheti stadioncu arme de nevoie. Nebuni! Se întâmplă o dată la nu ştiu câţi ani, ar trebui să se evite astfel de lucruri, dar nu se pot evita nici măcar acolo. Noi putem merge pe varianta să facem garduri şi turnicheţi aşa cum se intră la Gloria şi atunci elevul are cardul, turnichetul se deschide, intră el şi gata. Nu avem nicio problemă, nu mai poate intra nimeni. E o chestiune pe care o putem face. Eu nu spun că trebuie făcut acest turnichet la Andrei Mureşanu la poarta principală, dar poate că la patru sau cinci din cele şapte porţi de la Liviu Rebreanu ar trebui să fie astfel de sisteme. Trebuie să fie cineva care să reglementeze astfel de probleme. (…) Să nu ne gândim că vine consiliul de administraţie şi spune că trebuie trei paznici şi cu asta s-a închis discuţia. Trebuie şi un regulament de ordine interioară. Când fac un contract cu o firmă de pază, trebuie să îi dau angajatului o fişă a postului ca să ştie ce trebuie să facă. Elevii trebuie să aibă un semn distinctiv ca să intre în şcoală, iar dacă nu îl au, închipuiţi-vă că e un robot şi nu intră”, a spus primarul Ovidiu Creţu.

Primarul a spus că se pot asigura bani de la bugetul local pentru plata paznicilor din şcoli, cu toate că suma nu este una mică. „Bani vom găsi. Din bugetul de 250 de milioane de lei al municipiului Bistriţa, 87 de milioane de lei se duc spre învăţământ, mai mult de o treime. Mai putem da 3-4 milioane de lei pentru paza şcolilor, bani cu care s-ar putea asfalta o stradă, dar, dacă asta trebuie, asta facem”, a spus primarul.

În perioada următoare, vor avea loc întâlniri ale conducerii şcolilor şi ale reprezentanţilor de părinţi cu Poliţia, Poliţia Locală şi Jandarmeria pentru ca instituţiile de ordine publică să sprijine conducerile şcolilor în redactarea acestor regulamente după care funcţionează paza. Apoi, consiliile de administraţie vor decide în ce mod doresc să fie păzite şcolile, iar decizia lor va fi adusă la cunoştinţa Consiliului Local care va lua o hotărâre în consecinţă.

17 comentarii

  • Domule primar Ovidiu Teodor Cretu, cand o sa renuntati la paznicii de la sediile primariei Bistrita??? Nu de alta… dar sa stim si noi cand se vor asfalta strazile din oras!

  • Dar aberațiile gen struți, ouă și mere de plastic cât au costat, domnule primar? Dar studiile de fezabilitate pentru tot felul de investiții care nu s-au mai făcut? Dar renovarea WC-urilor publice din Piața Centrală, pe care doriți să le desființați odată cu proiectul de reamenajare a acesteia? Dar „borduriada” din Piața Eminescu, unde acum doriți parcare subterană? Dar „Wonderlandul” ce gaură va face la bugetul orașului? Dar autocarul de 50 de locuri cumpărat pentru Casa de Cultură, și care stă parcat mai mult în lângă magazinul LIDL din parc? Iar lista poate continua mult și bine!!!!

  • Chiar daca acum iar se zice ca de ce tin eu cu ursul. Doua lucruri sint de retinut.
    1) Primarul recunoste ca trebuie sa plateasca primaria pentru paza si siguranta in scoli.
    2) La Liviu exista o problema din cauza de foarte multe intrari.

    Problema 1 se pare o vede corect si este dispus sa rezolva. Se vedem rezultatul 🙂
    Problema 2 are solutia care o propune el, foarte bine. Si la firme mari (Leonie?) asa functioneaza.

    Iar eu cred daca s-ar dezfinta parcarile in fata vestica si ar lasa toti profesori se parcheze inauntru in curte, atunci putea pe partea asta de scoala o banda introdusa ca si halta autobus si pentru parinti care lasa sau ridica copii. Astfel toata lumea ar iesi la o singura poarta usor de administrat si stresul la trafic din zona ar fi mai linistit. Deci repet, mutat staia autobus si dezfintat parcarea public de la ora 7 pana la ora 17. Cine mai parcheaza acollo in timpul respectiv : ridicat masina instantaneu.

    • D-le Walter Born, este o propunere care merită a fi luată în considerare (vă referiți la str. Zimbrului), mai ales că luna aceasta se va dezbate în Consiliul local Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD). Asociația BISTRIȚA CIVICĂ a cerut primăriei să se organizeze o dezbatere publică a PMUD și am primit răspuns că se intenționează organizarea dezbaterii publice PMUD, data, ora și locul urmând a fi anunțate în timp util.
      Cred că nimeni nu vă poate acuza că țineți cu „ursul”. Reacția ursului nu a fost firească după ce am depus proiectul HCL privind asigurarea pazei școlilor, dar după presiunea părinților și evenimentul nefericit produs la CNLR săptămâna trecută, ursul și-a nuanțat opiniile.
      Problema siguranței elevilor și profesorilor este deosebit de importantă și trebuie rezolvată pentru a preveni producerea unor fapte pe care să le regretăm ulterior.
      La Târgoviște s-a introdus paza școlilor de firmă acreditată după ce un elev de 15 ani a fost ucis în incinta unei școli.

  • De ce Primaria Bistrita are nevoie de paza umana si scolile nu? Dl Primar eu asta chiar nu pot sa o inteleg. E vorba de copii vs adulti. Oare care dintre ei au nevoie mai mare de protective si sunt mai predispusi accidentelor ?

    • E simplu, ca la primarie intre foarte multi omeni suparati sa rezolva o problema si ar intri si mai multi si mai suparati daca nu ar fi paza 🙂
      In schimb la scoala intre copii vesel dimineata si ies suparati in fuga 🙂
      Scuze, nu puteam se ma abtin.

    • În 1990 aveam o ședință în primărie, în sala mică de ședințe. Pe hol s-a auzit gălăgie. Tocmai unul dintre șefii de serviciu a intrat în sală, l-am întrebat ce-i cu galăgia de pe hol, mi-a raspuns că este un cetățean care mă caută pe mine, nemulțumit că nu i-am dat locuință (era venit în Bistrița de 2-3 luni); respectivul cetățean a intrat în sediul primăriei cu un topor în mână; între timp a venit poliția și l-a imobilizat. Pentru tentativa de ultraj a fost condamnat la 4 luni de pușcărie, dar pentru că nu aveam pază a putut intra cu toporul.
      Dar dacă în curtea unei școli intră un descreierat, într-o pauză, vă dați seama ce se poate întâmpla?
      Ideea d-lui Crețu cu acces pe bază de cartelă în curtea școlilor trebuie considerata ca o măsură utilă în asigurarea siguranței elevilor și profesorilor. Trebuie gândit modul în care pot intra în incinta școlilor și alte persoane (părinți, colaboratori, etc.).

  • si la sedintele cu parintii sarim turnichetii ?
    sunt copii de clasa zero la care le mai cara parintii ghiozdanele care sunt aproape la fel de mari ca si copilul cu ei cum facem ?
    ii punem sa sara turnichetii?

    cretinul asta de primar se face ca nu intelege.
    scolile nu de turnicheti scumpi si inutili au nevoie, ci de paznici.
    nu mai pumen la socoteala faptul ca dimineata se vor face cozi ca la moaste ca sa-si bage fiecare cartela.

    • la licee ar merge solutia cu cartela, dar la clasele 0-4, unde parintii trebuie sa-si ajute copilul sa care ghiozdanul, nu merge solutia. de multe ori nu poti ridica ghiozdanul de greu ce este. Din pacate, sunt scoli unde stau femeile de serviciu la poarta si se cearta cu parintii care isi ajuta copiii, in timp ce in scoala mizeria e pana in tavan. Trebuie avut in vedere si faptul ca scoala nu e egal cu inchisoarea, iar noi, parintii trebuie sa putem intra , fie sa vb cu dirigintele, fie cu vreun prof. La ora actuala, din exces de zel, sunt scoli unde nu mai ai voie sa intri nici in curtea unitatii de invatamant. Orice solutie s-ar gasi, trebuie aplicata logic, nu prosteste.

  • Uitați-vă la mutrele ăstora din poză, și la titlul afișului din spatele lor…,,o șansă oentru viitor”. O Doamne, ferește-ne pe toți cei de bună credință, opozanți ai superficialității, invidiei, orgoliului, răutății (etc, etc) specifice caracterului ,,omului comunist”. Dacă nu pe noi, măcar pe copiii noștri, pe nepoții noștri, scapă-i Doamne, cum ști TU, de asemenea specimene

  • Primăria este o redută, cucerită când de un partid când de altul. Lupta partidelor nu se rezumă în a oferi o alternativă de bună administrare, ci foarte clar de cucerit reduta. Partidele, nu acceptă că au o funcție de serviciu public, ele vor câștige alegeri, nu să ofere o administrare bazată pe o doctrină sau alta. Acestea, au drept consecință acest tip de dictatură a primarului. El, primarul, nu poate înțelege că are obligația obștească, firească, de-a găsi o cale optimă în interesul comunității. El, dictatorul, nu poate accepta cererile îndreptățite ale părinților. Încolțit, incapabil la o judecată echilibrată, pune în balanță asfaltarea unei străzi, cu siguranța copiilor noștri, în cel mai josnic mod încercă dezbinare. Primarul trebuie să coaguleze comunitatea, nu răzvrătirea celor fără asfalt pe stradă, împotriva celor ce-și iubesc copii.

    • Acesta este cel mai trist lucru, mereu apelăm la ultima soluție, partidele nu își rezervă soluții alternative.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.