Actualitate

A început sărbătoarea ”Coșbuc 150”. ”Un moment de neuitat”. Ce l-a impresionat pe Nicolae Manolescu

(FOTO) La Biblioteca Județeană ”George Coșbuc” Bistrița au început manifestările jubiliare dedicate împlinirii a 150 de ani de la nașterea ”poetului țărănimii” George Coșbuc. Colocviul ”Întâlnirile României literare”, la care a luat parte întreg colectivul de redacție în frunte cu directorul revistei, președintele Uniunii Scriitorilor din România, criticul și istoricul literar Nicolae Manolescu (76 de ani), a fost primul eveniment din seria ”Coșbuc 150”.

1-simpozion-manolescu-cosbuc 2-simpozion-manolescu-cosbuc 3-simpozion-manolescu-cosbuc 4-simpozion-manolescu-cosbuc

Alături de Nicolae Manolescu, la Bistrița au venit Gabriel Chifu – director executiv, Răzvan Voncu – redactor șef, Sorin Lavric, Simona Vasilache – redactori, Daniel Cristea-Enache – redactor asociat, Alex Ștefănescu, Mihai Zamfir, Gabriel Dimisianu. ”Clasicii și literatura națională” și ”Modelul Coșbuc” au fost câteva dintre temele abordate în cadrul colocviului.

5-ioan-pintea-simpozion-manolescu-cosbuc 6-nicolae-manolescu-simpozion-manolescu-cosbuc 7-simpozion-manolescu-cosbuc 8-simpozion-manolescu-cosbuc

”Este un moment de neuitat, un moment foarte important pentru Bistrița, pentru Biblioteca Județeană, că avem aici întreaga redacție a ”României literare”, în frunte cu domnul Nicolae Manolescu. Așa o echipă puternică nu a fost până acum la Bistrița. Îi cunoaștem pe toți, le știm textele, cărțile. Este o bucurie foarte mare că sunt toți zilele acestea la Bistrița. Mulți am crescut cultural pe textele domnului Nicolae Manolescu și ale colegilor săi de la ”România literară”, ai cărei susținători suntem. Este o revistă care i-a publicat pe bistrițeni și care este apropiată de bistrițeni”, a spus directorul Bibliotecii Județene, Ioan Pintea.

”Suntem părtași la un eveniment istoric. Este pentru prima dată când întreg colectivul celei mai importante reviste de literatură din țară poposește la Bistrița, pentru o întâlnire de suflet. Este un semn de prețuire pentru spiritualitatea acestui ținut, pentru ce înseamnă George Coșbuc în literatură, o onoare pentru noi. Au început șase zile de manifestări deosebite dedicate marelui poet, care după Mihai Eminescu a venit cu un alt gen de poezie și a lăsat o amprentă puternică. Chiar dacă astăzi nu-și mai găsește locul în multe manuale, George Coșbuc rămâne un simbol pentru acest neam. Încercăm prin aceste manifestări să aducem un omagiu acestui simbol care va dăinui peste timp. Biblioteca Județeană a editat 12 titluri de carte care vorbesc despre Coșbuc și opera sa, care îl aduc pe Coșbuc în actualitate și care demonstrează că este foarte actual, deși pe nedrept de multe ori este dat deoparte”, a afirmat vicepreședintele Consiliului Județean, Alexandru Pugna.

