Programul ”Rabla pentru sobe”, prin care locuitorii din zonele montane pot primi până la 10.000 de lei să-și înlocuiască sobele vechi cu altele eficiente energetic, a început. Din Bistrița-Năsăud sunt eligibile să depună proiecte orașele Năsăud și Sângeorz-Băi, respectiv 34 de comune.
Programul Rabla pentru sobe este o inițiativă destinată să sprijine gospodăriile din zonele montane pentru înlocuirea sobelor vechi, poluante și ineficiente, cu sisteme de încălzire moderne, care respectă standardele de mediu și eficiență energetică. Programul este gestionat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și vine pentru a ajuta la îmbunătățirea calității aerului și a crește eficiența energetică a locuințelor.
Sprijinul financiar oferit prin acest program acoperă 70% din valoarea noii sobe, dar nu va depăși suma de 10.000 de lei. Asta înseamnă că persoanele care doresc să beneficieze de ajutorul financiar trebuie să fie proprietari ai locuințelor din zonele montane eligibile și să predea soba veche pentru a fi casată, contribuind astfel direct la reducerea poluării atmosferice.
Programul se adresează locuitorilor din 27 de județe montane care pot primi finanțări pentru echipamente eficiente din punct de vedere energetic. Sunt vizate 50.000 de sobe, fiecare dintre acestea cu un cost maxim de 10.000 de lei. În acest moment, aproape 1000 de primării sunt eligibile, 37 din Bistrița-Năsăud.
Este vorba de primăriile din Năsăud și Sângeorz-Băi, respectiv din Bistrița Bârgăului. Căianu Mic, Cetate, Ciceu Giurgești, Coșbuc, Dumitrița, Feldru, Ilva Mare, Ilva Mică, Josenii Bârgăului, Leșu, Livezile, Lunca Ilvei, Maieru, Măgura Ilvei, Monor, Negrilești, Nușeni, Parva, Poiana Ilvei, Prundu Bârgăului, Rebra, Rebrișoara, Rodna, Romuli, Runcu Salvei, Salva, Spermezeu, Șanț, Șieu, Șieuț, Târlițua, Telciu, Tiha Bârgăului și Zagra.
Până la 11 aprilie primăriile se pot înscrie în program, iar oamenii vor înscrie direct la primăriile de care aparțin pentru a primi ajutorul de cel mult 70% din totalul prețului noii sobe, restul fiind contribuția proprie a beneficiarului.
Fiecare primărie din localitățile din zona montană vor primi o finanțare de până la 560.000 de lei.
Proiectele vor putea fi depuse de primării prin intermediul aplicației informatice, puse la dispoziție de AFM, până la data de 11 aprilie 2025, ora 23:59.
Sunt eligibile următoarele:
- aparatele pentru încălzirea locuințelor, alimentate cu combustibil solid sub forma lemnelor pentru foc, a peleților și a brichetelor, respectiv sobe, termosobe, șeminee, termoșeminee;
- coșul de fum ceramic sau metalic cu perete dublu, însoțit de certificat de garanție și declarație de performanță;
- serviciile de instalare și montaj pentru aparatul de încălzire și coșul de fum.
Actele necesare pentru înscrierea în programul „Rabla pentru sobe”
Persoanele care au sobe vechi pot și se află în localitățile eligibile trebuie să transmită următoarele documente la primărie:
- actul de identitate al solicitantului de finanțare, valabil la data depunerii cererii de finanțare la UAT delegat;
- cerere de finanțare;
- certificatul de atestare fiscală privind obligațiile de plată către bugetul de stat, emis pe numele solicitantului de finanțare, în termen de valabilitate la data depunerii cererii de finanțare la UAT delegat;
- certificatul de atestare fiscală privind impozitele și taxele locale și alte venituri ale bugetului local, emis pe numele solicitantului de finanțare de către autoritatea publică locală în a cărei rază teritorială își are domiciliul, în termen de valabilitate la data depunerii cererii de finanțare la UAT delegat;
- extras de carte funciară, nu mai vechi de 60 de zile la data depunerii cererii de finanțare la UAT delegat, din care să rezulte dreptul de proprietate al solicitantului de finanțare asupra imobilului;
- declarația pe propria răspundere a solicitantului de finanțare din care să reiasă că nu este condamnat pentru infracțiuni împotriva mediului, prin hotărâre judecătorească definitivă;
- acordul coproprietarilor privind participarea în cadrul programului, în situația în care imobilul este deținut în coproprietate.
Totodată, beneficiarii trebuie să știe că instalarea se face doar de firme autorizate, iar facturile și documentele justificative trebuie să fie trimise către primărie.
Etapa 5 include decontarea și raportarea. Primăria verifică documentele și virează fondurile către beneficiari, trimite raportul de finalizare către AFM, iar AFM monitorizează implementarea și verificarea respectării condițiilor.
Primăriile care nu respectă obligațiile contractuale poate să fie obligată de către AFM să returneze sumele, finanțarea fiind retrasă.
Eu nu înțeleg de ce programele Rabla pentru sobe sau Rabla pentru tractoare pot demara fără a avea bugetul AFM aprobat și fără dezvoltarea unei aplicații informatice iar Rabla pentru autoturisme nu poate!?