Social

A lăsat politica și a pariat pe agricultură. A pus pe picioare o afacere cu 40.000 de euro de la stat

A absolvit Facultatea de Studii Europene a Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj, dar și-a dat seama că, în vremurile pe care le trăim, merită mai degrabă să parieze pe agricultură, mai ales că se călăuzește în viață și după un proverb chinezesc, potrivit căruia, dacă vrei prosperitate pentru un an, pune în pământ cereale, dacă vrei pe 10 ani sădește un copac, iar dacă vrei pe o viață întreagă, adu pe lume un copil.

Vasile Bindea din Beclean le-a făcut pe toate, iar acest lucru îi dă puterea să privească dincolo de dificultăți: ”Agricultura a fost o pasiune a mea pe care am descoperit-o și cultivat-o în familie. Fiind din Beclean, o zonă semirurală la acea vreme, aveam teren, pământ, pe care l-am lucrat cu familia. Am prins dragul de a-l cultiva, iar pentru mine e o oază de relaxare când merg să lucrez pământul”.

Chiar înainte de pandemie și-a folosit cunoștințele și experiența pentru a pune pe hârtie o cerere de finanțare prin Programul Start-up Nation Plus și bine a făcut.

”Am fost unii dintre norocoșii care a reușit să acceseze chiar înainte de pandemie un Start-Up Nation Plus cu 40.000 de euro și acei bani m-au ajutat foarte mult. Proiectul îl aveam în minte de vreo 10 ani, am studiat ce documentație îmi trebuie, care sunt avizele, circuitele de interior, rețetele, dar s-a concretizat cu ajutorul acestui startup. În luna martie când a început pandemia am dat și noi drumul la activitate. A fost dificil fiindcă nu puteai să-ți vinzi marfa, să te faci cunoscut, totuși am rezistat pe piață, am căpătat experiență, iar în momentul de față avem o gamă diversificată de produse ce se adresează persoanelor ce doresc calitate. Procesăm legume și fructe din care obținem siropuri și dulcețuri fără conservanți și mai nou am trecut și pe gama de sucuri și apă de trandafiri. Marea majoritate a fructelor, căpșuni, zmeură, trandafirii, dar și a legumelor, reprezintă producție proprie, dar murea o luăm din natură, măcieșele, la fel, toate din zona Becleanului, Dipșa, Bistrița, Colibița”, a spus Vasile Bindea.

Se mândrește cu plantația lui de trandafiri: ”La Beclean am o plantație de trandafiri de dulceață din soiul Rosa Damascena subspecia Rosa Centifolia. Cred că este singura plantație din județ, dacă nu din regiune, cu această specie de trandsafiri. Facem din petalele lor dulceață, sirop și apă de trandafiri. Aceasta din urmă se poate folosi în bucătărie pentru preparat rețete orientale – deja începe să fie un trend pe linia aceasta – dar în același timp se poate face folosi și pentru cosmetică. Apa de trandafiri este obținută prin distilare, exact prin același procedeu prin care se obține alcoolul”.

El vinde siropurile în sticle de jumătate de litru cu 20 de lei, sucul natural de 3 litri cu 25 de lei, iar apa de trandafiri cu 15 lei. Dulcețurile costă de la 15 lei cele de fructe până la 20 de lei dulceața de nuci verzi.

”Dacă anul trecut cumpăram zahărul cu 2 lei/kg, acum e 6 lei/kg. Ambalajul e foarte scump. Înainte îl luam cu un leu, acum cu 1,5 lei/2 lei în funcție de categoria ambalajului. La energie încă nu putem să ne facem calculele fiindcă atât de mult cresc prețurile de la o zi la alta încât avem o problemă să ne facem un preț corect la momentul producției fiindcă știu că, într-o jumătate de an, prețurile vor fi duble sau triple. Totuși, încercăm să menținem prețurile la un nivel cât mai mic”, a adăugat el.

Până acum, Vasile Bindea și-a vândut produsele pe piața locală: ”Inițial, în proiectul pe care l-am depus pentru finanțare, voiam să ne adresăm pieței regionale, dar pandemia nu ne-a ajutat să ajungem la acel nivel, dar, dacă vom reuși să procesăm mai mult, probabil vom ajunge la acel nivel prognozat inițial. Deocamdată ne mulțumim cu afacerea de familie și, Doamne îți mulțumim, este ok. Anul acesta am făcut doar jumătate din cantitatea de produse de anul trecut fiindcă atunci am avut o problemă cu vânzarea. Anul acesta, am schimbat strategia, am ieșit la festivaluri, evenimente tocmai ca să ne putem promova, așa încât anul viitor să creștem cantitatea de fructe și legume procesate”, a spus el.

La Semimaratonul Mocăniței de la Posmuș, el a dus sirop de mure, sirop de soc, sirop de trandafiri, suc natural de mere, de sfeclă cu mere, dulcețuri și apa de trandafiri.

”Eu zic că agricultura are cel mai mare potențial de creștere. Poți face comparația cu povestea lui Pinocchio care a pus o monedă în pământ, iar în visul lui a crescut un copac cu bani. Nu crește repede, dar potențialul cel mai mare de creștere este pe zona agricolă. Întotdeauna am în cap un proverb chinezesc. Acesta spune că, dacă vrei prosperitate pentru un an, pune cereale, dacă vrei pe 10 ani pune un copac, iar dacă vrei pe o viață întreagă, fă un copil”, a spus antreprenorul.

România este a zecea cea mai mare locație de startup-uri din Europa. Între 2015 și 2019 au existat în total 402.428 de startup-uri, potrivit datelor Paymentsense, o companie de tehnologie financiară care operează servicii de plată cu cardul de credit pentru întreprinderile mici și mijlocii.

Pentru firmele nou înființate în România, rata de supraviețuire în primii cinci ani este de 51,8%, ceea ce situează România pe locul 9 din cele 30 de țări analizate.

Etichete

3 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.