Directorii de şcoli din judeţ au fost atenţionaţi să nu mai pună degeaba pe drumuri absolvenţii de clasa a VIII-a care nu îşi aleg corect liceul sau şcoala profesională în care vor să studieze întrucât „nu se rezolvă nimic” la Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud după ce înscrierile s-au încheiat, singurul criteriu care contează fiind media de admitere.
Precizarea a fost făcută de inspectorul general-adjunct Deak Zoltan, care răspunde de organizarea şi desfăşurarea Evaluării Naţionale, care va avea probele scrise între 11 şi 14 iunie a.c..
„Este ultima săptămână de şcoală pentru restul elevilor, mai puţin cei de clasa a XII-a care termină mai devreme. Pentru asta va fi nevoie de o mobilizare mai eficientă astfel încât deruralea probelor scrise în cadrul Evaluării Naţionale să se desfăşoare ca şi în anii trecuţi în condiţii de securitate şi confidenţialitate maximă. Concret, acolo unde nu se poate asigura un corp de clădire, respectiv săli pentru desfăşurarea probelor scrise, respectiv pentru organizarea şi derularea descărcării şi multiplicării subiectelor, orele de curs în aceste zile de vor desfăşura după-amiaza. Evaluarea Naţională începe la ora 9.00, ţine două ore, deci după 11.30 se pot organiza cursurile”, a spus Zoltan Deak.
Potrivit acestuia, acolo unde numărul de elevi scade după încheierea semestrului doi sub 10, nu mai poate fi organizat un centru de examen: „Deocamdată funcţionăm cu centre de examen în toate şcolile în care sunt cel puţin zece absolvenţi de clasa a VIII-a”, a explicat el.
După finalizarea Evaluării Naţionale, va urma înscrierea elevilor la licee şi şcoli profesionale.
„Un elev poate primi o singură fişă, fie că doreşte să se înscrie la liceu, fie la profesională. Noi până în 7 mai a.c., încercăm să transmitem broşurile de admitere, astfel încât în perioada 10-31 mai să fie organizate şedinţele de instruire cu părinţii şi elevii pentru a prezenta oferta educaţională pentru liceu, să fie consiliaţi în ce priveşte completarea acestor fişe cu opţiuni. Sunt mai multe etape. În timpul şcolii e etapa probelor de aptitudini la liceele vocaţionale. (…) Data limită pentru înscrierea pe locurile pentru elevii romi este 15 iunie. Aceste locuri speciale sunt doar pentru prima etapă până în 5-6 iulie, după care nu mai există locuri pentru romi, să nu mai vină în septembrie.
Trebuie consiliaţi părinţii şi elevii să completeze acele formulare cât mai bine ca să nu greşească şi să nu treacă opţiuni unde nu doresc să ajungă. An de an se întâmplă tot felul de situaţii. În momentul în care ei se înscriu la anumite şcoli şi sunt repartizaţi, comisia de admitere nu mai are ce să facă. De-asta trebuie să fie foarte atenţi ce opţiuni au. Şi în învăţământul profesional înscrierea se face direct la şcolile care au învăţământ profesional. Validarea se face în data de 3 iulie.
În septembrie se derulează a doua etapă de admitere pentru acei elevi care nu au participat în prima etapă sau care nu au fost înscrişi în prima etapă. E vorba de elevii corigenţi, de cei care au fost repartizaţi la o anumită şcoală şi nu s-au înscris acolo şi au şansa în etapa a doua de a participa la a doua etapă de repartizare. Etapa a doua o face ISJ în data de 7 septembrie. Şi pentru etapa a doua copiii care doresc profesional este indicat să meargă direct acolo şi să se încrie acolo, să nu ne trezim că noi îi repartizăm într-un loc şi ei vor în altul. Există şansa de a se înscrie direct. Să meargă şi să se înscrie.
Din păcate, nu toţi elevii vor intra acolo unde îşi doresc. Nu-i mai amăgiţi nici pe ei, nici pe părinţi să îi trimiteţi la Inspectorat că poate se rezolvă, nu se rezolvă nimic. Eu am disponibilitate maximă, stau de vorbă cu ei, cu părinţii, cu bunicii, dar nu îi amăgesc. Nu se rezolvă nici la ISJ nimic. Criteriul este cel al mediei de admitere. Bineînţeles caz special este cel al gemenilor”, a mai spus Deak.
Foto: arhivă
Adaugă comentariu