La ediţia din acest an a Festivalului interjudeţean de datini şi obiceiuri “E vremea colindelor” au participat cete de colindători din satele Prundu Bârgăului, Rusu Bârgăului, Măgura Ilvei, Căianu Mic, Şieu, Ilva Mare, Mărişelu, Telciu, Bistriţa Bârgăului şi Rebra din Bistriţa-Năsăud, dar şi membrii Grupului folcloric “Valeria Peter Predescu”, Ansamblul de muzică tradiţională “Doruri bistriţene” al Liceului de Muzică “Tudor Jarda” din Bistriţa, Grupul “Doiniţa” al Cercului Militar şi Grupul de colindători din Dolheştii Mici judeţul Suceava.
Colindătorii, îmbrăcaţi în costume populare vechi, s-au adunat iniţial la Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, organizatorul festivalului şi apoi s-au împărţi în grupuri pentru ca nicio biserică din oraş să nu rămână necolindată.
De la Rusu Bârgăului a venit corul bisericii din sat format în special din femei trecute de prima tinereţe.
Ioana Matei din acest sat a declarat că sărbătorile sunt la fel de frumoase şi acum ca şi în vremea tinereţii sale.
„Sărbătorile sunt frumoase tot timpul. Noi ne strângem toţi, mergem la colindat, nu-i ca mai demult, dar încercăm să le facem să fie ca mai demult. În Ajunul Crăciunului, noi, femeile, facem sarmale, răcituri, colaci, de toate, ca să avem ce pune pe masă şi ce le da colindătorilor. Copiii vin la colindat de fiecare dată”, a declarat ea.
Duminică, grupul de colindători din Rusu Bârgăului a ţinut să meargă la biserica din Bistriţa la care slujeşte preotul Ioan Suciu care a fost paroh în satul lor timp de 12 ani.
„Am adus şi un coş cu pancove, cu mere, cu nuci. Vrem să le dăm părintelui care a fost la noi în sat 12 ani. Aşa se dă la noi de sărbători şi i-am adus şi dânsului un dar din partea noastră”, a declarat Ioana Matei.
Iulia Magriga tot de la Rusu Bârgăului a spus, la rândul ei, că se bucură că poate aduce bistriţenilor, vestea bună a Naşterii Domnului.
„Fac parte din corul bisericii şi sunt mândră de asta. Dacă ne dă Dumnezeu sănătate, cât putem mergem unde suntem chemate. De Crăciun, oamenii în etate nu prea mai merg la colindat. Mai mult copiii şi tineretul. Noi acum suntem mai în vârstă, dar nu ne lăsăm. Ştim colinde vechi”, a spus Ioana Magriga.
Grupul de colindătoare din Rusu Bârgăului va avea o săptămână încărcată, fiind invitat să meargă la colindat inclusiv la Alba Iulia.
La Bistriţa a venit şi un grup de copii din Măgura Ilvei. Toţi copiii purtau costume populare, opinci şi sumane. Viorica Şut, una dintre eleve, a spus că ea iubeşte costumul popular fiindcă acesta „reprezintă strămoşii”.
„Mie îmi plac opincile fiindcă ţin de cald. Nu e greu nici sumanul. Costumul nostru de pe Ilve e frumos că reprezintă strămoşii. Ştim multe colinde şi le cântăm peste tot. Le-am învăţat la şcoală”, a spus fetiţa.
Ea şi colegii ei au afirmat că, în Ajunul Crăciunului, vor merge la colindat prin sat.
„Noi mergem în fiecare an la colindat. Oamenii ne dau bani şi cu ei ne cumpărăm ceva frumos după sărbători”, a spus Viorica Şut.
Un alt grup de colindători a venit din Mărişelu, de pe Valea Şieului. Aniţa Tănase, o femeie trecută de 50 de ani, a purtat un costum popular foarte vechi.
„Noi, la Mărişelu, mergem la colindat, nu ne lăsăm. Suntem un grup de femei mai în vârstă, dar am mai cooptat şi nişte tineri. Cântăm în corul bisericii, dar şi acolo unde suntem invitaţi. La noi este şi un festival de tradiţii în 27 decembrie. Se numeşte Festivalul Slobozi-ne gazdă în casă şi e foarte frumos. Invităm pe toată lumea”, a declarat Aniţa Tănase din Ansamblul Datini din Mărişelu.
Duminică, bistriţenii au fost colindaţi şi de capra din Dolheştii Mici, judeţul Suceava, care s-a bucurat de foarte mult succes.
Pe pagina noastră de facebook puteţi vedea o galerie foto de la festivalul de datini şi obiceiuri ”E vremea colindelor”!
Cristiana Sabău
Adaugă comentariu