Actualitate

A început bătălia pe puţinele posturi vacante din învăţământul bistriţean

Candidaţi mulţi, posturi puţine în învăţământul bistriţean. Aproape jumătate dintre profesorii care au susţinut examenul de titularizare anul acesta au luat medii peste 7, dar mulţi nu au posturi pe care să se angajeze. Numărul copiilor scade de la un an la altul şi chiar profesorii cu zece la titularizare sunt obligaţi să facă naveta la ţară în mai multe localităţi pentru a avea normă completă.

Vineri s-a consumat o primă etapă din procesul de ocupare a posturilor vacante din şcolile şi grădiniţele judeţului Bistriţa-Năsăud, iar luni va urma încă una.

Inspectorul de resurse umane Dorel Cosic ne-a spus că nu sunt posturi titularizabile la Informatică, Fizică, Chimie, Geografie. „La învăţătoare şi educatoare a fost cea mai mare concurenţă, dar posturile titularizabile nu sunt foarte multe, în jur de 14-15 posturi atât la educatoare, cât şi la învăţătoare, iar la concurs au participat în jur de 150 -160 de candidaţi”, a declarat Dorel Cosic.  

Majoritatea posturilor sunt la ţară, iar cei care au obţinut note peste 7 la examenul de titularizare nu au ezitat să le ocupe în speranţa că se vor putea detaşa în momentul în care se va vacanta un post la oraş. Puţini dintre cei cu care am stat de vorbă au luat în calcul varianta recalificării sau orientării spre alt domeniu, deşi toţi se plâng de salariile mici şi de faptul că pe navetă sunt obligaţi să dea, de regulă, între 20 şi 25% dintr-un salariu care nu e mai mare de o mie de lei în cazul unui debutant.

Am discutat despre criza de posturi şi cu inspectorul general-adjunct Mihai Mureşan. Iată ce ne-a declarat: “Inclusiv în data de 12 august vom face repartizarea pe posturile care există a tuturor candidaţilor care au obţinut minim 7 la proba scrisă şi tot atât la inspecţia la clasă sau la proba practică. După asta, pe ceea ce va rămâne, în data de 14 august e programată o şedinţă publică pentru acele persoane care au luat la scris minim 5 la inspecţia la clasă sau probe practice, inclusive la proba scrisă. După ce se vor derula aceste etape, efectiv vom face din nou o inventariere a tuturor posturilor sau fracţiunilor de catedre care vor rămâne să vedem dacă în cadrul acestor operaţiuni de detaşare care urmează se va mai acoperi în momentul acela din ceea ce e acum în aplicaţie. În consecinţă, eu cred că tot ce va rămâne neocupat până la data începerii noului an şcolar ar fi posibil – nu pot să spun cu certitudine acum pentru că nu avem o adresă din partea Ministerului – dar eu bănuiesc că s-ar putea întâmpla ce s-a întâmplat anul trecut. Dacă vă aduceţi aminte, în 17 septembrie a venit un ordin de ministru care preciza că tot ce a rămas neocupat la data respectivă, directorii aveau posibilitatea să organizeze propriul concurs pentru a le acoperi sau să le distribuie celorlaţi profesori la plata cu ora”, a spus el.

Mihai Mureşan a recunoscut la rândul lui că sunt discipline fără posturi titularizabile. “În momentul de faţă, sunt discipline la care nu există posturi în aplicaţie pe care candidaţii să se poată titulariza. Aceasta este situaţia de moment. Vom vedea ce se va întâmpla pe parcurs după ce se vor consuma aceste etape. E posibil să rămână oameni fără catedre”, a spus Mihai Mureşan care a amintit că sunt peste 500 de locuri rămase libere în licee în clasa a IX-a, iar dacă acestea nu vor fi ocupate, e exclus ca profesorii să aibă unde preda.

Reamintim că la concursul de titularizare s-au înscris 742 de candidaţi şi s-au prezentat 678. Un număr de 52 de candidaţi s-au retras din examen. La nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud sunt disponibile 964 de posturi, din care 529 complete şi 435 incomplete.

Cristiana Sabău

ocupare posturi 4 ocupare posturi 3 ocupare posturi 2 ocupare posturi 5

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS