În faţa panoului cu locuri de muncă, oameni de toate vârstele, şomeri, dar şi angajaţi dornici să-şi schimbe locul de muncă, s-au adunat cu mult înainte de ora 10.00 ca să studieze atent oferta firmelor.
Ana Cătană – contabilă: „Am lucrat 32 de ani în domeniul contabilităţii, numai că vedeţi, eu sunt la o vârstă înaintată, am 52 de ani, nu vrea nimeni să mă ia. Vor numai fetiţe de-astea tinere. Eu am vrut să mă angajez, dar ştiţi cum merge, mai mult pe bază de relaţii. Ştiu să lucrez cu programe informatice că numai de un an nu mai lucrez. Acum mi se termină şomajul şi m-aş angaja. Mi-aş fi făcut şi propria firmă, dar nu am bani”, ne-a mărturisit doamna care, în final, a găsit un post de operator calculator care i s-a părut mai apropiat de ceea ce şţie dânsa să facă.
Florica Roşca – filator: „Am lucrat la Filatura veche 13 ani şi 8 luni şi am mai lucrat necalificată în mai multe domenii, dar mi-aş căuta ceva că am 53 de ani. Am mai fost îngrijitoare, am făcut curăţenie, dar firmele nu te angajează. Te plătesc toţi la negru. Nici acum nu am găsit. Eu nici măcar nu mai am şomaj. Trăiesc din alocaţia copiilor. Am doi copii mici şi încă unul care lucrează şi el, aşa, pe unde găseşte. În ziua de azi, patronii nu prea angajează ca să nu ne plătească asigurările de sănătate, să nu dea bani la stat şi să aibă ei un venit mai mare, eu aşa cred”.
Un bărbat de 36 de ani cu o singură calificare, în opinia lui, respectiv aceea de şofer cu permis categoria B, era nemulţumit că firmele caută şoferi profesionişti. „Am văzut că se caută cei cu C sau D, cu B nu se prea găseşte. Eu nu am nicio meserie, am permis categoria B. Mai ştiu zidărie, dar nu am calificare. Nu am nicio calificare pentru că am lucrat aşa, fără să fac cursuri. Nu am terminat nici măcar liceul. Nu mi-a trebuit fiindcă m-am dus în Italia şi Anglia la muncă. Acolo nu cere nimeni diplome. dacă lucrezi bine, nu cere nimeni calificări. Nu am mai rămas fiindcă s-a cam terminat. Acum lucrez la Leoni. Sunt mici salariile. Aici lucrez o lună şi câştig 200 de euro, cât câştigam în 2 zile afară. Îmi caut ceva mai bun”.
O altă doamnă, de 55 de ani, a absolvit un curs de calificare pentru lucrător în alimentaţie publică, însă în 1980. „La anii mei, nu mai găsesc nimic. În 1980, am făcut un an de specializare. E nevoie acum de tineret, nu de oameni care trec de 50 de ani. Nu sunt în şomaj, am lucrat la Leoni,a m abandonat, iara cum nu îmi mai găsesc de lucru. Mă descurc foarte rău, mai rău nu se poate. Eu locuiesc la ţară, dar şi acolo se trăieşte de pe azi pe mâine”.
Nici tinerii nu erau mai entuziasmaţi. Două domnişoare, absolvente ale Facultăţii de Administraţie Publică a UBB, ne-au spus că nu găsesc niciun job adecvat pregătirii lor. Au căutat slujbela stat, însă degeaba. Li se cere peste tot experienţă şi nu au cum să o dobândească. Ca să aibă din ce trăi, ar accepta să lucreze oriunde, inclusiv în mediul privat. Astăzi, regretă că au fost atât de neinspirate când şi-au ales facultatea.
O doamnă de 40 de ani, bucătărească de meserie, ne-a mărturisit că ar lucra oriunde, dar nu ştie mai mult decât o gospodină oarecare. „Eu am lucrat într-o cantină. Am văzut că acum sunt la modă preparate sofisticate, dar eu nu ştiu mai mult decât să fac ciorbă şi cartofi sau fasole. Cred că trebuie să mai merg la nişte cursuri. Mă uit la emisiuni culinare, dar habar nu am să gătesc ce fac unii pe acolo”, ne-a mărturisit ea.
De astfel de muncitori, firmele nu au nevoie. Angajatorii cu care am stat de vorbă ne-au spus că doresc să angajeze oameni cărora să le placă munca, să fie deschişi să înveţe lucruri noi şi să se califice tot timpul.
Firma Progresul, de exemplu, ar fi angajat şi muncitori necalificaţi, dispuşi ca, într-o lună, să înveţe să coase pielea pentru încălţăminte la cel mai înalt standard. Compania lucrează cu o firmă din Italia care nu face rabat de la calitate. Nicio greşeală nu este permisă, aşa că angajatorul a fost foarte atent la calitatea umană a celor care aplică pentru aceste joburi.
Directorul AJOFM Bistriţa-Năsăud, Otilia Râpan, ne-a declarat că, vineri, la bursă, au venit cu oferte mai mulţi angajatori decât se anunţaseră iniţial.
„Spre bucuria noastră, au venit cu zece mai mulţi angajatori, aşadar sunt 94 prezenţi. În total, ei oferă 421 de locuri de muncă din care 38 pentru persoane cu studii superioare, restul pentru persoane cu studii medii. Noi am pregătit CV-uri pentru cei care nu au venit cu ele de acasă. Ne-am bucura să-şi găsească de lucru cât mai mulţi oameni”, ne-a declarat directorul AJOFM.
Numărul de persoane aflate în căutarea unui loc de munca participante la bursă a fost de 718.
La bursă au venit şi 21 de persoane private de libertate din Penitenciarul Bistriţa, care execută pedeapsa în regim deschis sau semideschis şi se apropie de termenul la care vor fi discutate în comisie propunerile pentru eliberare condiţionată.
Cristiana Sabău
nooo bine noo is tineri, prosti nooo pot fi folositi de strans pe faras
nooo si otilica no habar n-are cate joburi are nooo