”Am fost foarte impresionat de Biblioteca Județeană, pe care am vizitat-o pe îndelete. Mi se pare un lucru extraordinar că există o astfel de bibliotecă, de obicei dispar, ca și librăriile. E o idee greșită că lumea nu mai citește, eu zic că ideea vine în primul rând de la niște sinucigași care se numesc editori, dacă stai să-i asculți nimeni nu citește, nu se vinde nimic. Scoți cărți, se citesc. Multă lume, ca și mine de altfel, nu poate citi pe telefoane mobile sau tablete. Nu mă văd citind ”Război și pace” pe telefon. Singura modalitate de supraviețuire a culturii scrise sunt revistele. Ce cultură vezi acum? Manelistul s-a căsătorit cu o manelistă, o cântăreață are alt iubit. Asta e cultura română. O subcultură crasă. Mă bucur că aici George Coșbuc este prețuit, însă astfel de lucruri se întâmplă ici și colo. Să nu faci nimic e foarte îndestulător în multe părți. Dacă faci ceva te ia DNA, așa că mai bine nu faci nimic. Sigur, aș vrea să văd câți elevi de clasele V sau VI știu ceva despre Coșbuc. ”Cine o fi și bătrânul ăsta de 150 de ani?”. Nu cred că e cazul aici, unde se fac astfel de manifestări. ”România literară” va avea în numărul viitor multe materiale dedicate lui Coșbuc. Cum să-i faci pe copii să citească George Coșbuc? E nevoie de ceva gen Biblioteca școlarului, o vom face noi la Uniune”, a spus, printre altele, Nicolae Manolescu.

9-pugna-simpozion-manolescu-cosbuc 10-nicolae-manolescu-simpozion-manolescu-cosbuc 11-simpozion-manolescu-cosbuc 12-simpozion-manolescu-cosbuc

Manifestările ”Coșbuc 150” continuă vineri 16 septembrie, ora 11.00, cu un simpozion la Centrul Cultural Dacia: ”George Coșbuc ieri, azi, mâine – viața și opera”. Nu vor lipsi lansările de carte, recitalul poeților invitați. Totodată, va putea fi vizionat filmul ”George Coșbuc, cântărețul pământului românesc” (1966, Arhiva Națională de Filme)

Sunt invitați: vicepremierul Vasile Sebastian Dâncu, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, IPS Andrei Andreicuț, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, PS Varlaam Ploieșteanul – Episcop-vicar patriarhal, pr. Nicolae Dascălu – consilier patriarhal, președintele CJ Radu Moldovan, Nicolae Manolescu, Ioan Aurel Pop, Alex Ștefănescu, Mihai Zamfir, Gabriel Dimisianu, Ion Pop, Aurel Rău, Irina Petraș, Adrian Popescu, Ion Mureșan, Viorel Mureșan, Gabriel Chifu, Sorin Lavric, Răzvan Voncu, Daniel Cristea-Enache, Simona Vasilache, Daniela Șumudică, Vasile Tărâțeanu, Mihai Scridon, redactori de la revistele de cultură din țară.

13 comentarii

  • PS Florentin episcopul greco-catolic al Clujului NU a fost invitat …….merita aceasta invitatie datorita faptului ca poetul George Cosbuc facea parte dintr-o familie de preoti greco-catolici,
    fiind al 8 copil-din 14- al preotului greco catolic Sebastian si al Mariei fiica preotului greco-catolic Avacum din Telciu.Au fost invitate in schimb inalte fete bisericesti ortodoxe PSD,n-am nimic impotriva ,dar ce sa zica ele de ardeleanul greco -catolic George Cosbuc ..??Sper ca macar Alex. Stefanescu si Manolescu sa COMUNICE istorie adevarata…de la rosii si informatorii securitatii slabe sperante.
    Rog protopopiatul greco-catolic al Bistritei sa ia pozitie fata de aceasta situatie.

    • De exemplu să facă demersuri pentru trecerea forțată a Văii Someşului la greco-catolicism?
      De aceea ei erau greco… strabunicii lor?

  • Filmul nu a mai avut loc pentru ca Romania literara s-a lungit pana la 20.00, iar Gavrilas s-a suparat, si-a luat trupa si a plecat cu film cu tot.

    • Nu vă certați.
      Indiferent la ce oră ar fi terminat, tot ar fi fost prea devreme pentru ei. Toți literații suferă de limbuție galopantă. Luați-i așa cum sunt și consolați-vă.

