Cea de a 19-a ediție a Seminarului de Medicină și Teologie, organizat anual la Bistrița, are loc luni 25 mai. Anul acesta lucrările se vor desfășura exclusiv online. Conferențiarii vor putea fi urmăriți la adresa http://ot.ubbcluj.ro/bioetica-2020.
Tema ediției din acest an, în context cu situația generată de noul coronavirus, se referă la provocările medicale, teologice, sociale și culturale, întâlnite în contextul marilor epidemii.
Prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, inițiatorul și principalul organizator al simpozionului, spune că la baza problemelor actuale se află o criză de ordin spiritual: ”Realitatea ne arată că problemele cu care se confruntă omenirea, lumea în care trăim, reclamă în mod obligatoriu recursul la etică și morală. Dacă primul factor îl constituie criza profundă pe care o traversează omenirea, cel de-al doilea reprezintă resurgența religiei la scară planetară. Nu în ultimul rând, este vorba de viața reală cu numeroasele ei probleme și aspecte, ce vizează guvernanța globală, ocrotirea mediului înconjurător, dar și comportamentul față de semeni, în diversele lui circumstanțe, precum cele medicale, politice, sau de afaceri. Și atunci putem admite că lumea are o problemă a îngrijirilor de sănătate, o problemă socială, o problemă ecologică, o problemă politică, o problemă de securitate globală și multe altele, iar soluționarea lor depinde în mare măsură de modul în care este percepută problema morală, care în acest fel devine problema proeminentă a lumii noastre și care, trebuie să recuoaștem, depinde în mare măsură de problema spirituală”.
”Sigur, nu numai etica medicală se clatină din cauza hărțuirii științifice, tehnice și economice. Turbulențe etice datorate progresului sunt semnalate în aproape toate domeniile de activitate, iar vremurile pe care le trăim sunt marcate de criză – adică o situație de neclaritate și incertitudini în care totul depinde de puterea de a distinge și a judeca evenimentele și evoluția lor. Un lucru este sigur: crizele nu pot fi evitate! A le nega, de frică sau revoltă, este o atitudine care nu ajută la nimic. Iată de ce, o discuție mai largă pe această temă, înseamnă atât o formă de recunoaștere a frământărilor oamenilor, cât și faptul că înțelepciunea umană este limitată și are nevoie să fie călăuzită de înțelepciunea lui Dumnezeu”, a spus el la Radio Renașterea.
Vezi aici invitații și programul complet al lucrărilor
Seminarul internațional de Medicină și Teologie este organizat de Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Vadului, Feleacului şi Clujului, Facultatea de Teologie Ortodoxă UBB Cluj-Napoca, Asociația Medicală Română, filiala Bistrița-Năsăud, Centrul de Bioetică UBB Cluj-Napoca și Societatea Română de Bioetică.
Felicitari organizatorilor ?
Felicitari organizatorilor !
Pandemia COVID-19 a transformat aproape fiecare element comportamental din viața noastră. Cele mai afectate sunt evenimentele sociale, culturale și sportive. Nu au scăpat de restrictii nici manifestările stiintifice precum congrese, conferințe sau simpozioane. Printre acestea se numără inclusiv Seminarul de Medicină şi Teologie al Facultăţii de Teologie Ortodoxă Cluj-Napoca ajuns la a XIX-a ediţie, care debutează luni in format online.
Cu toate dezavantajele lor, conferințele online sunt mai mult decât o simplă soluție temporară în fața unei pandemii globale, ele tind să devină tot mai mult un mijloc accesibil pentru astfel de manifestări stiintifice. Pe măsură ce munca la distanță și socializarea online se generalizează , la fel cresc și beneficiile conferințelor virtuale. Singurul lucru care nu poate fi organizat online este banchetul de la încheierea manifestării respective. O anecdotă spune că cineva fiind invitat odată la un congres international, neputând să participe a transmis comitetului de organizare următorul mesaj: „Regret, nu pot participa la banchet. Când e vorba de congres, nu prezintă interes”.