Sănătate

A înflorit bulbucul de munte, cunoscut drept ”trandafirul Rodnei”

Dacă iubiți drumețiile montane, profitați de minivacanță ca să străbateți cărările din Munții Bârgăului, pornind din zona lacului de acumulare de la Colibița. Veți găsi, cu siguranță înflorit bulbucul de munte (Trollius europaeus), dar și multe alte flori.

Bulbucul de munte este o plantă deosebită că aspect, eleganță și din ce în ce mai rar întâlnită. Este una din speciile protejate în Parcul Național Munții Rodnei, fiind prezentă mai ales în Carpații Orientali în partea de nord a acestora pe culmile sudice ale versanților.

Bulbucii de munte sunt protejați de lege și au fost declarați floarea anului în 1995. Bulbucii se găsesc foarte rar și în Carpații Meridionali și Apuseni, aproape de zonele de pădure alpină, în pășuni, poieni și în locuri umede și însorite.

Bulbucii de munte au o tulpină lungă, de 10 – 60 centimetri. În vârful tulpinii este o singură floare mare că o măciulie, cu diametru de trei-patru centimetri. Floarea este formată din 10 sepale înghesuite, rotunde. Florile sunt galben-verziu sau galben-auriu și au în exterior vinișoare verzi. Înflorește în iunie-iulie. Frunzele au culoarea verde întunecat, adânc spintecate în 3-5 părți, cu segmente trifide, dințate pe margini. Frunzele de la bază tulpinii au codițele mai lungi.

Bulbucii au un parfum incredibil, puternic, iar aspectul lor deosebit i-au adus în pragul extincției, plata fiind trecută pe lista roșie a plantelor pe cale de dispariție ca urmare a arealului foarte restrâns în care crește, al pășunatul intensiv și al culesul nechibzuit.

Traseul pe care l-a urmat Albert Gavrilă este: Pasul Blajului – vf. Arinișului (976 m) – Dl. Pietrei (1168 m) – vf. Piatra Mare (1112 m) – Dl. lui Pușcă (1084 m) – vf. Arinișului – Șaua Blajului. Track – https://www.strava.com/activities/9169006852

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.