Social

Abonate la suplinire. Zeci de educatoare şi învăţătoare care au luat note mari la titularizare nu au catedre

Copiii din cele mai îndepărtate sate ale judeţului Bistriţa-Năsăud vor avea învăţătoare şi educatoare care au obţinut medii mari la examenul de titularizare. Speriate că nu vor avea unde lucra, posturile fiind extrem de puţine comparativ cu numărul celor care aşteaptă să le ocupe, chiar şi candidatele cu medii peste 9 au acceptat să lucreze în sate îndepărtate. S-au simţit norocoase fiindcă alte 84 de educatoare şi 74 de învăţătoare care au promovat concursul cu medii mari vor fi cel mult suplinitoare.

Şedinţa de repartiţie a posturilor pentru titulari de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud a mers, miercuri, ca pe roate în ciuda numărului mare de educatoare şi învăţătoare care au venit la Bistriţa în speranţa că se va găsi un loc de muncă şi pentru ele. Nu a fost să fie.

Inspectorul de resurse umane Iuliana Chilom a declarat pentru Timp Online a explicat că au fost 12 posturi titularizabile pentru educatoare în condiţiile în care la concurs au participat 96 de candidate şi 11 posturi de învăţătoare şi 85 de candidaţi.

„A fost un an cu medii mari şi cu puţine posturi ca de obicei. A scăzut numărul de copii, ca urmare a scăzut şi cel de clase şi de posturi. De aceea sunt mai puţine posturi în învăţământ, deşi anul acesta au fost mai mulţi candidaţi ca anul trecut pentru că au mai crescut salariile şi pentru debutanţi. De data aceasta au luat şi posturi în sate îndepărtate, cum ar fi Silivaşu de Câmpie sau Urmeniş. Sunt în stare să meargă şi să stea acolo un an dacă e nevoie. Cei care au peste 7 vor lua la suplinire fiindcă acolo mai sunt posturi. Până la urmă oamenii buni se aşază pe posturi”, a spus Iuliana Chilom.

La Bistriţa au existat mai multe posturi pentru alternativa Step by step. „Sunt şi discipline la care avem candidaţi cu peste 7 şi nu avem posturi. Ce-mi vine repede acum în minte e silvicultura şi biologia. Posturi titularizabile avem 77, dar nu la toate avem candidaţi la toate disciplinilele. Sunt discipline fără candidaţi şi candidaţi fără post. Următoarea şedinţă e în 28 august”, a adăugat Chilom.

În ce priveşte educatoarele, inspectorul Crina Clapou a spus că mediile cu care s-au ocupat cele titularizabile au fost foarte mari.

„Avem 12 posturi titularizabile, din care trei la Grădiniţa Prichindeii la Unirea, care e privată. Ultima medie cu care a fost ocupat un post titularizabil a fost 9.17. Cele mai aproape de Bistriţa au fost Mărişelu, Galaţii Bistriţei şi Dumitriţa, dar s-au luat şi cele de departe, Budeşti şi Silivaşu de Câmpie. Cu 9.85 a fost luat postul de la Ilva Mare, fata care a avut această medie având domiciliul la Feldru. Celelalte posturi au rămas pentru suplinire. Mai avem 60 de note peste 7 la educatoare”, a spus Crina Clapou.

Sunt atât de multe educatoare şi învăţătoare care aşteaptă vacantarea unui post în învăţământ întrucât există două licee care au profil pedagogic, Colegiul Naţional „George Coşbuc” Năsăud şi Liceul de Muzică „Tudor Jarda” Bistriţa, respectiv Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj are o extensie la Năsăud care pregăteşte profesori pentru învăţământul primar.

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.