(FOTO) Asociația Tășuleasa Social a dat startul celei de-a doua ediții a unui proiect inovativ: ”Şcoala de mers pe munte”, la care iau parte, în 12 serii, 300 de temerari. ”După două zile pline de informații la Tășuleasa și două zile cu cortul pe munte, grupa 1 a revenit in campus cu o mulțime de experiențe și cu un cântec care a strâns o grămadă de aplauze! Pe lângă primirea de la Tășu (din prima zi) pe acordurile trupei Urma, aceștia au fost și cei care au instalat tabăra de baza din Călimani, au testat echipament nou și au dat startul. Între 15 august și 10 septembrie, 300 de participanți din toată țara și din Republica Moldova, împărțiți în 12 grupe, vor absolvi cursurile de la Tășuleasa Social. Timp de aproape 5 zile, aceștia vor învăța cum se merge într-o drumeție montană, noțiuni de prim-ajutor, informații despre echipamente de munte, despre animale și arbori, despre campare și altele, atât în campusul nostru cât și aplicat în Munții Călimani. Pe lângă acestea, cel mai important lucru pentru noi este că participanții vor învăța despre valorile pe care Tășuleasa le cultivă și încearcă să le transmită mai departe, precum: spirit civic, responsabilitate, voluntariat, etc.”, a precizat Tășuleasa Social.
AICI PUTEȚI VEDEA MAI MULTE FOTOGRAFII
De ce ”Școala de mers pe munte”
”În 2015 am organizat prima ediție a ”Școlii de mers pe munte”, prin care am instruit 300 de persoane dornice să învețe ce înseamnă lecția muntelui. Este prima formă de curs de drumeție montană/ hiking destinată persoanelor adulte, în cadrul căruia se prezintă cunoştinţe teoretice și practice în mod structurat. Faptul că în 2015 am avut cereri de înscriere de două ori mai multe decât locuri pentru participanți, că am primit feedback pozitiv de la cursanți atât pe parcursul proiectului cât și după finalizarea acestuia, ne-a încurajat să demarăm o nouă promoție a ”Școlii de mers pe munte”. Proiectul oferit gratuit de Coca-Cola HBC România și dezvoltat de Asociația Tășuleasa Social, se va adresa și în acest an persoanelor cu vârste peste 18 ani, dornice să îşi însuşească un stil de viaţă activ prin acumularea de cunoştinţe necesare mersului pe munte și prin punerea acestora în practică. Vom avea 300 de cursanți care în urma unui proces de selecție vor participa la cursuri teoretice organizate pe parcursul a 2 zile în campusul Tășuleasa Social, cursuri urmate de 2 zile de drumeții cu campare în natură. Drumețiile se vor desfășura sub supravegherea unor instructori atestați. Educația este motorul care pune în mișcare toate acțiunile Tășuleasa Social. De aceea ne propunem și în acest an instruirea unor tineri din Țara Dornelor cu privire la mediul înconjurător, la protejarea acestuia și la potențialul turistic al cadrului natural din zonă. În acest scop vom pune la dispoziția a 10 tineri din zonă un curs prin care aceștia vor putea să fie instruiți si certificați ca ghizi locali de turism”, este motivația Tășu.
Obiective – Obiectivul principal al proiectului este instruirea persoanelor dornice să îşi însuşească un stil de viaţă activ și sănătos prin dobândirea cunoştiinţelor necesare referitoare la mersul pe munte şi prin punerea acestora în practică. Obiectivul secundar al proiectului este educarea persoanelor din Țara Dornelor cu privire la mediul înconjurător, la protejarea acestuia și la potențialul turistic al cadrului natural din zonă. În acest scop vom pune la dispoziția a 10 de tineri din zonă un curs prin care aceștia vor putea aplica să fie instruiți și certificați ca ghizi locali de turism.
Când, pe ce durată, unde? Fiecare participant va petrece în cadrul proiectului câte 4 zile și 4 nopți, din care două în campusul Tăşuleasa Social din Pasul Tihuța (a se vedea harta) şi două cu cortul în Munții Călimani. Plecarea se face în dimineața celei de-a 5-a zi. Programul se încheie la data de 12 septembrie 2016.
Workshop-urile – Cursurile vor fi susținute de persoane iubitoare de munte, atestate, cu o vastă experiență în instruirea și organizarea de drumeții montane (fiecare grupă va avea în componență și câte două persoane de la Salvamont). Totul se va desfășura într-un cadru profesionist.
Transportul până la Tășuleasa Social – Școala este gratuită. Transportul este singura cheltuială pe care va trebui să o suporte fiecare participant. Dacă ai ajuns la Piatra Fântânele, până la campusul Tășuleasa Social se poate veni la pas (2,5 km). Intervalul orar în care se poate ajunge la Tășuleasa este 08-13, începând cu prima zi în care participantul a fost programat. Intervalul orar în care se poate pleca de la Tășuleasa este 11-13, în cea de-a cincea zi.
Ce li se oferă participanţilor? Tăşuleasa Social pune la dispoziţia participanţilor spaţii de cazare în cabane dotate cu grup sanitar, sală de mese şi spaţii optime pentru susţinerea cursurilor specifice; Participanţilor li se asigură materiale de calitate necesare drumeției pe munte (cort, sac de dormit, izopren, rucsaci etc); Pentru că siguranța este unul dintre aspectele prioritare, se vor încheia asigurări de sănătate fiecărui cursant pentru toate zilele în care va participa la proiect. De asemenea, vor fi truse de prim ajutor în timpul drumeției. Sunt asigurate 3 mese pe zi, în fiecare dintre cele 4 zile ale şcolii de mers pe munte. Celor vegetarieni li se poate asigura un meniu adecvat; Este asigurat transportul între Tășuleasa Social și Munții Călimani.
Ce trebuie să aibă participanţii asupra lor? Pe lângă curiozitate şi entuziasm, mai e nevoie doar de o pereche de bocanci şi de haine adecvate activităţilor outdoor la altitudine.
Adaugă comentariu