Administrația Parcului Național Munții Rodnei a scos la licitație achiziția a 500 de jujee cu colar GPS pentru câinii ciobănești de la cele peste 110 stâne din aria protejată.
”Prin achiziția de jujee cu colar GPS se va asigura stabilirea arealului străbătut de fiecare câine ciobănesc pe durata unui sezon de pășunat, vor fi identificate rasele de câini cu areal mare și cu agresivitate ridicată și vor exista argumente pentru interzicerea acestor rase care nu se încadrează în tiparul câine ciobănesc”, arată Administrația Parcului Național Munții Rodnei care a alocat în acest sens peste 2,5 milioane de lei fără TVA.
De asemenea, informațiile pe care le va obține vor ajuta APNMR să fundamenteze științific reglementarea unui anumit număr de câini pentru fiecare din cele 110 stâne, în funcție de vulnerabilitatea speciilor de faună din acele habitate.
Parcul Național Munții Rodnei este cel mai amenințat parc național din România și din cauza suprapășunatului și supratârlirii cu peste 80.000 de animale domestice, considerate amenințări, dar și presiuni la adresa biodiversității din Munții Rodnei.
Tocmai de aceea, prin proiectul ”Implementarea măsurilor de management pentru conservarea speciilor și bitatelor de interes comunitar din Parcul Național, siturile Natura 2000 Munții Rodnei (ROSCI0125, ROSPA0085) și întărirea capacității administrative de gestionare a biodiversității” s-au alocat bani și pentru monitorizarea câinilor ciobănești.
Nu vreau să critic măsura luată, dar câteva precizări, în cunoștință de cauză, pot să fac. Prima: nici vorbă de suprapășunat. Azi nu sunt nici 50% din numărul de animale, care erau pe munte la pășunt în urmă cu mulți. Doar în cei 16 munți care aparțin de comuna Feldru, incluzând și satul Nepos, păsunau peste 14.000 de ovine, plus vaci, cai. Azi sunt pe munte aproximativ 3000 de oi, fiind munți complet nepășunați. Încă mai merg cu oile pentru subvenție, iar unele stâne nici măcar nu mulg oile, din lipsă de ciobani. Nu intru în detalii, dar an de an merg pe munți din plăcere și știu exact. În rest, e un proiect al celor de la PNMR, de multe milioane de euro, cu montare de garduri electrice, aceste jujee. Nu omul, OM, nici animalele, au distrus arealul, flora, fauna, ci neomul lacom, care taie pădurea, poluează, distruge. În rest, vorbe faine, proiecte pe bani mulți, dar în ritmul ăsta, nu va trece mult timp, iar munții vor fi goi, plini de cioate, garduri electrice și jujee.
Restul câinilor de stână cum sunt monitorizați?
In câteva ore parca văd ca apare unu pe aici cu un comentariu gen “câinii de la stână alungă bieții ursuleți spre zonele locuibile”
Ca de obicei, totul pt bani.Numai minciuni și descurajarea bieților țărani de a mai avea animale.
Experiment de 3 milioane de euro pe câinii de stână care vor avea jujee electronice cu gps.Tare.Dacă le iese ,urmatorul pas va fi montarea jujeelor pe mugetari ca să li se urmarească traseele in timpul progrzmului.Cand merg acasă ,dupa program,cu un singur click se dezactivează.Jujeu= bătălău in alta zonă folclorică.
…daca s ar pune ls bugetari!