Inaugurarea noului Centru Cultural Dacia de pe Bd. Decebal din Bistrița, realizat prin modernizarea clădirii fostului cinema, nu va avea loc deocamdată întrucât constructorul care lucrează la amenajarea lui a greşit atunci când a comandat scaunele, acestea fiind fixe în loc să fie rabatabile. Greşeala a fost însă remediată, iar în mai puţin de două luni se va putea face inaugurarea oficială a noului centru cultural.
„Nu facem niciun fel de inaugurare până când nu sunt puse toate lucrurile la punct şi avem toate autorizaţiile şi avizele de funcţionare. E un centru cultural unde va avea acces foarte multă lume, iar noi nu ne permitem să facem o inaugurare improvizată şi să punem viaţa oamenilor în pericol. Sunt finalizate toate lucrările, inclusiv licitaţia pentru serviciile dea limentaţie publică. Agentul economic care a câştigat licitaţia e şi el în faza finală cu amenajarea cafenelei şi a popcorn-barului care va deservi populaţia. Sunt toate finalizate, mai puţin scaunele. Inaugurarea propriu-zisă va avea loc atunci când totul va fi finalizat şi autorizat”, a spus preşedintele CJ, Radu Moldovan.
Potrivit acestuia, în caietul de sarcini era prevăzut clar că e nevoie de scaune rabatabile. „Explicaţia este că, atunci când a fost ales codul de culori, constructorul a făcut o greşeală că a luat din catalogul producătorului şi tipul de scaun fără să-şi dea seama că e codul de culori pe un alt tip de scaun fix, nu rabatabil. Când au ajuns aici scaunele fixe colegii mei au văzut greşeala, s-au comandat alte scaune, dar durează 30-45 de zile până când vor veni celelalte scaune”, a declarat Radu Moldovan care spune că e foarte mulţumit de felul în care arată Cinema Dacia reabilitat.
Centrul Cultural ”Dacia”, care va fi administrat de Centrul Județean pentru Cultură, va avea o sală de cinema 3D cu 170 de locuri care va purta numele ”Adrian Pintea”, o sală de spectacole cu 330 de locuri care se va numi ”Valeria Peter Predescu” și o sală de repetiții și evenimente. În hol și zona de acces vor funcționa o cafenea și un popcorn-bar, deservite de agenți economici specializați.
Lucrările de 4.762.907 lei din faza a 2-a (Sala A, Sala B şi hol plus dotări) pentru modernizarea clădirii fostului cinematograf Dacia și transformarea ei într-un centru cultural multifuncțional sunt executate de asocierea SC Romco System SRL – SC Audiotech Multimedia Group SRL din București, care a câștigat licitația și etapele de contestații în dauna SC Imobil Dan SRL Bistrița, care a realizat faza 1 a lucrărilor cu circa 1 milion de lei.
Pentru un oras ca Bistrita, Centrul Cultural Dacia trebuia sa ramana in totalitate cinematograf. Pentru o sala de spectacole, era mult mai bine sa fi fost renovata sala Omnia de pe Bulevardul Republicii (fostul cinema 23 August). Aici putea fi construita in prelungirea salii, o anexa pentru scena prevazuta cu toate dependintele necesare (inclusiv o fosa pentru orchestra). Iar sub aspect arhitectural turnul scenei, pentru a se integra in zona, putea fi imaginat astfel incat sa imite un bastion din sistemul de aparare al cetatii. De asemenea, in partea dinspre curte a salii Omnia, putea fi atasat un foaier prevazut si cu spatii pentru garderoba. Parcarea amenajata recent in spatele complexului Sugalete, cu intrare de pe strada Lupeni care sta mai mult goala ar fi reprezentat un avantaj pentru cei ce vin cu masina la spectacole in sala Omnia.
sala Omnia se pare ca apartine unui om de afaceri local, care are muuuulte locatii dobandite de la sindicate, si cred ca acolo nu se pot face investiii, decat private!!!
Asteptam de 25 de ani!!!! in sfarsit o administratie a facut un lucru extraordinar pentru cei care iubesc cinematografia si nu numai.!!!!!!
Numai ca banii nu curg pe râul Bistrita ! Daca ar curge , toate ar fi gata făcute ! Asa trebuie sa își bată capul cineva cum sa rezolve problemele , cu câți bani sunt !
Inaugurarea noului Centru Cultural Dacia, amânată…
Este inca o dovada a incapacitatii administratiei de a duce la bun sfarsit un proiect in termenul stabilit.
Exact ca si la colegiul Liviu Rebreanu.
