Liceul de Muzică „Tudor Jarda” Bistriţa găzduieşte zilele acestea prima ediţie a taberei „Bistriţa Armonia Jazz”, un workshop susţinut de profesori de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” şi de cadre didactice din liceu. Despre ideea acestei tabere, Timp Online a stat de vorbă cu organizatorii şi cu câţiva dintre profesori.
Prof. Claudiu Şular- organizator: „Intenţia noastră este aceea de a aduce şi la Bistriţa acest gen muzical, în speţă jazzul. La tabără participă elevi ai Liceului de Muzică Tudor Jarda, canto, şi instrumentişti. Vorbim despre cei care cântă la clarinet, la saxofon. Profesorii sunt de la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj, coordonaţi de lector universitar Răzvan Metea, dar sunt şi profesori din şcoală care au preocupări în acest domeniu. Nu se percepe nicio taxă de la elevi. Noi dorim să îi atragem spre acest gen muzical şi să îi stimulăm să continue. Cu atât mai mult, cei care sunt foarte buni şi vor dovedi acest lucru în aceste zile vor fi prezenţi în concertul de luni seara şi chiar vor beneficia de un mic suport material în vederea participării la evenimente de gen din ţară şi străinătate. Concertul va avea loc luni, 28 septembrie de la ora 19.00, la Hotel Metropolis din Bistriţa. Va fi un concert al profesorilor, al profesioniştilor, iar dacă elevii vor dovedi că se ridică aproape la nivelul profesorilor vor concerta şi ei. Intrarea este liberă în sensul că poate veni oricine”.
Mircea Borzoş – profesor de clarinet la Liceul de Muzică „Tudor Jarda” Bistriţa: „Sunt doar de doi ani la acest liceu, iar generaţia noastră vrea să ridice nivelul şcolii cât mai sus. Ideea organizării acestei tabere îi aparţine fostului director Claudiu Şular ca să culturalizăm partea muzicală a Bistriţei care lasă cumva de dorit din acest punct de vedere. Jazzul e o muzică foarte complexă şi nu se poate învăţa în trei zile. Durează ani, dar noi îi putem iniţia pe elevi în lumea jazz-ului, ceea ce înseamnă că le transmitem câteva idei. Pe parcurs vrem să vedem dacă nu putem face un bigg band al Liceului de Muzică Bistriţa, să ne ocupăm mai mult şi de acest gen. Avem taraf, avem orchestra liceului, aşa că am putea face şi un bigg band ca să studiem şi alt gen de muzică pe lângă celelalte. La concertul de luni seara la care particip şi eu, şi colegii mei Mihai Berchi, Ioana Popa şi Codruţ Ceoarec vom cânta un jazz clasic, pe placul tuturor”.
Mihai Berchi – profesor de contrabas de la Liceul de Muzică „Tudor Jarda”: „Predau aici de doi ani. Mă bucur că domnul fost director face ceva şi pentru muzica jazz, este un alt fel de muzică, un gen mai complicat. E ceva nou pentru Bistriţa, dar sperăm ca, în anii următori, să fie tot mai multe astfel de tabere destinate elevilor care pot prinde astfel gustul unui alt gen de muzică pe care vrem să-l facem tot mai cunoscut şi la noi acasă”.
Ioana Popa – profesor de canto la Liceul de Muzică „Tudor Jarda” Bistriţa: „Eu am lansat invitaţii tuturor elevilor mei, avem o relaţie deschisă şi au răspuns cu multă bunăvoinţă invitaţiei mele. Workshop-ul de jazz e foarte bine venit, e ceva ce nu s-a mai întâmplat. Eu personal nu cânt acest gen de muzică, dar îmi place foarte mult şi îl ascult zilnic. Sunt şanse ca publicul să fie educat să asculte jazz, însă eu cred că destul de mici. Am un prieten foarte bun, un instrumentist de jazz foarte apreciat şi renumit în România, dar şi străinătate – care e destul de dezamăgit de răspunsul publicului în general. Şi eu am constatat că prezenţa publicului bistriţean la concerte de jazz e foarte redusă, dar să sperăm că, prin acest gen de evenimente, vom dezvolta gustul tinerilor şi adulţilor pentru jazz”.
Reamintim că Asociația Armonia Bistrița, în parteneriat cu Liceul de Muzică „Tudor Jarda”, organizează în perioada 25-28 septembrie prima ediție a Taberei „Bistrița-Armonia-Jazz”. Până duminică vor avea loc workshop-uri la Liceul de Muzică, iar luni, 28 septembrie a.c., de la ora 19.00 la Hotel Metropolis va fi un concert al trupei Bigg Dimm A’Band din Cluj și al tinerilor foarte talentați participanți la școala de jazz din zilele de vineri-duminică.
Workshop-urile sunt coordonate de către lect. univ. dr. Răzvan Metea de la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca sub formă de repetiție cu trupa. Elevii asistă la repetiții după care fiecare va studia piesele cu profesorul de instrument/canto. Pregătirile cu elevii sunt asigurate astfel: Julia Kocis – tobe, Cluj; Gerhardt Bekes – trombon, Cluj; Tiberiu Herdlicska – pian, Cluj; Ioana Popa -voce, Bistrița; Oana Mureșan – voce, Cluj, Bistrița; Mircea Borzoş -clarinet, Bistrița; Codruț Ceoarec – saxofon, Bistrița; Mihai Berchi – contrabas, Bistrița; Florin Precup – trompetă, Bistrița şi de elevul Cristian Copaciu – chitară, Bistrița.
Adaugă comentariu