Actualitate

A început Festivalul ”Nunta Zamfirei”, ”una dintre emblemele Bistriței” (FOTO-VIDEO)

A 24-a ediție a Festivalului internațional de folclor ”Nunta Zamfirei” a început vineri la Bistrița, pe pietonalul Liviu Rebreanu. La acest eveniment participă delegații din 24 de țări, iar programul din acest an cuprinde și o gală a premiilor IGF Gold Stars.

Programul primei zile: Deschiderea festivă, Tablou muzical coregrafic, Gala folclorului românesc cu ansamblurile ”Cununa de pe Someș” din Bistrița, ”Meseșul” din Zalău, ”Doruri Sătmărene” din Satu Mare, ”Călușarii” din Olt și Gala folclorului internațional cu ansamblurile ”Nikomedia halk danslari top gsk” din Turcia, ”Vilnius University Song and Dance Ensemble” din Lituania, ”Quahuitl Ballet Folklórico de Saltillo” din Mexic, ”Rzpit Świniarsko Chelmiec” din Polonia, ”Roudelet felibren” din Franța, ”Ballet Folclórico de Padre las Casas” din Chile, ”College Dance Ho Chi Minh” din Vietnam, ”Zenon Kolobych Folk Ensemble Gorytsvit” din Ucraina, ”Speelschaar Ossaart Sint Niklaas” din Belgia, ”Sveti Đorđe Folklorni ansambl” din Serbia, ”Tsu-Flying Georgians Kazbeguri” din Georgia.

”Festivalul ”Nunta Zamfirei” este una dintre emblemele municipiului Bistrița, alături de Biserica Evanghelică sau Casa cu Lei, este un festival care ne definește. S-a statuat ca un element esențial și definitoriu al orașului. Nicăieri în România și chiar într-o bună parte a Europei nu se întâmplă o acțiune de asemenea anvergură a folclorului internațional. La ”Nunta Zamfirei” au dansat, de-a lungul anilor, mii de oameni din toată lumea, nu cred că există o propagandă mai bună pentru oraș. Festivalul aduce folclor pe viu din toată lumea și promovează folclorul autentic românesc. Eu particip cu această cămeșă tărănească și cu tricolorul pentru a 12-a oară”, a spus primarul Ovidiu Crețu la festivitatea de deschidere.

În continuare:

Sâmbătă 27 iulie

Ora 10.00

Adunare Generală informativă I.G.F.

Ora 11.00

Întâlnire cu Asociația Națională de folclor din România și conducătorii de formații

Ora 17.00

Deschiderea expoziției de artă populară la Galeria „Casa cu Lei”

Ora 18.00

Ziua târgului de artă populară (zona pietonală)

Expun artiști din România și din țările invitate

Ora 19.00

Concert extraordinar susținut de ansamblurile folclorice din Ucraina, Lituania, Vietnam, Polonia, Franța, Chile, Mexic (scena din zona pietonală)

Duminică 28 iulie

Ora 20.00

Ziua Uniunii Mondiale de Folclor I.G.F.

Tablou muzical coregrafic

Invitați speciali: conducătorii federațiilor naționale, membre I.G.F. din Franța, Italia, Serbia, Lituania, Polonia, Vietnam, Elveția, Israel, Bulgaria, Cipru, Croația, Slovacia, Belarus, Cehia, Spania, România

Concert extraordinar cu participarea tuturor ansamblurilor folclorice participante în festival (scena din zona pietonală)

Luni 29 iulie

Ora 10.00

Program de evenimente care se vor desfășura în Piața Centrală cu prilejul Zilei Imnului Național al României

Ora 11.00

Primire oficială la Primăria Municipiului Bistrița

Ora 19.00

Ziua Premiilor I.G.F. Gold Star (ex. Oscar în folclor)

Ceremonial de acordare a premiilor unor personalități ale culturii populare din Bulgaria, Italia, Israel, Lituania, Polonia, Serbia, Spania

Concert extraordinar susținut de ansambluri folclorice din Belgia, Serbia, Turcia, Panama, Georgia (scena din zona pietonală)

Concert Deniz Derin (Turcia), Marialuigia Martino (Italia), grupul de pop-opera Distinto, fanfarele din Bistrița și Csorvas (Ungaria).

Marți 30 iulie

Ora 20.00

Gala festivalului internațional de folclor „Nunta Zamfirei” – participă toate ansamblurile folclorice (scena din zona pietonală).

Ediția 2019 a Festivalului internațional de folclor ”Nunta Zamfirei” va fi și ultima. ”Este ediţia cu numărul 24 şi avem reprezentanţi din 24 de ţări, 14 ansambluri vor evolua pe scenă şi vom avea delegaţii din alte 10 ţări. Vor fi ansambluri din Turcia, Lituania, Mexic, Polonia, Franţa, Chile, Vietnam, Ucraina, Georgia, Panama, Serbia, care vor evolua în aceste zile în centrul Bistriţei, dar vor participa şi la Târgul de artă populară. Vă aşteptăm în fiecare seară la scenă pentru a ne putea bucura împreună de tradiţiile internaţionale. Ani la rând acest festival a avut menirea de a-i aduce pe oameni mai aproape. Cred că se schimbă optica spectacolelor şi nu cred că trebuie să impunem noi o modalitate de lucru. Acum cred că este momentul să vină tineretul şi să gândească altceva. Cred că Festivalul ”Nunta Zamfirei” şi-a încheiat menirea, această ediţie a 24-a fiind o încununare a activităţilor. ”Nunta Zamfirei” sunt convins că va rămâne în memoria bistriţenilor la fel ca şi celebra poezie a lui George Coşbuc”, spune directorul Centrului Cultural Municipal, Dorel Cosma.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS