În România a fost declarată epidemie de gripă deoarece au fost înregistrate trei săptămâni epidemice consecutive şi sunt 61 de decese din cauza virusului gripal.
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a spus că ”nu ne confruntăm cu un virus gripal mai sever faţă de sezonul precedent, ci că diferenţa faţă de sezonul precedent este că s-a înregistrat un număr mai mare de cazuri confirmate clinic. Din fericire, această gripă este datorată unei tulpini care are forme uşoare şi medii de manifestare, tulpină inclusă în vaccinul achiziţonat de către Ministerul Sănătăţi şi în vaccinurile existente în România”. Ea a spus că este vorba despre o ”extindere regională în zona de sud a ţării” şi de focare sporadice în celelate regiuni.
Specialiştii estimează că această circulaţie intensă a virusului se va menţine inclusiv în luna februarie, precizând că monitorizarea cazurlor de gripă va continua până în luna mai.
Potrivit ministrului Sănătăţii, 1.287.250 de persoane au fost vaccinate până marţi cu serul achiziţionat de Ministerul Sănătăţii, fiind comandate 30.000 de doze suplimentare de vacin, care începând de joi vor fi distribuite în ţară, la DSP-urile care au solicitat suplimentarea.
Ministerul Sănătății solicită „limitarea accesului vizitatorilor în mod real în toate unităţile sanitare”, în special în secţiile cu risc, dar şi refacerea stocurilor de antivirale.
Nu se pune problema instituirii carantinei la acest moment în România din cauza ciculaţiei virusului gripal, a anunţat directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, precizând că aceasta este o măsură luată în situaţii extreme.
Ministrul Sănătății a precizat că decizii de suspendare a orelor de curs pe o perioadă limitată de timp se vor aplica punctual (n.r. – în perioada 2-10 februarie este vacanță intersemestrială).
Ministerul informează că este necesar ca populația să aplice cu rigurozitate recomandările specialiștilor pentru evitarea îmbolnăvirilor şi a răspândirii virusului gripal: consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare; izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei; respectarea etichetei măsurilor igienico-sanitare în cazul tusei și strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului); igiena adecvată a mâniilor, în vederea reducerii răspândirii virusului; purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mănuși, halate) de către vizitatori și personalul medical; continuarea vaccinării antigripale.
În această perioadă, Ministerul Sănătății a transmis unităților spitalicești un set de măsuri suplimentare: refacerea urgentă a stocurilor de antivirale de către spitalele care internează cazuri de infecții respiratorii acute; instituirea terapiei antivirale imediat dupa internare la toți pacienții care prezintă tablou clinic compatibil cu gripa – febra și tuse, respectiv cu gripa severa (SARI) – febra, tuse și dispnee, cu debut în ultimele 10 zile, fără a aștepta rezultatul de laborator; instituirea tratamentului profilactic cu antivirale la contactul pacienților internați: inițial pacienți din același salon și personalul care îi ingrijește, chiar dacă au fost vaccinați cu minimum 2 săptămâni înainte; vaccinarea urgentă a personalului nevaccinat; refacerea urgentă a stocurilor de echipament de protecție și utilizarea corespunzătoare a acestuia; refacerea urgentă a stocurilor de antiseptice și dezinfectante, pentru o igiena riguroasă a mâinilor și a suprafețelor; transferul imediat al cazurilor cu tablou clinic compatibil cu gripa/gripa severa (SARI) în spitalul/secția de boli infecțioase. În caz de supra-aglomerare a acestuia/acesteia se vor asigura condiții de izolare pe secția de origine sau într-o altă secție, cu personal dedicat.
Șefa Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, dr. Anca Andrițoiu, a precizat că în ultima săptămână s-au înregistrat în județ 11 cazuri de gripă, în total 16 cazuri în acest sezon.
”Din fericire sunt cazuri ușoare, au fost diagnosticate de medicii de familie și nu a fost nevoie de internare. Vom primi în această săptămână o suplimentare la vaccinul antigripal, așa cum am fost informați de către Ministerul Sănătății, și vom da acest vaccin medicilor de familie în funcție de solicitări. Acest vaccin este pentru persoanele aflate la risc. Celelalte persoane dacă doresc să se imunizeze ar trebui să o facă prin intermediul farmaciilor, care iau vaccinul de la furnizori. Nu pot să-și facă stocuri mari, vaccinul se schimbă de la un sezon la altul, nu mai este valabil cel de anul acesta anul viitor, dar pot să comande pentru cei care doresc. N-a fost cazul să suspendăm activități la școli, colaborăm cu ISJ, am transmis toate măsurile, ei ne înștiințează în fiecare zi și deocamdată situația este sub control și nu se impune suspendarea activității. 14.600 de doze de vaccin au venit anul acesta și au fost epuizate toate prin medicii de familie, s-au dat și personalului medical”, a spus Anca Andrițoiu.
Sănătate multă şi însănătoşire grabnică celor gripaţi şi Doamne TE ROG, fereşte-i pe ceilalţi conjudeţeni !!
si eu ce sa fac?
sa te vaccinezi 🙂
ar fi minunat sa se gripeze tot parlamentul si sa moara toti pe acolo, pe capete… doamne, da gripa pe ei!!
Deci… Motivul cum zicea un deștept prin media televizată e ca nu ne-am vaccinat . Pei… lobiul companiilor farma funcționează. Plus intreb doar ? : cine poate garanta cu ce te injectezi, si ce efecte are. Ca de răspuns când se întâmplă magareata am vazut deja ca nu e tras nimeni la raspundere nicăieri pe mapamond. Si ghici cine suferă „fraierul”. Iar despre afaceriile industriei farma… INFORMATIVA nu credeti toți „CORMORANI” care fac baie in piscina. Despre gripă si decese e alta poveste … MODUL DE VIAȚĂ numit generic. ( afecțiunile gripei si modul de manifestare au la bază mulții, mulții factorii care afecteaza sistemul imunitar, unde industriile si politica mondială se intalnesc într-un mod invizibil dar simtibil )
AM GASIT SOLUTIA DE A FI SIGUR CA NU MORI DE GRIPA IN ROMANIA
…
PLECI DIN TARA….
Glumim, glumim, dar treaba e ”groasă”, peste 55 de oameni au murit și suntem abia în a treia săptămână de când s-a declanșat gripa. Credeți ce vreți fiecare în legătură cu vaccinarea, dar eu de 14 ani mă supun fiicei mele care mă vaccinează din 2005, de când s-a născut nepoțica mea, iar eu trebuia să stau cu ea în timpul cât copiii mei erau la serviciu, eu fiind deja în pensie. La fel și soția mea, și nici unul dintre noi nu ne-am îmbolnăvit de gripă în acești 14 ani. Adevărul este că în fiecare toamnă ne vaccina fiica noastră, asistentă medicală, când apărea vaccinul, de obicei în a doua parte a lunii octombrie sau începutul lunii noiembrie. Acum am 75 de ani și aproape două luni. Nu am nici un interes să fac reclamă industriei farmaceutice și nici vreunui partid care s-a perindat pe la conducerea țării. Vă mai spun ceva, vaccinul pregătește rezistența organismului abia după trei săptămâni de la administrare și are un efect valabil de apărare timp de 4-6 luni. Epidemia de gripă de obicei nu ține atât timp.
sa platesti asigurari de sanatate jumate din viata ca sa afli dupa aceea ca cel mai bun doctor esti…tu!
Da.E trist ca se moare de gripa.Dar alerta,agitatia mi se pare uneori exagerata.Se moare in accidente de masina .Exista chiar multi morti si nu este alerta nationala ,masuri,exigente vizavi de cum se conduce,de starea soferilor,masinilor,drumurilor.
Daca inchid benzinariile scad accidentele de masina la zero pe cand cu virusul…mori cu el!