  • Motto:
    „Sunt grei bătrânii de pornit,
    Dar de-i porneşti, sunt grei de-oprit!”
    (George Cosbuc)

    In cadrul programului primei zile dedicat sărbătorii ”Coșbuc 150”, bătrânii s-au intins la vorba pana au uitat de ei. Asa ca programul a fost dat peste cap. Seara ar fi trebuit să se încheie cu proiecţia filmului „Mari clasici: George Coşbuc” – un produs media realizat de Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud în acest an, în parteneriat cu Lifevision Film. Filmul prezenta, timp de 63 de minute, povestea vieții „Bardului de la Hordou”, în imagini însoțite de interviuri și comentarii evocatoare. La realizarea acestei producții au contribuit, în calitate de intervievați prof. dr. Vasile Filip (Colegiul Național „Liviu Rebreanu” Bistrița), prof. Sofia Harapascu (Colegiul Național „George Coșbuc” Năsăud) și Dorel Someșan – Muzeul Memorial „George Coșbuc”.

    Faptul ca discuţiile în jurul revistei România Literară s-au întins atât de mult l-au scandalizat pe managerul Muzeului Judeţean, Alexandru Gavrilaş, care văzând că se întârzie cu proiecţia filmului nepermis de mult – a părăsit Biblioteca Judeţeană, dezamăgit, cu film cu tot.

  • v-ati intrebat ce cauta radu moldovan intre oamenii de cultura .Raspuns :asa se asociaza politicul pcr ca fiind pe aproape de cultura si nu de crima , spala trecutul pt. a se mentine la putere .Confisca tot ce e valoare .

    ma intreb ce cauta manolescu ….ajuta politicul rosu ..pe Cosbuc trebuie sa-l scoata rosu.Apropo ,Cosbuc n-a fost gasit inca coleg de celula cu dej ,ceausescu ..ori cu vre-un pcr -ist in ilegalitate ,…a n- a trait pe timpul lor… ;nu-i nimic, il „facem contemporan cu ei!” doar noi am facut istorie si cu sadoveanu ..

    iata cine e N.M din gura dnei ”Mihaela Andreescu · Universitatea Bucuresti
    pentru domnul manolescu: eu nu sunt „copil” ca dna gorghiu si nici senila inca, astfel ca-mi aduc aminte si de vizibilitatea in pcr a domnului manolescu pe vremea studentiei mele. precum si de alte ispravi de epoca ale aceluiasi. nu cred ca e cazul sa se erijeze in judecator!”

  • Nu despre suparari este vorba ci despre o reactie fata de modul in care a fost tratata intreaga echipa de proiect a filmului “ Mari clasici : George Cosbuc”, un documentar realizat de Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud in colaborare cu Life Vision Film. Aveti, mai jos, cateva exemple :
    – lansarea filmului documentar nu a aparut, asa cum era stabilit, pe primele afisele distribuite mass-mediei pentru ca managerul Bibliotecii Judetene … a uitat!
    – la inceputul manifestarilor de joi, 15 septembrie , proiectia de film a fost trecuta sub tacere… un nou lapsus …
    – proiectia filmului trebuia sa inceapa la ora 18. In jurul orei 19, dupa aproape o ora, Pintea a fost rugat sa puna la dispozitie o alta sala pentru vizionarea filmului. A refuzat!
    – dupa aproape 2 ore de asteptare, dupa ce mai mult de jumatate dintre cei care au venit pentru a viziona filmul s-au retras , toti cei ramasi au fost invitati la sesiunea de autografe. Sala a ramas aproape goala!!! Filmul urma sa fie difuzat ca o chestie ambientala, probabil!
    Vorbim despre munca unor oameni de aproape un an de zile ! O munca facuta pentru comunitate, din respect pentru Cosbuc al nostru ! O ora de film despre viata poetului care merita vizionata in altfel de conditii!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.