Firma de salubritate Urbana, rămasă fără obiectul muncii în Bistriţa-Năsăud după ce a pierdut atât licitaţia pentru serviciul public de salubrizare la nivel judeţean, cât şi cea pentru curăţenia stradală din Bistriţa, demontează punct cu punct pretenţiile operatorului de salubritate Vitalia privind majorarea tarifelor.
Luna trecută, prin intermediul avocatului Daciana Paler Groşan, societatea Urbana a formulat o plângere administrativă prealabilă împotriva unei hotărâri a Asociaţiei de dezvoltare intercomunitară (ADI) pentru gestionarea deşeurilor municipale în judeţul Bstriţa-Năsăud prin care s-a aprobat majorarea tarifelor percepute de Vitalia pentru serviciile de ridicare şi transport a gunoiului, cerându-se revocarea acestei hotărâri întrucât ar fi „netemeinică şi nelegală”.
În plângere, Urbana arată că, în 2013, deşi s-a asociat cu SC Polaris M Holding SRL, a pierdut licitaţia la nivel judeţean câştigată de asocierea dintre societăţile Vitalia Servicii pentru Mediu SA, Bratner Servicii Ecologice SA şi Floricon Salubris SRL cu un „preţ neobişnuit de scăzut, de natură să pună sub semnul întrebării capacitatea asocierii de a executa contractul în parametri calitativi şi cantitativi solicitaţi prin caietul de sarcini”.
Cu o hotărâre apreciată drept netemeinică şi nelegală de către Urbana, la mai puţin de un an de la începerea efectivă a contractului, ADI Deşeuri a aprobat solicitarea Vitalia de modificare a tarifelor pentru „activitatea de precolectare, colectare, transport şi transfer a deşeurilor municipale, inclusiv a deşeurilor toxice periculoase din deşeurile menajere”, decizie care ar fi fost luată cu încălcarea principiilor achiziţiilor publice.
Mai precis, Urbana susţine că Vitalia minte când spune că nu i-a fost comunicat numărul real de locuitori ai judeţului Bistriţa-Năsăud întrucât ar fi existat o clarificarepentru toţi participanţii la licitaţie cu numărul 11 din 09.01.2013 prin care aceştia au primit recomandarea să-şi facă ofertele raportat la 308.739 de locuitori şi nu 317.247 de locuitori cât scria iniţial în caietul de sarcini şi să ţină cont de faptul că, de la agenţii economici va colecta cu 28% mai puţine deşeuri decât fusese estimat în acelaşi document. Mai mult, susţine Urbana, deşi la data licitaţiei se cunoşteau rezultatele recensământului din 2011, documentaţia de atribuire nu a fost contestată. „Atât ofertantul desemnat câţtigător, cât şi ceilalţi participanţi la licitaţie au avut toate datele pentru fundamentarea echilibrată a tarifelor la data licitaţiei”, se arată în plângerea prealabilă.
Un alt motiv invocat de Vitalia pentru creşterea tarifelor a fost cel legat de cheltuielile cu combustibilul, însă Urbana arată că şi aceasta este o minciună întrucât la 31.01.2013 motorina costa 5,97 de lei/litru plus TVA, iar la 01.05.2015 5,66 de lei/litru, înregistrându-se aşadar o scădere.
Documentul mai face referire şi la leasingul operaţional şi alte chirii pentru utilaje, la modificarea procentului de alocare a cheltuielilor indirecte, toate argumente folosite de Vitalia pentru creşterea tarifelor, dar demontate de Urbana punct cu punct pentru a arăta, în final, că „tarifele sunt majorate artificial în scopul acoperirii pierderilor rezultate în urma ofertării tarifelor la licitaţie nejustificat de mici la unele activităţi”.
„Vitalia Servicii pentru Mediu SA nu a luat în calcule o serie de costuri la stabilirea tarifelor pentru unele servicii cu scopul de a obţine un punctaj cât mai mare pentru acestea. A avut însă grijă să prevadă costuri suplimentare în componenţa altor tarife, respectiv în preţul pentru activitatea de precolectare, colectare , transport şi transfer al deşeurilor municipale de la agenţii economici şi instituţii publice, ori conform art. 6 din Normele metodologice din 2007 aprobate prin Ordinul 109/2007, tariful stabilit pentru o anumită activitate specifică serviciului de salubritate trebuie să cuprindă toate cheltuielile generate de executarea acelei activităţi”, se mai menţionează în plângerea prealabilă formulată de Urbana SA.
În replică, ADI Deşeuri răspunde că legalitatea procedurii de atribuire a contractului „nu mai poate fi contestată de vreme ce a expirat orice termen de atac aferent”. „Considerăm că trebuie lămurit în ce măsură petenta (Urbana -n.r.) justifică un interes în condiţiile Legii nr. 554/2004”, adaugă ADI, înţelegându-se prin aceasta că autoritatea contractantă se preface că nu pricepe de ce e deranjată Urbana de majorarea tarifelor aprobată Vitaliei. Şi, ca să arunce pisica în curtea altora, aceeaşi ADI arată că decizia de majorare a fost luată de 48 de primari membri ADI, dintre care 28 au votat „pentru”, 19 „împotrivă”, existând şi o abţinere, astfel îndeplinindu-se cvorumul de prezenţă, precum şi criteriul legat de majoritate. În concluzie, ADI a propus menţinerea hotărârii contestată de Urbana.
Reamintim că ADI Deșeuri a comunicat de curând primăriilor că operatorul Vitalia Servicii pentru Mediu SA cere aprobarea unei noi majorări a tarifelor pentru activitățile de colectare a deșeurilor, de la 6,6 lei la 8,49 lei pentru zona urbană și de la 2,86 lei la 3,23 lei pentru zona rurală.
Primarul Ovidiu Crețu le-a solicitat însă aleșilor locali mandat să voteze în cadrul adunării generale a ADI Deșeuri împotriva modificării tarifelor practicate de Vitalia.
Normal stefan sangeorzan are nevoie de bani de campanie si sa sustina afacerile fiului din irlanda dna sa investigheze cum stau lucrurile
Succes Urbana! Trebuie stopate practicile de ofertare la licitații a unor prețuri de dumping, apoi găsirea de pretexte pentru majorarea tarifelor. Acțiunea aceasta trebuie susținută de toți cetățenii județului întrucât sunt direct afectați, în primul rând la buzunar.
Corect si as mai adauga ca interesele unui anumit grup de persoane au dus la imaginea asta de groapa de gunoi a Bistritei!
Bravo Urbana pentru acest demers, nu mă așteptam să mai fie cineva, oarecum oficial, care să sesizeze și din punct de vedere juridic-administrativ ticăloșia, mafioțeala și nu în ultimul rând disprețul total față de noi cetățenii afișat de VITALIA… Este evident că ce a făcut Vitalia în asocierea și cu alții este foarte foarte aproape de o situație penală, au mânărit licitația ca să o câștige, au majorat apoi prin anexe (formula clasica), colectarea se face mai prost și cu o frecventa mai mica decat cum se facea înainte de către Urbana și nu în ultimul rând prețul practicat pentru persoanele juridice este nejustificat de mare și modul în care se calculează este aberant… Cineva ar trebui să plătească pentru că și-au bătut joc de noi toți, niște gunoaie… p.s. să nu uităm și un alt aspect pe care nu l-a sesizat nicio autoritate până acum și care ține de sănătatea publică. Acele pubele de gunoi semiîngropate nu se transformă de fapt în timp în niște bombe ecologice, în niște focare de infecție în tot orașul și în tot județul?!? nimeni nu se gândește la asta?!?…
Nu e vorba de numarul cetatenilor si nici de deseurile produse anul/cap locuitor. E vorba despre nesimtirea romanului, care refuza sa semneze cu Vitalia si sa-si plateasca gunoaiele. Din cauza asta trebuie majorate tarifele.
vitalia are mari probleme de imagine si ii trage in jos pe actualii politicieni. Pe asta mizeaza si forteaza mana pe final de mandat. Ne-am saturat de ei
Pai nu politicienii iau adus si iau facut castigatori? Acum sa plateasca, eu nu scot nici un ban in plus si mai ales ca serviciile lor sunt sub ori ce critica.
„sudistă” în sensul de fanariotă…
Normal ar fi fost legal sa nu se modifice tarifele 2 ani de la licitatie,dar Vitalia venind cu un pret subestimat aveau mari pierderi si au majorat de trei ori tarifele sa ajunga la pretul cu care trebuia sa vina in oferta.Bravo URBANA nu ai cum pierde in instanta. Vitalia sa plece la MITICI.