Termenul este Septembrie 2016 ! Ce fain e sa fii PNL ist și sa scrii fără sa știi ! :)))))) Sau ști bine , dar te prefaci ca nu ști ! Și te cheamă Munthiu sau Florean , tot aia ! :)))))))
I-ai recunoscut pe ăștia ? Toate comentariile împotrivă sunt ale lor ! La începutul campaniei se semnau , acum preferă anonimatul ! :))))))))))
Termenul de finalizare este 13.12.2016 si trebuie sa apreciati ca in cel mult doua luni, cu 5 inainte de termenul final ve-ti putea vedea filme 3D la o calitate Sony.
Sub actuala administratie, traim in epoca improvizatiilor si a proiectelor gresite. S-a intamplat cu biblioteca judeteana, care a fost mutata in pripa intr-o cladire amenajata sa gazduiasca un muzeu de arta religioasa, dupa care s-a constatat ca spatiul este insuficient si ulterior a fost improvizata o cladire anexa in curtea bibliotecii. La fel si in cazul Cinematografului Dacia, in loc sa construiasca de la inceput ceva nou, acesti lideri mediocri se chinuie de ani de zile sa desfiinteze singurul cinematograf din judet, transformand sala mare intr-un fel de impovizatie pentru spectacole folclorice desi aceasta nu dispunea de scena, fiind necesare tot felul de improvizatii costisitoare in reconfigurarea salii. Cat despre proiectele gresite, s-a intrecut orice limita. Cel mai de pomina exemplu este la campusul CNLR, unde refacerea proiectului a dus la intarzierea lucrarilor soldata cu o pierdere de 3,5 milioane de euro fonduri europene. Si la strandul Codrisor lucrarile de reabilitare au fost sistate din cauza proiectului gresit. Pana si la muzeul judetean, aflat in plin proces de amenajare si reabilitare cu fonduri norvegiene, s-a constatat in perioada de implementare a proiectului, existenta unor disfuncționalități și lucrări neprevăzute în doecumentația tehnică inițială, fiind necesare alocari de la bugetul județului pentru lucrări suplimentare. Evident, de greseli de proiectare nu a scapat nici „Centrul Cultural Dacia”, comandat scaunele, fiind comandate scaune fixe în loc de rabatabile. Si daca daca tot a fost sacrificat Cinematograful Dacia, transformandu-l mai curand intr-un fel de „Camin Cultural” pentru spectacole folclorice, ar fi mai bine ca la etaj in locul cabinelor de proiectie sa fie amenajate birouri in care sa se mute cu totul Centrul Judetean de Cultura Bistrita-Nasaud.
Du-te PNL ist-ule la culcare ! Voi nu ați făcut nimic , ați sabotat doar orice proiect . Acum va bucurați ca nu e gata , ca sa aveti ce da din gură ! Vai de mama voastră !
Rabatate sau nu scaunele din poza de articol nu reprezinta niste scaunede cima a anilor 2016-2020. Cei care au fost o singura data la un cinema adevarat stiu despre ce e vorba, ca sa nu spun ca anul acesta cam toate cinemaurile care s-au inaugurat sunt 4dx. Cei ce au „gestionat” acest proiect e clar ca ori nu au mai facut in viata lor asa ceva. ori chiar nu se pricep, dar au fost „compatibili.”
Vor fi scaune moderne. In poza sunt foar cu titlu informativ.
Hai să mai lăsăm răutățile deoparte şi să fim mulțumiți de faptul că după atâția ani, cineva s-a gândit să ne reabiliteze cinematograful. Felicitări!!!
Mihai,nu-l mai linge atata in …… pe Radu Moldovan,ca are cine….
La inceputul anilor ’80,complexul cinematografic ‘Dacia’ era fala Bistritei,fiind un centru cu trei sali de vizionare,al doilea din tara ,de amploarea respectiva.Reprezenta bucuria cinefililor ,prin varietatea productiilor cinematografice si era un bun prilej de culturalizare si
socializare.Devenise un obicei constant pentru bistriteni,mersul la cinema si spectacolul cinematografic. Cinemateca aducea filme,actori si regizori de notorietate,iar salile erau mereu pline,un abonament la cinemateca fiind un privilegiu ravnit,intr-o epoca terna.
Filmele erau prezentate de cineasti sau cinefili,spre deliciul spectatorilor,eleganti si interesati.Atmosfera de eveniment cinematografic era prezenta si fasta.
Fiind direct implicat in organizarea acestor evenimente,le simt lipsa dupa 30 de ani.
Cred ,ca niste profesionisti ar fi putut pastra destinatia exclusiva,pentru spectacolul cinematografic de tinuta.Restul e istorie….
cu simpatie, PCT