Plantarea de primăvară a pomilor fructiferi se face, de obicei, din luna martie și până la sfârșitul lunii aprilie, înainte de începerea perioadei de vegetație. Este o operațiune meticuloasă întrucât puieții necesită multă atenție și îngrijire pentru a se prinde, a crește și a produce fructe gustoase la maturitate.
Cu toate acestea, chiar și un începător în ale pomiculturii poate crește pomi frumoși, dacă ține cont de câteva reguli esențiale. Mai întâi trebuie să aleagă pomi care sunt aclimatizați zonei noastre și pe care îi pune spre vânzare Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Bistrița la punctul de vânzare de la poarta unității, precum și la magazinul din str. M. Eminescu nr. 11.
Puieții costă între 11 lei și 13 lei bucata.
Un pom fructifer tânăr și sănătos trebuie să îndeplinească un minimum de condiții când îl cumperi, astfel încât să ai garanția că ai achizitonat un puiet care se va dezvoltă frumos:
- să aibă 1-2 ani și o înălțime de cel puțin 1 metru;
- rădăcinile de schelet să aibă cel puțin 30 de centimetri lungime și să arate cât mai sănătos, fără să fie rănite sau frante;
- tulpina și rădăcina trebuie să fie cât mai bine hidratate și să nu prezinte semne de uscăciune;
- pomii mai mari de 2 ani să aibă deja coroana formată.
Plantarea propriu-zisă a pomilor implică respectarea următorilor pași:
- Nivelul pomilor la plantare trebuie să fie stabilit astfel încât punctul de altoire al acestora să se afle cu câțiva centimetri deasupra solului sau chiar la același nivel cu acesta. Poți folosi o șipcă pentru a stabili acest nivel, astfel încât punctul de altoire să nu fie îngropat sub pământ, ulterior.
- Pomii trebuie așezați în gropi cu punctul de altoire în direcția nord.
- Ai grijă să nu îndoi sau să suprimi rădăcinile atunci când le fixezi pe sol. Dacă acestea nu încap, este un semn că groapa mai trebuie extinsă puțin. Rădăcinile ar trebui să stea răsfirate pe sol.
- În cazul pomilor mai firavi, aceștia pot fi sprijiniți de un suport, de care să fie legați cu o sfoară, însă cu grijă ca această să nu sugrume pomul sau să îi rănească trunchiul.
- Pământul din partea superioară a gropii trebuie așezat la fund, spre rădăcini, în timp ce acela pe care l-ai scos ultimul, de pe fundul gropii, să fie așezat la suprafață. Pe măsură ce adaugi pământ peste rădăcini, taseză-l ușor, astfel încât pomul să fie susținut corect și să stea în poziție dreaptă, dar fără să îl bătătorești. Pământul prea întărit sufocă rădăcinile și nu mai permite alimentarea acestora cu substanțe minerale la fel de eficient.
- După ce ai terminat plantarea, udă pomul la bază, acolo unde pătrunde în pământ, până când apa ajunge la rădăcini. Solul nu trebuie să fie îmbibat cu apă, întrucât riști ca rădăcinile pomilor să putrezească sau solul să fie spălat de nutrienți.
- Dacă plantarea are loc toamna, este necesar să ridici un mușuroi de pământ la baza tulpinii, de 30-40 de centimetri înălțime. Acesta va proteja rădăcinile de îngheț pe timpul iernii și va menține o temperatură constantă la nivelul rădăcinilor.
- Pomii fructiferi pot fi înveliți cu o plasă de rafie, pentru a-i proteja de rozătoare, mai ales dacă te-ai confruntat în trecut cu această problemă în livada ta.
Mi-a plăcut rubrica.
👍🏻
Nu pot sa mai continui cu ce faceam ca… a venit vecinu!!
Sa cauti pomi de plantat cu radacini din plastic nedegradabil, din lazi si tevi reciclate… atunci sa vezi soarecii cu dintzi la stomatolog!
@Recomand
Tu ai soluționat puține probleme la viața ta nu-i așa??…
@Recomand
Deci se poate și mai bine….Am dorit doar să fim interesanți…
Când se vrea se vede iar când nu se vrea, se vede și mai bine.
Hai salut, continuă cu ce făceai.
#O solutie. Daca taiati pastila cerata (in patru) , nu intra apa pe la taieturi ?? Si daca intra , mai sunt acele bucati de pastile rezistente la apa. Numa intreb !
#O solutie . Eu nu sunt turc . Ziceam ca apa intra pe la taieturile facute cand taiati pastila in patru. Acolo nu mai este ceara (de fapt cred ca nu este ceara nici pe restul de granule /pastile ci este parafina). Ceara este prea scumpa ca sa se puna in astfel de produse.In rest sunt de acord.
@ Leo
Care pastilă ?
La paralelipiped găurit ,dumneata îi spui pastilă ?
Ați vazut vreodată în viața dumneavoastră un bloc cerat de Varat ?
Abține-te omule când habar n-ai despre ce vorbești !
#o solutie.Poate fi bloc cerat sau paralelipiped gaurit (si nu pastila cum m-am exprimat eu ) , dar daca-l taiati in patru , prin zona taieturilor va intra precis umezeala sau apa (cum as mai putea sa ma exprim , ca pe acolo , bucata de bloc sau paralelipiped ajuns „fara gaura” in urma sectionarii , nu mai este protejata de ceara cum spuneti D-vs. sau de parafina cum cred eu). In rest , sa fim sanatosi si sa fie cald la vara. Nu trebuie sa ne cetam de la lucruri fara importanta. Amandoi am dat sfaturi , fiecare din experienta proprie.