În 2016, Ziua Mondială a Apei (22 martie) are ca motto „Apa şi Activităţile Umane”. Tema aleasă de Organizaţia Naţiunilor Unite are ca motivaţie faptul că cele două sectoare sunt interdependente şi într-o strânsă conexiune şi de aceea se impune ca factorii de decizie, gospodarii apelor şi utilizatorii apelor, să contribuie împreună la dezvoltarea politicilor care să asigure o reală protecţie a resurselor de apă.
În contextul acestor evenimente internaţionale, Direcţia Integrare Europeană din cadrul Primăriei Bistriţa organizează marţi, 22 martie, ora 14.00, o acţiune de salubrizare a malului râului Bistriţa, râu care asigură alimentarea cu apă a municipiului Bistriţa.
La acţiune sunt invitaţi să participe elevi de la unităţile de învăţământ bistriţene şi voluntari de la Asociaţia Cercetaşii Bistriţeni, care prin gestul lor vor să atragă atenţia asupra nevoii de a avea grijă de sursele de apă. Tronsonul propus a fi salubrizat este malul stâng al râului Bistriţa, cuprins între Podul Jelnei şi Podul Budacului.
”Aşteptăm ca şi alţi voluntari să participe pentru a dovedi faptul că nouă ne pasă!”, anunță municipalitatea.
”Luna pădurii” este unul din cele mai importante evenimente silvice şi ecologice cu tradiţie din România şi întreaga lume, fiind cunoscută şi sub denumirea ”Sărbătoarea sădirii arborelui”. În perioada 15 martie – 15 aprilie, Primăria Bistriţa îşi propune să desfăşoare activităţi de igienizare a Pădurii Codrişor, Pădurii Schullerwald, Pădurii Bisericii şi Hârja Mică din cartierul Unirea şi a Pădurii Dealul Târgului.
Ca în fiecare an, la Centrul de informare şi Educaţie Ecologică ”Şcoala verde” se va organiza un concurs pe teme ecologice adresat elevilor din clasele primare.
De asemenea, Ocolul Silvic Bistriţa programează lucrări de împădurire în zona Dealul Târgului, U.P. I, ua 70 B, iar în pepiniera Ocolului Silvic se vor desfăşura activităţi practice cu participarea elevilor din liceele bistriţene. Se vor planta circa 18.000 de puieţi.
Toate activităţile propuse pentru a marca evenimentul ecologic ”Luna pădurii” vor fi programate în funcţie de condiţiile meteorologice din această perioadă şi de programul voluntarilor.
Tot între 15 martie și 15 aprilie, la Bistrița este ”Luna curățeniei de primăvară”. ”Între 15 martie și 15 aprilei declanșăm curățenia de primăvară. Este implicată Primăria, dorim ca și cetățenii să se înscrie în luna curățeniei. Vom distribuie plante, semințe, arbuști pentru cei care doresc, vom face ecologizarea malului râului, avem contract cu Penitenciarul pentru curățarea tufărișurilor, vom apela la grupurile eco din școli pt ecologizarea zoneleor de agrement. Vom organiza colectarea deșeurilor mari cu societățile de salubritate, vom avea programe pe străzi, pentru cetățenii care au deșeuri mai mari, ramuri, resturi vegetale”, a spus primarul Ovidiu Crețu.
”Municipiul Bistriţa se pregăteşte să înlăture urmele iernii. Astăzi începe, la Bistriţa, ”Luna curăţeniei de primăvară”, iar Dispoziţia primarului municipiului Bistriţa cu privire la desfăşurarea acestui program reprezintă în primul rând un ghid al activităţilor prin care bistriţenii sunt chemaţi să dea oraşului lor un aspect curat şi îngrijit”, informează Primăria Bistrița.
Curăţenia de primăvară este obligatorie pentru toţi cetăţenii, asociaţiile de proprietari / locatari, agenţii economici, instituţiile şi autorităţile publice care domiciliază, au sediul şi / sau îşi desfăşoară activitatea pe raza municipiului Bistriţa.
Foto: arhivă
Adaugă comentariu